• Publicerat 20 juli, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Damkronorna åker till Kanada i novembeer - truppen presenterades idagFoto: Bildbyrån/Jon Olav Nesvold

Damkronorna har under tidigare säsonger spelat fyrnationsturneringar som  varit en del av Euro Hockey Tour på damsidan. Nu utvecklas Euro Hockey Tour och innehåller inför säsongen 2018/19 även ett finalspel.

Damhockeyn fortsätter att utvecklas på landslagsnivå. Härom dagen kom beskedet att OS-hockeyn från och med vinterspelen i Peking 2022 kommer att innehålla tio i stället för åtta damlag.

I dag meddelar Svenska ishockeyförbundet att man för utvecklingen framåt även på landslagsnivå i Europa. Kommande säsong kommer Euro Hockey Tour att ha ett finalspel efter att tidigare bara spelats som separata turneringar.
– För Damkronorna innebär utvecklingen av turneringen att vår prestation i alla turneringar räknas och är viktiga steg i kampen om att vara bäst i Europa. Det ger oss bra tillfällen att tävla och det kommer hjälpa oss att vara bra förberedda till säsongen slutmål som är VM i april, säger Ylva Martinsen, ny förbundskapten för Damkronorna, i ett pressmeddelande.

FINALSPEL I FEBRUARI

Damkronorna kommer tillsammans med fem andra lag att turas om att delta i två av de tre turneringar som spelas i september, november och december. Därefter möts alla sex lagen – Finland, Ryssland, Tjeckien, Tyskland och Schweiz utöver Sverige – i ett finalspel i form av en sexnationsturnering i februari. Det blir ett slags genrep inför VM i finska Esbo i april.

Damkronorna spelar turneringarna i september och december, men inte november. Placeringarna i de inledande turneringarna under säsongen avgör seedningen inför finalspelet i februari.
– Det är positivt och glädjande att turneringen utvecklas. Även om vi alla inom landslagsverksamheten ansett 4-nationsturneringarna som viktiga innan blir det självklart mer av en tävlingskaraktär på turneringarna nu när de följs upp av ett finalspel där vi tävlar mot andra nationer i Europa, säger Olof Östblom, tävlingschef och landslagschef för Damkronorna och Tre Kronor hos Svenska Ishockeyförbundet.