Filip Forsberg
Nyheter

Filip Forsberg landar i Leksand: ”Perfekta förutsättningar för att träna”

ANNONS

Han är superstjärna i Nashville under större delen av året. Men det är hemma i Leksand Filip Forsberg samlar energi inför säsongerna.
– Framförallt uppskattar jag lugnet, att få ladda om och träna ordentligt, säger han i en intervju med hockeysverige.se.

LEKSAND/ULLVI (HOCKEYSVERIGE.SE)

Filip Forsberg har klivit fram som en av våra absolut bästa och mest intressanta spelare i NHL. Senaste säsongen svarade 23-åringen från Åkerö i Leksand för 26 mål och totalt 64 poäng på 67 matcher i NHL för sitt Nashville. I slutspelet gjorde han dessutom fina sju mål och totalt 16 poäng på 13 matcher. I stället för att gå långt i Stanley Cup-slutspelet fick han den här säsongen ansluta till en av sina bästa vänner, Jacob de la Rose, i Tre Kronor där de båda fick vara med och vinna VM-guld.

Nu är Filip Forsberg hemma i Leksand där han kombinerar ledighet med egen träning. Hockeysverige.se passade på att träffa honom för en intervju vid Ullvi Bystuga i utkanten av Leksand.
– Uppväxten här i Leksand var hur bra som helst. Hockeyn var det största, men inom idrott finns det alla förutsättningar här. Leksand är ett av dom få ställen, skulle jag säga i alla fall, som har så bra förutsättningar, säger den nyblivne världsmästaren när vi slår oss ner på en bänk utanför bystugan.
– Fotbollsplanerna, basebollen, hockeyn, tennisen, allt finns mer eller mindre ett stenkast från varandra. Jag umgicks med många kompisar som spelade och spelar fotboll på Lugnets konstgräsplaner.
– Skolan jag gick i, Åkerö Skola, var hur bra som helst. Jag rekommenderar den för alla (skratt). Det var hur bra som helst så det finns ingenting att klaga på.

Filip Forsberg i Leksands tröja.

Lugnet Filip Forsberg nämner är gamla Siljansvallen som under åren växt ut till ett idrottens Mecca med bland annat en nyanlagd Skatepark, nya tennisbanor och toppfridrottsbanor runt en av fotbollsplanerna. Dessutom anläggs nu en paddelhall och en gymanläggning. Till det ska tilläggas att det finns planer för att renovera kommunens simhall. Att det här är något NHL-forwarden brinner för är något som märks när vi pratar om det.
– Det är skitkul. Som jag sa så fanns det redan på min tid fotboll och baseboll-planer där. Som du säger så har Skateparken kommit dit, softbollplanen är hyfsat ny och tennisbanorna har dom gjort om. Det är, som sagt var, verkligen få ställen det finns sådana fina förutsättningar på.

Filip Forsberg är inte född i Leksand utan flyttade dit då han var fem, sex år.
– Först bodde vi i Östervåla, men det var faktiskt från Norge som vi flyttade hit. Vi var i Trondheim under ett halvår då farsan (Patrik) spelade sin sista säsong.
– Mormor (May Dahlberg) är från Siljansnäs och farsan hade gått på hockeygym här så Leksand var som ett andra hem redan innan vi flyttade hit. Vi var till mormor och hälsade på hur många gånger som helst så just när vi flyttade hit vart det inte en så stor omställning. Skolan var väl det största, men av det jag kommer ihåg så var det lugnt och det gick fort att komma in i allt.

Vad betydde hockeyn för dig då det handlade om att komma in i kompisgäng och så vidare?
– Allt. I helgen hade vi en liten VM-fest här hemma. 15-20 av mina första lagkompisar i Leksand var där. Det är kul att alla fortfarande håller ihop och givetvis betydde den här sammanhållningen mycket för mig i början.

Hade du klart för dig tidigt att det skulle bli hockey eller hade du även andra planer?
– Jag spelade även fotboll och baseboll, men det var egentligen aldrig något snack om vad som var roligast. Fotbollen hade jag för att det var paus under sommaren från hockeyn. Fotboll är annars något jag alltid tyckt är kul att både spela och titta på.

Spelade du även baseboll?
– Ja, under en och en halv säsong…

Så du kan träffa en boll om jag kastar?
– (Skratt) Ja, det skulle jag nog göra.

Filip Forsbergs lillebror Fredrik har under många år setts som en stor talang. Han har inte riktigt fått det att blomma ut i Leksandströjan, men när han förra säsongen lånades ut till Karlskoga kom genombrottet.
– Jag och Fredrik har blivit mer och mer tajta. Precis som för alla storebröder, när vi var mindre var mest lillebrorsan i vägen. Hemma har vi alltid spelat landhockey tillsammans, men vi kanske inte har umgåtts så mycket vid sidan av för än senaste tiden då vi har växt upp.
– Vi har många gemensamma vänner. Tillexempel var han, jag och sex till på fotbolls-VM tillsammans. Det blir att vi växer ihop mer och mer, mycket tack vare att vi har så pass många gemensamma kompisar. Senaste åren har det också blivit att vi umgåtts ihop mycket.

Blir det lite annat än bara hockeysnack mellan er?
– Ja, så blir det väl. Vi följer varandra så pass väl att den andre har en ganska bra koll. Det är om den ena har gjort något bra eller dåligt som man får ris eller ros av den andra, skrattar Filip Forsberg som är imponerad men inte överraskad över Fredrik Forsbergs framfart i Karlskoga.
– Förra säsongen fick vi se vad han kan prestera när han får möjligheten. Hur det än är så möjligheterna förtjänar man. Han tog verkligen vara på chansen han fick i Karlskoga. Det fanns heller ingen anledning att han skulle lämna Karlskoga eftersom dom tror på honom där. Han räddade kvar laget tillsammans med diverse andra spelare som kom in och räddade upp det där. Det ska bli riktigt kul att följa honom och Karlskoga nästa säsong.

Idag är du förebild för tiotusentals ungdomar, hur hanterar man en sådan sak?
– Det är ingenting jag tänker på dygnet runt. Samtidigt får jag tänka mig för. Framförallt med sociala medierna som finns.
– Det var inte så att jag innan var ute på stan bland folk och rörde om, men det är ändå framförallt i sociala medier man måste tänka sig för.

Är det stor skillnad då det gäller uppmärksamhet mellan Nashville och Leksand?
– Nej, det är ganska lika. Det var under hockeyskolan det var lite, men innan den drog igång kunde jag vara som vanligt här i Leksand. Det är några som säger hej i mataffären, men samtidigt känner jag ju väldigt många här så det är bara kul.
– Under hockeyskolan är det lite mer eftersom det kommer folk utifrån som inte är vana att jag och vi hockeykillar är runtomkring, men det där är inget problem.

Filip Forsberg ställer nästa alltid upp för media, men när vi ställer frågan om när det är som tyngst att ställa upp för frågor och intervjuer kommer svaret snabbt.
– Det är efter vi har förlorat. Då är det såklart aldrig kul. Nu när vi åkte ur slutspelet eller vad det kan vara är det som jobbigast.
– Samtidigt är det något jag har fått lära mig, att jag inte bara kan stå där när vi vinner. Det är lika viktigt att stå där då det går dåligt. Sedan är media i Nashville generellt inte så kritiska. Det kunde säkert vara värre om jag var i Toronto eller något annat liknande ställe. Det är en del av jobbet så det lär jag leva med.

Precis som i Leksand är det en och annan i Nashville som kommer fram i mataffären och hälsar.
– Det händer då och då att något kommer fram och säger hej i mataffären. Det är ändå ganska lugnt och inget som får mig att dra mig för att åka och handla eller något sådant, säger Filip Forsberg med ett leende.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur fungerar det sociala livet i Nashville tillsammans med Mattias Ekholm, Calle Järnkrok och Viktor Arvidsson?
– Det fungerar bra. Nu börjar alla växa upp, få barn (skratt) och ”Arvid” gifte sig för någon helg sedan. Vi kanske inte umgås lika mycket som då det ”bara var grabbarna”.
– Första säsongen bodde jag, ”Ekan” och Calle i samma lägenhetsbyggnad. Klart att det blev mer då, men vi ses alltid på hallen och umgås mycket då vi är ute och reser. Sedan blir det att vi allihop åker hem till någon av oss lite då och då.

Var hela gängen samlat på Viktor Arvidssons bröllop?
– Ja, så var det faktiskt. Till och med (Pontus) Åberg var där. Sedan var det även några icke-svenskar där från laget.

Vad betyder det för dig att få komma hem till Sverige på sommaren?
– Det är skönt att få landa lite. Jag har min familj och många av mina vänner här. Samtidigt finns det perfekta förutsättningar för att träna. Framförallt uppskattar jag lugnet, att få ladda om och träna ordentligt.

Hinner du träna något med Jacob de la Rose den här sommaren?
– Vi har inte hunnit träna tillsammans någonting ännu. Han var uppe för den här VM-festen i helgen, men då vart det inte så mycket träning (skratt). Hans bror, Erik, gifte sig i somras så jag träffade även på Jacob där. Sedan ska jag till Arvika och hälsa på nu till helgen.
– Efter det kommer han upp hit till Leksand så jag skulle gissa på att vi blir här under två, tre veckor i augusti, avslutar Filip Forsberg innan han återvänder in till Leksand för lite eftermiddagsträning.  
 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL