Kevin Lindemann har fint påbrå. Hans pappa Sven har spelat elithockey hemma i Schweiz de senaste 20 åren. Bland annat med Henrik Zetterberg.Foto: IBL och Ronnie Rönnkvist

Schweiz har på senare år klättrat upp till att bli en toppnation inom världshockeyn. Trots det ses deras spelare fortfarande till viss del som exotiska inslag i Sverige. Kevin Lindemann är ny för året i Leksand där han ska spela med klubbens J18-lag och han har fint påbrå. Pappa Sven har spelat elithockey hemma i Schweiz i över 20 år och håller fortfarande igång på högsta nivå.
— Han är som en förebild för mig och jag har alltid sett upp till honom, säger Kevin Lindemann till hockeysverige.se

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Leksand värvar från Schweiz. Nu är inte tanken att nyförvärvet från Zugs U17-lag, Kevin Lindemann, ska spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong. Det hör nämligen till saken att han fortfarande är endast 15 år. Först den 22:a augusti blir forwarden vars pappa spelat tillsammans med bland andra Henrik Zetterberg 16 år.

Henrik Zetterberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

När hockeysverige.se träffar Kevin Lindemann i Tegera Arena för en intervju frågar vi först vilket språk vi ska ta den på.
– Jag kan svara på engelska om det är okej, säger han på svenska med lite brytning innan han berättar om hur det kommer sig att han talar och förstår svenska riktigt bra trots att han bara varit i Sverige under någon vecka.
– Först lärde jag mig svenska själv via internet. Sedan har jag även fått hjälp av en svensk lärare som är en nära vän till oss. Hon hjälpte mig jättemycket genom att skicka mig saker att läsa och skriva på svenska.

PAPPAN SPELAR FORTFARANDE

Nu är det inte första gången Kevin Lindemann är i Sverige. Han har bland annat varit här på hockeyskola.
– Det stämmer. Jag var här på hockeyskolan i Leksand 2015. Jag tyckte redan då att det var fint här och att Leksand är en fin liten stad.

Sven Lindemann. Foto: IBL

Pappa Sven Lindemann, 40, spelar fortfarande hockey på absolut högsta nivå i Schweiz. Sedan förra säsongen spelar han i Rapperswil-Jona, men han har tidigare även spelat för Kloten, SCL Tigers, Zug och Arosa.
– Han är som en förebild för mig och jag har alltid sett upp till honom. Han har spelat länge och spelar faktiskt fortfarande. Den största anledningen till att jag spelar hockey är just pappa.
– Första gången pappa tog med mig till rinken var jag runt tre år. Han satte ett par skridskor på mina fötter och puttade ut mig på isen. Jag vet inte hur många gånger jag ramlade (skratt), men han hjälpte mig upp på skridskorna igen och igen.
– Jag håller ju fortfarande på med hockey så det måste betyda att jag hela tiden tyckte det var kul ändå.

Har ni spelat tillsammans vid något tillfälle?
– Nej, det har vi inte gjort. Vi har givetvis spelat lite på ”open ice”, men vi har aldrig spelat i samma lag eller något.
– Jag har även en lillebror, Colin, som är född 2005, han är alltså 13 år, som också spelar hockey i samma lag (Zug) som jag gjorde i Schweiz.

SPELADE MED ”ZÄTA”

Pappa Sven Lindemann hade bland annat Anders Eldebrink som tränare under en period, men framförallt spelade han tillsammans med Henrik Zetterberg säsongen 2012/13 i Zug.
– Anders var min pappas coach i Kloten, men jag känner inte honom så väl. Jag var ganska liten då så jag kommer inte ihåg så mycket av det.
– Det stämmer att pappa spelade med Henrik Zetterberg under lockouten. Jag mötte honom några gånger i omklädningsrummet. Det var helt otroligt eftersom han var en av dom bästa spelarna i världen då. För mig att få möte en kille som han var verkligen stort.

Kevin Lindemann. Foto: Ronnie Rönnkvist

För första gången ska nu den 15-åriga juniorlandslagsmannen ta en plats i ett svenskt lag.
– Jag har alltid tyckt att Sverige är ett bra land för att utveckla sig som hockeyspelare i men även i vanliga livet.
– Leksand är dessutom en liten stad så här kan jag verkligen fokusera på enbart hockey. Jag slipper bekymra mig för en massa andra problem så jag bara kan koncentrera mig på att göra min grej. Så här långt älskar jag att vara här och killarna i laget är väldigt bra och jobbar hårt.
– En annan sak som skiljer sig mot i Schweiz är konkurrensen. Den är mycket tuffare här. Träningen är dessutom mer intensiv och hårdare här i Sverige, vilket jag gillar, säger Kevin Lindemann som ska gå på gymnasiet i Leksand vid sidan av hockeyn.
– Jag har pratat med skolan här och jag är tacksam över att dom har hjälp mig att börja på gymnasiet här i Leksand så jag kan gå i skolan också och inte bara spela hockey. Jag ska gå naturvetenskaplig linje, avslutar nya Leksandsforwarden.