Stan Mikita.Foto: Chris Sweda/Chicago Tribune/TNS/Sipa US / Imago Sport

En av NHL-historiens allra största har dött. Stan Mikita blev 78 år.
– Inga ord kan beskriva sorgen, säger Chicago Blackhawks ägare Rocky Wirtz.

Fyra poängligatitlar, två utnämningar till NHL:s MVP, en Stanley Cup-titel. Det var några av de vinster Stan Mikita knep under sin magiska karriär. Under mer än två decennier spelade han för Chicago, och gjorde sig själv till en av de största legendarerna i klubbens historia. Ja, faktiskt i hela NHL.s historia.

På 1394 matcher gjorde han 541 mål och totalt 1467 poäng. Bara 13 spelare i NHL-historien har gjort fler poäng än Stan Mikita. Det är med andra ord en av hockeyvärldens verkligt stora som lämnat oss. I Chicago håller han rekorden som den meste poänggöraren, den meste assistgöraren och är dessutom den näst bäste målskytten i klubbens historia. Som om inte det vore nog har han dessutom spelat flest matcher av samtliga i Chicagos klassiska dräkt.

”HAN FÖRKROPPSLIGADE CHICAGO”

Stan Mikita blev 78 år.
– Det finns inga ord för att beskriva sorgen över Stans bortgång. Han betydde så mycket för Chicago Blackhawks, till sporten ishockey och hela Chicago. Han lämnade ett eftermäle som för alltid kommer finnas kvar i våra fans hjärtan. Stan gjorde alla han rörde till bättre människor, säger klubbens ägare och ordförande Rocky Wirtz till klubbens hemsida.

Presidenten John McDonough fyller i.
– Stan Mikita kommer alltid bli ihågkommen som en mästare, en innovatör och en mästare av spelet. Han förkroppsligade Chicago Blackhawks. Hans förträfflighet illustreras av de klubbrekord han håller än idag.

1984 valdes legendaren in i Hockey Hall of Fame. Hans tröjnummer 21 får inte bäras av någon i Chicago Blackhawks.