Selma Aho, Jennie Asserholt och Sabina Eriksson.
SDHL 1

NEDSLAG HV: ”Har många talangfulla svenska spelare”

ANNONS

Näst på tur i Hockeysverige.se’s genomgång inför SDHL-starten är HV71. Där får storstjärnan, comebackande Jennie Asserholt, se sin syn på ett lag som vill tillhöra toppen.
– Vi har många jätteerfarna som Riikka Välliä, Fanny Rask och så vidare. Sedan har vi våra unga talangfulla spelare. Jag tycker det här speglar hela laget, säger hon.

Idag fortsätter hockeysverige.se att göra nedslag hos SDHL-lagen för att ta pulsen på truppen inför seriestarten. Nu är turen kommen till HV71. Där träffar vi Jenni Asserholt som förra säsongen var mammaledig från hockeyspelandet och istället ingick i ledarteamet kring laget. Från den positionen fick hon se ett betydligt blekare HV71 än säsongen innan då laget tog sig hela vägen till SM-final.
– Vi hade tappat några spelare från säsongen innan. Dessutom var det några sena avhopp från spelare som vi hade räknat med att komma till oss, men som var tvungna att tacka nej. Det var svårt att hitta ersättare för dom, berättar Asserholt och fortsätter:
– Vi hade fortfarande ett bra lag förra säsongen. Många av våra tjejer var väldigt unga och gjorde sin första hela säsong i SDHL. Samtidigt var vi ganska kort med spelare och det tror jag bidrog till att vi inte orkade hela vägen.

Tror du det blev en form av baksmälla efter SM-finalfesterna?
– Det är en process och om vi tittar tillbaka på senaste åren i HV71 så har utvecklingen gått väldigt snabbt. Det kan även gynna utvecklingen i framtiden att man får ta ett steg tillbaka, får se och lära lite.

Jenni Asserholt.

30-åringen från Guldsmedshyttan spelade alltså ingenting förra säsongen utan valde att prioritera att bli mamma. Nu brukar dom flesta lägga av med hockeyn efter att ha tagit det steget, men Jenni Asserholt valde att starta om på nytt inför den kommande säsongen.
– Det görs en väldigt bra satsning i HV71 plus att dom försöker hitta en lösning så jag ska kunna fortsätta spela eftersom dessutom min sambo (Lucas Frey) är tränare för laget.
– Drivet till ishockeyn, känslan att jag ville fortsätta spela kände jag även då jag var gravid. Dessutom ser laget väldigt spännande ut samtidigt som jag fortfarande gillar att vinna och tävla. Det är något jag drivs av varje dag.

Jenni Asserholt har också haft en dialog med nya förbundskaptenen Ylva Martinsen kring landslagsspel.
– Jag har haft lite kontakt med Ylva. Först och främst har jag ingen aning om var jag står hockeymässigt. Till att börja med satsar jag på en comeback i HV71. Sedan är det upp till mig själv att prestera och jag har ingen aning om i fall jag har en landslagskapacitet i kroppen den här säsongen.
– Jag tar det lite som det kommer och sedan får vi se vart det landar. Zoe är bara sex månader ännu så vi tar det lite lugnt. Hon är med oss i ishallen hela tiden under träningarna. Vi vill inte lämna bort henne utan hon är med och sedan rättar vi oss utefter hennes behov.

HV71 har ny tränare inför årets säsong. Ulf Johansson lämnade jobbet. In kom istället den tidigare assisterande tränaren, tillika Jenni Asserholts sambo, Lucas Frey.
– Jag tycket det ska bli spännande med ny tränare. Lucas har varit med här under tre säsonger då han haft den assisterande rollen. Han hade även ett J20-lag (Dalen) som huvudtränare förra säsongen och vill satsa på en tränarkarriär.
– Samtidigt är han väldigt motiverad och inspirerad att göra ett bra jobb. I HV71 jobbar alla tränare väldigt nära varandra, U16, J18, hockeygym, Juniorerna, A-lagen… Alla sitter väldigt nära varandra och ska försöka köra samma spelstil och upplägg. Alla vill köra HV71:s väg så det finns bra stöttning från föreningen för hans del också.
– Samarbetet är väldigt nära inom föreningen. Även om herrarna bedriver sin träning på förmiddagarna och dagtid och vi på kvällarna är känslan att vi gör samma sak, men på olika tider.

Sabina Eriksson.

Målvakter för dagen i HV71 är Sabina Eriksson 25 och Wilma Nilsson 17.
– Sabina är en väldigt erfaren SDHL-målvakt och som hade en kanonsäsong för två säsonger sedan. Förra säsongen var inte riktigt lika lyckad, men hon är revanschsugen och har en fantastiskt bra sommar bakom sig träningsmässigt. Det ska bli jättespännande att följa henne den här säsongen.
– Wilma är en jättetalang. En ung tjej som tog stora kliv förra säsongen. Det ska bli väldigt spännande att följa hennes utveckling också.

Backar: Selina Aho 17, Selma Aho 19, Linnéa Andersson 19, Maja Beverin 16, Jessica Healey 21 (Ny från University of Minnesota-Duluth), Alexis Joyce 22 (Ny från Bemidji State University), Rosa Lindstedt 30, Sabrina Zollinger 25.
– Vi har fått in två transatlanter som har sett bra ut på träning. Sedan tar det alltid lite tid innan dom vänjer sig vid stor is. Vi har kvar Rosa Lindstedt, som är vår backjätte, och Sabrina Zollinger från förra säsongen.
– Dessutom har vi många talangfulla svenska spelare, Linnéa Andersson som nu ska på landslagsläger, Selma Aho som är på väg tillbaka från sin hjärnskakning. Det finns även mycket talang hos hennes lillasyster Selina Aho. Maja Beverin är 02:a som det också finns mycket talang i. Det är en blandning av erfarna spelare och unga hungriga.

Riikka Välilä.

Forwards: Jenny Antonsson 16, Jenni Asserholt 30, Michelle Claesson 27, Madeleine Ericsson 19, Sanni Hakala 20, Maja Jakobsson 22, Thea Johansson 15, Claudia Kepler 22 (Ny från University of Wisconsin), Isabell Palm 22, Fanny Rask 27, Riikka Välilä 45, Felizia Wikner Zienkiewicz 18 (Ny från Modo).
– Vi har många jätteerfarna som Riikka Välliä, Fanny Rask och så vidare. Sedan har vi våra unga talangfulla spelare. Jag tycker det här speglar hela laget och det känns jättespännande på forwardssidan också.

Ett hett ämne har varit om vi har för många utländska spelare i SDHL. Nu närmar vi oss 70 importer inför kommande säsong, hur tänker du kring det?
– Vi har en av världens bästa ligor i Sverige. Jag tycker det är väldigt roligt att kanadensiska stjärnor, som (Jennifer) Wakefield söker sig till vår liga. Samma sak med (Michelle) Karvinen och (Riikka) Vällilä. Det är några av dom absolut bästa spelarna i världen.
– När det kommer in sådana spetsspelare så gör dom det med mycket kunskap som våra spelare kan lära sig mycket utav.
– Jag hörde Ylva (Martinsen) säga att det finns 199 seniorspelare i hela Sverige på alla divisioner. Då förstår man att om vi inte får in dom här importerna så kommer inte ligan vara lika bra. Sedan förstår jag att det långsiktigt inte håller utan vi måste hitta en lösning för framtiden så våra spelare kommer upp och vi får en bra bredd.
– Jag tycker ändå att vi ska trycka på det positiva, att vi har en av världens bästa ligor i Sverige och sedan bygga vidare från det. Marknadsföra det så flera yngre tjejer börjar spela hockey och då långsiktigt får en bra verksamhet här.

HV71 inleder SDHL den 9:e september hemma mot Modo. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan