Philip Broberg, Jack Hughes, Dylan Cozens,Foto: Youtube

Rasmus Dahlin valdes etta och Adam Boqvist åtta. Nästa år kan en annan svensk back gå tidigt i draften. Craig J. Button har Philip Broberg som trea i sin ranking.
– Hans utveckling det senaste året har varit otrolig, säger han.

Det svenska backundret tycks inte vara på väg att ta slut. Sverige är redan nu den ledande hockeynationen i världen när det gäller att få fram backar av världsklass, och med tanke på att både Rasmus Dahlin och Adam Boqvist är på väg uppåt i sina karriärer lär två ytterligare världsbackar läggas till på listan inom kort.

Redan nästa år kan det återigen vara dags för en svensk back att gå tidigt i draften. Det har tidigare pratats en del om Victor Söderström, men nu har en annan back tagit en tydlig tätposition. Det handlar om AIK:s Philip Broberg. Broberg slog igenom i den nyss avslutade Hlinka Gretzky Cup i Edmonton och noterade 3+4 på fyra matcher. Det har inte gått TSN:s draftexpert Craig Button förbi. När han presenterade sin topp fem-lista inför nästa år återfinns Broberg som trea.
– Enligt mig är han den bästa tillgängliga backen i draften 2019. Han har en exceptionell skridskoåkning och en exceptionell kontroll över spelet med pucken. Han kan flytta pucken framåt i banan med hjälp av sin skridskoåkning eller göra saker under press.

KAN BLI DEN BLOTT TREDJE SVENSKE BACKEN

Button tror att Broberg kommer bli en toppback i NHL.
– Allting med hans spel andas första backpar, eller till och med en nummer ett-back i NHL. Hans utveckling det senaste året har varit otrolig.

Skulle Broberg väljas som trea om ett år blir han den blott tredje svenske backen att gå topp-tre, efter Rasmus Dahlin och Norris Trophy-vinnaren Victor Hedman som valdes som nummer ett respektive två. Noterbart är att Future Considerations i sin draftranking som släpptes i samband med årets draft hade Broberg på plats 71.

Före sig på listan har han Dylan Cozens och det på förhand givna förstavalet Jack Hughes.  TPS finske forward Kaapo Kakko är fyra och ryssen Vasilij Podzolkin femma. Det är med andra ord fem olika nationaliteter på de fem första platserna på rankingen.

HÄR KAN DU SE RANKINGEN I VIDEOFORM