Stefan LassenFoto: Bildbyrån

Han är bara 32 år och var förra säsongen lagkapten för Pelicans i den finska högstaligan. Men nu kan karriären vara över för Stefan Lassen.
– Hjärtat slits itu eftersom jag älskar hockey – men jag är också familjefar och det har högsta prioritet, säger han till danska TV2.

En av dansk ishockeys främsta företrädare kan ha gjort sitt. Efter spel i högstaligorna i Sverige, Finland, Österrike och Danmark – och spel i hockeyallsvenskan utöver det – överväger Stefan Lassen nu att lägga av med ishockeyn. 32-åringen, som har mer än 60 VM-matcher på meritlistan, berättar att han kan välja livet som familjefar från och med nu.

Men det tycks vara ett svårt beslut att ta. Lassen är osäker på hur livet blir om han slutar spela ishockey.
– Hjärtat slits itu eftersom jag älskar hockey – men jag är också familjefar och det har högsta prioritet.
– Hockey har fyllt så mycket av mitt liv de senaste 14, 15, 16 åren så det är skrämmande att tänka hur livet blir efter ishockeyn. Och det är det som gör det så svårt att ta beslutet. Detta är något jag verkligen är glad för att ha haft i mitt liv, säger han i en intervju med TV2.

”OTROLIGT SVÅRT MENTALT ATT STANNA I FINLAND”

Lassen spelade den gångna säsongen i finska Pelicans, där han var lagkapten, men är öppen med hur jobbigt det sociala livet var. Han var ensam i Finland, medan frun Josefine Öqvist och parets barn bodde i Hallstavik.
– Det var otroligt svårt mentalt för mig att stanna i Finland, och för Josefine var det oerhört svårt att ta hand om två barn, hus, hund och allt sånt.
– Efter träningarna, eller om vi hade en ledig dag, var det oerhört svårt att se spelare i laget som åkte till Helsingfors med familjen och gjorde olika saker. De var på en lekplats eller i poolen medan jag var i mitt hus och inte kunde göra speciellt mycket av det jag ville göra med min familj.

Men än är beslutet inte fattat. Skulle ett bra erbjudande dyka upp kan den danske backen förlänga karriären.
– Jag är inte hundra procent säker ännu. Min agent jobbar fortfarande och kollar runt också.
– Antingen måste det vara ett erbjudande i Ryssland, där jag kan säga på förhand att jag tar åtta månader och sen kan vi lägga pengarna på banken så det är värt att offra den tiden. Eller så ska det vara en lösning där det kan fungera för hela familjen att flytta med. Det kanske är viktigast att tänka ur en familjesituation, men det ekonomiska är naturligtvis också viktigt.

Stefan Lassen spelade i Sverige 2009 till 2013 för Leksand, Djurgården och Malmö.