Vladimir EgorovFoto: Ronnie Rönnkvist

HÄGERSTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sommarmånaderna innebär sällan rast och ro för en NHL-spelare. Efter några veckors paus tränar de hårdare än under någon annan period på året. Och våra NHL-svenskar tar hjälp av olika personer. En av dessa är Vladimir Egorov:
–  Vi har olika sätt att se på träningen, menar Egorov när han träffar Hockeysverige.

För många NHL-spelare i framförallt Stockholmsområdet är Vladimir Egorov en av deras viktigaste personer under sommarhalvåret. Känns inte namnet igen? Det är okej, eftersom hans koppling till hockeyn en riktigt tuff sommarträning. Hockeysverige.se satte sig i bilen och åkte till Axelsbergs Bollplan inte långt från hamnen i Hägersten. Där tränar nämligen Egorov NHL-spelare som Niklas Kronwall, Johnny Oduya, Marcus Krüger, Mattias Janmark, Oliver Kylington, Gabriel Carlsson, Mario Kempe, Adrian Kempe, Joakim Nordström med flera.

FÖDD I KALININGRAD

En gång är ingen gång – fyra vändor per spelare är det som gäller

När Hockeysverige.se kommer fram är killarna fullt upptagna med en intensiv fotbollsmatch där ingen lägger fingrarna emellan. Senare under träningen drar de bland annat en drygt 60 kilo tung ställning över den tröga konstgräsplanen. Inte en gång – fyra(!). Efter varje tillfälle faller spelarna ihop som ett korthus och att kasta upp tycks inte vara långt borta. Efter träningens slut, när spelarna ligger utslagna över mer eller mindre hela Axelsbergs Bollplan, får vi en pratstund med tränaren med det ryskklingande namnet.
– Jag är född i Kaliningrad som ligger lite mitt emellan Litauen, Polen och Vitryssland. Där bodde jag till det att jag var 16 år. Jag var lite halvstökig där som nästan alla andra tonåringar, säger Vladimir Egorov på klockren svenska och med ett leende innan han fortsätter:
– Sedan flyttade jag och mamma hit efter det att hon träffat en svensk kille. Jag såg det som en möjlighet att starta om på nytt när vi kom till Sverige.

BAKGRUND I KAMPSPORTENS VÄRLD

Växande klientel – Egorovs metod går hem hos NHL-svenskarna

Det var i Norrtälje som ”Vladde” och hans mamma hamnade inledningsvis.
– Där gick jag i skolan och lärde mig svenska. Sedan började jag på gymnasiet. Där gick jag teknikprogrammet. Under det sista året insåg jag att det inte var något jag ville jobba med.
– Fram till det att jag var 16 år hade jag tränat kampsport så jag hade den bakgrunden. Dessutom var jag själv ganska smal så jag började styrketräna och utvecklade ett studieintresse där som ledde mig in till fysioterapeutsprogrammet på Karolinska Institutet, säger han och fortsätter:
– Jag hoppade av det programmet inför sista terminen eftersom jag inte kände att det inte höll en bra nivå. I stället körde jag SL-buss under tre år mellan Stockholm och Norrtälje. Sedan återvände jag och avslutade utbildningen. Jag fastnade där i ett och ett halvt år till och tog min legitimation.
– Under min sista placering där hamnade jag på en klinik med bra folk som gjorde att jag fick motivationen tillbaka. Då började söka online vilka kurser det fanns och då började hela den här utvecklingsbiten rulla igång och mitt fokus ligger främst på den medicinska delen.

Hur kom du in på att träna några av världens bästa hockeyspelare?
– Marcus Krüger tränade med en kollega till mig, Carl-Johan Björk. Han skulle inte fortsätta jobba med det här så jag tog över Marcus en sommar. Det var bara träning eftersom mitt vanliga jobb är behandling av smärtproblem och olika skador.
– Jag började träna Marcus och sedan har det droppat in lite killar med lite olika smärtgrejer som frågade om dom fick träna med mig istället.

Oliver Kylington

Vladimir Egorov har även varit med Tre Kronor under en period.
– Ja, jag var med i World Cup. Jag tror att Rikard (Grönborg) frågade lite olika killar vem dom ville ha med sig. Mitt namn dök upp flera gånger så (Johan) Garpenlöv och Rikard träffade mig. Det var så jag kom in i det laget.

Givetvis var det stort att få vara med kring World Cup.
– Det var extremt hedrande att få vara med. Speciellt eftersom jag inte är född i det här landet. Visst, jag är ryss men då kände jag mig som en del av det svenska landslaget. Den känslan blev ännu starkare då vi vann VM-guldet (2017). Det var häftigt och jag är evigt tacksam att jag fått den möjligheten, menar han.

Är det här du bygger vidare på kontakterna med NHL-spelare?
– Ja, jag tror det. Ryktet byggdes nog upp innan, men det kanske var där som proppen gick ur.

Ser du killar som exempelvis Andreas Öhgren som en konkurrent eller en kollega?
– Den som säger att man inte är konkurrenter ljuger. Svaret är ja. Klart att vi är konkurrenter och vi har olika sätt att se på världen och träningen.
– På många sätt är jag olik många andra eftersom jag har en femårig medicinsk utbildning i grunden. Jag är en ganska besatt person så min fritid ägnar jag mest åt att läsa vidare inom mitt område. Det skapar säkert problem inom personliga relationer också. Jag tror att jag har någon bokstavskombination där, skrattar Egorov.

Med vilken filosofi går du in och tränar dom här killarna?
– Det blev först lite fel eftersom vi försökte leta rörelser som är likt det man gör i hockeyn. Det där stämmer inte eftersom fysträning ska skapa en motor. Där behöver inte rörelsen vara lika.
– Oavsett om du åker skridskor, hoppar när du spelar basket eller vad som helst, så måste du först ha fotkontakt med marken. Det är med den kontakten du för kraften nedåt och sedan hoppar eller göra vad du vill. Ju bättre du är på att placera dig där du kan trycka ifrån med hela kroppen i bra vinkel desto mer motor kommer du att ha.
– Sedan kan det finnas rörlighetsinskränkningar. Då har jag speciella pass som är anpassade för det.

I grunden, behöver alla hockeyspelare samma sorts träning?
– Vi är inne i en era där hastigheten bestämmer väldigt mycket och dina första steg bestämmer förmodligen ännu mer. Titta på en spelare som (Connor) McDavid. Det är svårt för backarna att hinna med honom.
– Så svaret på din fråga är: I grund och botten, ja, men med lite variation. Jag är ändå på det klara med att hastigheten är det viktigaste. Du åker sällan i toppspeed under en hockeymatch utan det är dom första skären du måste ha koll på. Som målvakt måste du också kunna förflytta sig snabbt och backarna måste också vara snabba i första stegen eftersom dom oftast är felvända, säger Egorov och fortsätter:
– Konditionen, du får mycket vila under en hockeymatch, men oftast är den genetiskt bestämd. Du kan träna upp den till en nivå i barndomen, men efter den nivån så kan du inte rubba den.

Färdiga för idag

Hur mycket följer du killarna under säsongen då det handlar om träning?
– Träningsmässigt är det svårt eftersom jag inte vill lägga mig i lagens politik. Vi bestämmer lite riktlinjer och jag reser runt i USA och jobbar med dom som vill och kan. Vi försöker göra det bästa av situationen utan att trampa över på någons revir. Tränarna där borta måste få känna sig delaktig och viktiga för att det ska fungera, avslutar Vladimir Egorov innan han slår sig ner hos några av killarna som sitter i skuggan bakom ett av avbytarbåsen.