Bo ”Kulon” Lennartsson.
Nyheter

Svarar på hårda kritiken mot CHL: ”Hitta ett system som synkar”

ANNONS

Bo ”Kulon” Lennartsson är sportsligt ansvarig för klubblagsturneringen CHL. Nu svarar han på den tuffa kritiken från spelarfacket SICO tidigare under onsdagen – en kritik där det bland annat framfördes en oro på svenska lags deltagande.

Tidigare under onsdagen gick spelarfacket SICO ut i ett öppet brev där de uttryckte oro inför den kommande upplagan av Champions Hockey League som drar igång under torsdagen. En oro som i mångt och mycket grundar sig i tacklingen Mannheims Thomas Larkin delade ut på Brynäs förre forward Daniel Paille.

Bo ”Kulon” Lennartsson är sportsligt ansvarig för CHL. Han har inte läst SICO:s brev när hockeysverige.se når honom på onsdagsförmiddagen, men han tycker inte att spelarna i de svenska klubbarna bör vara oroliga.
— Jag vet inte vad jag ska säga om det så här spontant. Vi har stött och blött det där tillräckligt och vi tycker att vi är ”safe” i systemet. Vi har en bra produkt och en bra disciplinkommitté som vi har jobbat med en hel del och utökat, säger Bo Lennartsson till hockeysverige.se.

EN INCIDENT PÅ 500 MATCHER

”Kulon” menar att händelsen i slutet av matchen mellan Brynäs och Mannheim i november förra året är en enstaka händelse i en match av de över 500 matcher som spelats sedan CHL-starten 2014.
— Om man nu ser till alla matcher som spelats så är väl inte detta någon hög risk så som vi ser på det. Så ser inte klubbarna på det heller.

Hos spelarfacket menar man att man kontinuerligt utbildar sina medlemmar om vilka risker som finns med tveksamma situationer i spelet. Även bestraffningssystemet, med böter och avstängningar, har som syfte att verka proaktivt. Nu menar man att det är bekymmersamt när svenska klubblag deltar i turneringar. Detta då det internationellt inte finns ett samstämmigt system som gör att exempelvis en avstängning i CHL drabbar spelaren när han är tillbaka i sin inhemska liga. I exemplet Thomas Larkin fick han en fyra matcher lång avstängning, men den gäller bara i CHL och dit är inte hans klubb Mannheim kvalificerade i år.

Larkin har alltså i realiteten inte straffats någonting då den aktuella tacklingen delades ut i slutet av matchen i klubbens sista gruppspelsmatch förra säsongen.
— Först och främst så är den specifika händelsen utredd och kommenterad. Men det som de (SICO) pekar på och som jag kan kommentera är att vi har naturligtvis via internationella hockeyförbundet (IIHF) och alla involverade ligor lagt det här centralt på Hockey Europe som har detta på sitt bord för att samordna detta, så det ligger två-tre steg över våra huvuden.
— Men alla involverade parter, inklusive SHL, tittar på detta som en utveckling, all internationell idrott bygger naturligtvis på att man samverkar, berättar Lennartsson och fortsätter:
— Olika ligor har olika disciplinsystem. Alla har inte samma system och IIHF har inte ett gemensamt regelprogram heller. Man kan till exempel bli avstängd i SHL och sedan spela landskamp två dagar efter. Det är ju hela den problematiken vi nu har lagt på Hockey Europes bord för dem att försöka lösa tillsammans med IIHF. Vi tror att de kan lösa det och vi lutar oss egentligen mot dem i allt det här.

BOLLEN LIGGER HOS ANDRA

Hockey Europe är en intresseorganisation som ska ta tillvara på de nationella ligornas intressen och CHL-bossen menar på att CHL tar spelarsäkerheten på största allvar, men att bollen nu som sagt ligger hos Hockey Europe och IIHF.
— Jag hoppas att vi ska hitta något konstruktivt och hitta ett system som synkar. Men där är vi inte än. Men jag tycker inte att det ska sätta en stämpel på vår produkt, för jag tycker vi gör ett bra jobb. Saker och ting händer och det gör det även i Sverige.

I videon där Daniel Paille uttalar sig säger han bland annat följande:
— Mitt budskap idag till CHL är att skapa en medvetenhet om spelarnas säkerhet och att säkerställa att det som hände mig inte händer igen.

Bo ”Kulon” Lennartsson ombeds att kommentera citatet från Paille.
— ”Players safety” är definitivt dag ett på vår agenda och vi har det. Vi har en egen avdelning för det. Men saker och ting händer i vårat samhälle och vår idrott. Det är bara att beklaga honom personligen. Vi tar sådant här på största allvar, vi har de bästa internationella domarna man kan få tag i i Europa och vi tittar och bevakar alla matcher. Jag tycker inte att vi har slarvat kring detta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games