Leon Bristedt
SHL

Bytte skolböckerna i USA mot proffslivet i Sverige: ”Livsstilen är som natt och dag”

ANNONS

Efter fyra år på av studentliv på college i USA är det numera Rögle BK och livet som hockeyproffs som gäller för Leon Bristedt. En helt ny vardag för den 23-årige forwarden.
– Just nu är det hockey 100 procent och det är jag ganska nöjd med, säger Bristedt till Hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (Hockeysverige.se)

Efter ett par juniorsäsonger i Linköping flyttade Leon Bristedt 2014 till Minnesota för spel med NCAA-skolan University of Minnesota. Där kombinerade han studier med hockey under fyra år. I våras tog han sin examen i business och marknadsföring och sedan flyttade han till Ängelholm för nästa fas i karriären – heltidsproffs i Rögle BK.

– Livsstilen är som natt och dag, det här är ju som semester nästan, säger han med skämtsam ton och utvecklar.

– Du åker till rinken vid åtta och får sovmorgon, på college var man på gymmet klockan 06 för att man skulle till skolan efteråt, sen får man träna, gymma och göra det man älskar, sen vila och få betalt samtidigt. Det är ett helt annat liv, man kan verkligen fokusera på hockeyn, säger Bristedt.

Vardagen med prov eller intensivt studerande är alltså förbi för den här gången och några studier blir det inte på några år säger han, men han tror att han på sikt kommer behöva hitta en hobby att hålla på med, även om han inte har någon konkret idé just nu.

– Jag behöver den stimulansen annars kommer jag klättra på väggarna. Jag tror det är viktigt för mig att hitta en bra balans mellan hockeyn och när jag inte är här.

”REGIONEN GLÖDER FÖR RÖGLE”

Rögle har varit på is sedan den 6 augusti och Bristedt börjar allt mer hitta rätt i den nya kultur han nu får uppleva. Han har bosatt sig i Helsingborg, men är minst lika mycket i Ängelholm och han trivs redan kanon i nordvästra Skåne.

– Det är jättekul. Jag är väldigt positivt överraskad. Hela regionen här glöder för Rögle. Jag bor i Helsingborg, men Ängelholm är också jättefint. Sen gillar jag den hockeyn vi spelar, berättar han.

Även om livsstilen må vara lättare än på college är det en målmedveten forward som kommit hem till Sverige. Rapporter från Rögle berättar om en träningsflitig 23-åring, något som tycks ha imponerat på sportchef Chris Abbot och tränare Cam Abbott. De tog över under förra säsongen och implementerade då ett mer rakt och fartfyllt spel i Ängelholmsklubben och under försäsongens första matcher har de gett Bristedt stort förtroende.

– Jag är energisk med offensiva skills, kan både passa och skjuta och när jag spelar med fart, rör på mina fötter är jag farlig. Samtidigt kan jag ta en defensiv roll och spela både PP/BP och fem-mot-fem. Sen har jag kanske en bit kvar till jag får det där riktiga förtroendet, menar Bristedt.

Bristedt med sina nya lagkamrater i Ängelholm.

Säsongen har nyss börjat och SHL har ännu inte dragit igång, men Leon Bristedt har hittat rätt i övergången från student- till proffslivet.

– De första veckorna har varit lärorika, lite så att man får rätta in sig i ledet och se och lära lite. Samtidigt har de varit väldigt utvecklande.. Man får verkligen plats att växa. Jag har fått chansen direkt att spela min hockey, spela väldigt fritt och har känt att jag hittat glädjen i hockeyn.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch