TILLBAKA. Shane Warschaw gör sin andra sejour i Sverige – men nu som tränare i stället för domare.
SDHL 1

Från allsvensk proffsdomare till SDHL-tränare: ”Inte skapt för ett nio-till-fem-jobb”

ANNONS

2011 kom han till Sverige och var proffsdomare i Hockeyallsvenskan och SHL under två år. Nu är amerikanen Shane Warschaw tillbaka – som tränare för SDE Hockey i SDHL. Han lovar att ha tålamod med domarna i ligan.
– Så länge de jobbar hårt och gör sitt bästa kommer jag inte att ha några problem med det, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tjänster och gentjänster.
Det är det man har vänner till.
För Shane Warschaw har det blivit ett återkommande tema i ett vagabondliknande hockeyliv.

2011 flyttade amerikanen, född och uppvuxen i Kalifornien, till Sverige och blev Hockeyallsvenskans första proffsdomare. Under de två säsonger som han dömde här hann han bygga flera goda kontakter. Det är det som gör att han nu är tillbaka i på svensk mark. Men nu som tränare för SDE i SDHL.
– Man nätverkar och vet aldrig vem som kommer att kontakta dig, skrattar 39-åringen när hockeysverige.se möter honom på SDHL:s upptaktsträff.
– Jag har en hel del vänner kvar från tiden som domare här. Nu fick jag ett samtal från Joel Hansson (Svenska ishockeyförbundets domarbas) som jag känner väldigt väl. Han berättade att SDE saknade coach och han sa åt mig att skicka in mitt CV. Det gjorde jag och här är jag nu.

Warschaw och Hansson har på olika sätt hjälpt varandra framåt i sina karriärer. När Warschaw flyttade till Sverige 2011 hamnade han i Gävle och bodde hos Hansson innan han hittade eget boende. När han sedan flyttade vidare till Österrike för att hjälpa dem att sätta upp ett domarprogram där bjöd han över Hansson och vips hade den svenske domarbasen fått en anställning där.

”MÅSTE VÄXA UPP OCH SKAFFA ETT RIKTIGT JOBB”

Efter att Shane Warschaw själv blev klar med sitt arbete i Österrike valde han att återvända till Nordamerika. Där avslutade han domarkarriären med en säsongen i den kanadensiska juniorligan WHL (Western Hockey League).
– I slutändan måste man veta när det är dags att gå vidare till nya saker. Den sista säsongen insågs jag att jag – som jag uttryckte det för mina föräldrar – måste växa upp och skaffa ett riktigt jobb, skrattar han och fortsätter:
– Tack gode gud har jag inte fått det, utan är här och coachar i stället. Jag försökte lämna hockeyn, men det gick inte. Jag insåg att jag inte är skapt för ett nio-till-fem-jobb.

Kan du sakna dömandet?
– Det gör jag. Jag saknar dömandet för att man blir som en familj i domargruppen. Man träffar fantastiska människor och får många vänner. Men hockey är hockey oavsett vilken roll man har. Som coach har jag en ny familj med tjejerna i SDE. Jag kommer att göra allt för att de ska bli bättre. Deras framgångar blir mina framgångar.

Hur har det varit att anpassa sig till coachandet efter alla år som domare?
– Det är en omställning, men även som domare lär man sig saker om sporten hela tiden. Man hänger med i hur sporten utvecklas och vad som är bra och dåligt på isen. Det påminner faktiskt en hel del om att coacha. Visst, du har spelare att oroa dig över, men du lär dig fortfarande, har en gameplan och måste anpassa dig till nya omständigheter. Tar man de sakerna och kombinerar dem är det en ganska naturlig övergång.


Shane Warschaw i aktion i Hockeyallsvenskan 2013. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”JAG HAR VARIT I DERAS SKRIDSKOR”

Kommer du att vara tränare som har mer tålamod med domarna än andra coacher?
– Absolut! Jag kommer definitivt att ha tålamod. När jag var domare och dömde proffshockey i 15 år tog jag stolthet i att ge hundra procent varje kväll. Jag respekterade jobbet och det är det enda man kan begära av en domare. Vi kommer alla att göra misstag. Jag gjorde dem som domare och kommer att göra dem som coach. Så länge de jobbar hårt och gör sitt bästa kommer jag inte att ha några problem med det. Vi kommer säkert att vara oense om hur vi ser på olika regler, men jag har varit i deras skridskor och har förståelse för det. Jag kommer inte att vara en av de som blir galen på en domare för jag har varit där själv.

SDE Hockey har tillhört bottenskiktet av SDHL under sina säsonger i ligan. Ska man tro förhandstipsen kommer det inte att förändras den här säsongen heller. Shane Warschaw hoppas kunna ändra på det.
– Vi ska bygga vidare på slutet av förra säsongen. Då spelade tjejerna riktigt bra hockey, vann fem av de sju sista matcherna och kom in i kvalet och gjorde väldigt bra ifrån sig. Det är den känslan som tjejerna hade då som vi måste bygga vidare på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL