TUFF OMSTÄLLNING. Henrik Lundqvist har fått vänja sig vid en ny vardag i New York Rangers efter att klubben börjat satsa ungt.
Nyheter

Henke om den jobbiga omställningen: ”Något jag aldrig upplevt på mina 18 säsonger”

ANNONS

Under alla Henrik Lundqvists år i New York Rangers har klubben siktat på Stanley Cup. Men efter fjolårets tunga säsongsinledning valde klubbledningen att ändra kurs och satsa ungt. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om den jobbiga omställningen efter beskedet om generationsväxlingen.
– Vi kände allihop att säsongen rann oss ur händerna när vi skickade i väg våra toppspelare, berättar 36-åringen.

New York Rangers hade gått till slutspel sju säsonger i rad, men förra säsongen tog sviten slut. Givetvis var det här en stor missräkning för en av svensk hockeys största målvakter genom alla tider, Henrik Lundqvist. Visserligen har han vunnit OS-, VM- och SM-guld, men Stanley Cup finns kvar att bocka av.
– Största grejen för oss förra säsongen var skadorna. Jag tror vi hade fem skador på topp åtta av våra spelare. Det började redan på hösten då vi tappade (Chris) Kreider under fyra, fem veckor, vilket var ett stort avbräck, berättar Henrik Lundqvist för hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan fortsatte det där. Vi hade väldigt tunga avbräck på skadesidan. Vi hade inte en tillräckligt bred trupp för att klara av det och vi började förlora en del. Skadorna gjorde att vi inte orkade hålla den nivån som krävdes.

Efter sju raka slutspel missade ni att gå dit, hur var tongångarna då bland fansen?
– Vi var med och låg på slutspelsplats under halva säsongen. När det sedan började gå lite trögt, det började komma skador och klubben tog beslutet att satsa yngre spelare, var det blandade reaktioner. När man väl tog beslutet förväntade sig ingen att vi skulle ta oss till slutspel. Det var inte realistiskt heller då vi skickade fyra toppspelare (Ryan McDonagh, Michael Grabner, Rick Nash och J.T. Miller) även om vi visserligen fick några bra spelare tillbaka.
– Tongångarna den här säsongen, jag vet inte ännu hur dom går eftersom vi inte snackat igenom vad det realistiska målet är. Det är något som får växa fram här under campen.

”GANSKA TUFFT MENTALT”

Henrik Lundqvist är den som varit med längst av alla spelare i dagens Rangers – ända sedan 2005 – men någon extra press att det just därför är han som ska bära laget är inget han känner av.
– Nej, jag känner ingen mer press nu än vad jag har gjort tidigare säsonger. Det gäller alltid att spela på min högsta nivå oavsett situation för laget. Dessutom kommer det hela tiden killar underifrån som utmanar så det gäller att ta vara på sin egen insats och förbereda sig väl.
– Vi får se vad som händer. Det kommer vara en del förändringar med ny tränare (David Quinn), ett nytt system och många unga killar. Det ska bli spännande att se hur vi hanterar det, vilket typ av lag vi kommer bli samtidigt som varje ny tränare vill sätta sin prägel på laget.


Foto: Dennis Van Tine/Future Image/WENN.com

Henrik Lundqvist skadade sig i VM 2017 efter Williams Nylanders ”påhopp” när det stod klart att VM-guldet var i hamn. Trots skadan gjorde den nu 36-åriga målvakten en klart godkänd säsong i Rangers-tröjan och stod 63 av lagets matcher.
– Första halvan kändes bättre än på flera år. Den var riktigt bra. I samband med All-Star-matchen, efter den hade vi fyra-fem spelare borta och vi förlorade en del. När sedan klubben tog det här beslutet (att satsa yngre) var det ganska tufft mentalt.
– Jag fick bearbeta det där ett par veckor och känna att vi inte skulle satsa på den här säsongen utan att det var framtidstänk. Det var ovant och något jag aldrig hade upplevt tidigare på mina 18 säsonger, varken i Sverige eller här borta.

Hur hanterade du det?
– Jag tycker att det var tufft första tre, fyra veckorna. Sedan var det bara gå ut, kriga och göra det bästa av det.
– Jag vill alltid gå ut och försöka vinna. Det är därför jag spelar. Vi kände allihop att säsongen rann oss ur händerna när vi skickade i väg våra toppspelare. Vi fick se det ur en annan synvinkel, att vi i stället skulle bygga för framtiden och förbereda oss för den här säsongen.

”DRIVET FINNS”

– Nu fick några av våra unga killar chansen vilket gjorde att jag såg det viktiga i matcherna på ett annat sätt. Bygga erfarenhet åt dom. Förhoppningsvis betalar det av sig den här säsongen.

Du är 36 år, vad känner du själv att du måste utveckla i målvaktsspelet för att hänga med i den snabba utvecklingen?
– Snabbheten, hur jag rör mig… Jag tycker att rörelsemönstren för målvakterna har förändrats rätt mycket. Samtidigt vill jag inte förändra mig för mycket och jag har vissa grundgrejer som jag vill stå fast vid.
– Sedan måste jag även försöka anpassa mig för det går snabbare nu. Det måste jag hänga med i. För min egen del måste jag jobba med fotarbetet eftersom jag bygger mycket av mitt spel på det.

Har du samma mentala driv till försäsongsträningen som du hade för 15 år sedan?
– Ja, och i år har jag kört på bra. Kroppen känns fysiskt sett väldigt bra. Mycket bättre än förra året då jag drogs med knäskadan från VM. Jag har kunnat köra som jag vill och mer på is än vad jag har gjort tidigare år. Drivet finns och jag tycker fortfarande att det är kul och allt känns bra.

Har återhämtning mentalt blivit viktigare med åren?
– Jag tycker att den alltid har känts viktig. Det blir en urladdning både fysiskt och psykiskt varje år efter säsongen är slut. I år blev det ett ganska långt brejk. Det gäller att lägga upp det på rätt sätt. Dels måste du ladda om dig mentalt och dels måste du bygga upp dig inför nästkommande säsong.
– Det känns ändå lite snarlikt som tidigare men lite mer motiverande eftersom jag inte fick den säsong jag ville förra säsongen. Som jag sa är det ändå ganska snarlikt. Jag går till mig själv och ser till vad jag behöver förbättra och sedan jobba på det.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

ÄR TVÅBARNSFAR: ”GER EN DISTANS TILL HOCKEYN”

En del som har förändrat Henrik Lundqvists liv vid sidan av hockeyn jämfört med då han var yngre är att han numera är förälder. Döttrarna Charlise fyller snart fem år medan Julie är två år.
– I vissa lägen tror jag det här med att vara förälder ger en distans till hockeyn. Samtidigt är det många sidor hos mig som är desamma även om jag har familj och barn. Det är mer att den tid jag lade ner på andra grejer tidigare då jag inte hade hockeyn lägger jag i stället nu på familjen.
– Det gäller att kunna bryta av det här intensiva med hockeyn så jag inte tänker på det 24 timmar om dygnet. Där hjälper det till att ha barn som styr tankarna till något annat. När det kommer till förberedelser och hur jag känner för hockeyn är det ungefär detsamma.

Nu väntar alltså en säsong med relativt nya förutsättningar för Henrik Lundqvist och New York Rangers. Laget har för första gången på många år inga krav eller förväntningar på sig efter den generationsväxling som initierades i fjol.
– Det ska bli spännande och det är en del frågetecken i luften. Vi vet inte riktigt hur laget kommer se ut när vi börjar. Det är många unga killar som krigar på campen om en plats. Just målsättningen är något vi får arbeta fram, sitta ner under campen och prata om vad som är realistiskt.
– Det känns som vi måste ha ett riktigt bra år och att många av killarna spelar på topp. Då kan vi kriga till oss en slutspelsplats, vilket jag tror kommer att vara vårt mål. Sedan får vi sätta ribban därifrån. Det kommer att bli ett krig och det känns inte som vi har ett lika brett lag som tidigare säsonger. Ungt och hungrigt förhoppningsvis och det är också många killar som kommer få ett större ansvar än vad dom haft tidigare.

Är det inte spännande att se om dom här unga killarna klarar av att ta nästa kliv i sin utveckling kommande säsong?
– Jo, så är det. Det hänger mycket på hur det ska gå för oss, hur dom tar det här klivet. Förhoppningsvis kommer dom här unga killarna fortsätta utvecklas och överraska positivt för det kommer vi behöva.
– Vi har en coach som är van att jobba med unga killar och kan vara med och hjälpa dom att ta dom här kliven.


Michael Lindqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist

NYTT SVENSKT BLOD I RANGERS

Det har tillkommit två nya svenska killar i New York Rangers till den kommande säsongen. Det handlar om Fredrik Claesson från Ottawa och Michael Lindqvist från Färjestad.
– Jag hoppas att dom kommer trivas och ha en jättebra camp här. Det är många unga killar som kommer att slåss om platserna här så det gäller att komma bra förberedd, ha en bra camp och sända bra signaler till ledningen om vilken roll man ska få. Det är inget som ges ut utan det gäller att gå ut och ta för sig och visa framfötterna.
– Sedan är det givetvis kul att ha svenskar i laget och jag hoppas självklart att dom ska ha en riktigt bra säsong här.

En annan svensk Rangers ledning sätter stora förhoppningar till är Lias Andersson.
– Han var med och kände på NHL i slutet av förra säsongen. Det har gett honom mycket, en inblick i vad som krävs. Han är en av flera unga killar man hoppas ska etablera sig på allvar den här säsongen. Sedan är Lias väldigt ung så det gäller att inte lägga för mycket press på honom. Det handlar mer om att etablera sig och ta den här ordinarie platsen och sedan bygga därifrån, avslutar Henrik Lundqvist innan han fortsätter sin färd genom Manhattans rusningstrafik på väg till förmiddagens träning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL