CLEVELAND, OH – JANUARY 17: Rockford IceHogs defenceman Viktor Svedberg (8) on the ice during the second period of the American Hockey League game between the Rockford IceHogs and Cleveland Monsters on January 17, 2018, at Quicken Loans Arena in Clev​eland, OH. Cleveland defeated Rockford 4-3 in a shootout. (Photo by Frank Jansky/Icon Sportswire) AHL: JAN 17 Rockford IceHogs at Cleveland Monsters PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxRUSxSWExNORxDENxONLY Icon18011722 …
Nyheter

Svenske backjätten självkritisk efter att ha gått kontraktslös: ”Hade jag varit bättre hade jag spelat i NHL”

ANNONS

Efter fem säsonger i Nordamerika såg det ut som om Viktor Svedbergs tid på andra sidan Atlanten var över. Kontraktet med Chicago gick ut 1 juli och sedan dess har det varit en enda lång väntan på en ny klubbadress. I går kom slutligen beskedet att han erbjuds ett try-out-kontrakt med Calgary Flames.
– Man vet aldrig vad som händer så det gäller att åka dit och göra allt för att ta en plats. Man får ingenting gratis så det är bara att åka dit och köra, säger Svedberg till hockeysverige.se.

Efter en lång sommar utan kontrakt stod det igår klart att den storväxta backen Viktor Svedberg får chansen på en try-out med Calgary. När hockeyverige.se når den tidigare Chicago-backen är han mycket glad över att få den här möjligheten i den kanadensiska klubben.
– Det stämmer. Jag åker över till Calgary för att slåss om ett kontrakt efter try-out. Vi får se hur långt det bär. Jag har sett folk som varit på try-out och det innebär alltid en väldig spänning, säger Viktor Svedberg till hockeysverige.se.

SLOGS MED LAGKAMRAT

Det var inför säsongen 2013/14 som Viktor Svedberg, med Göteborgs IK som moderklubb, lämnade Frölunda och Sverige för spel i Chicagos organisation. Första två säsongerna blev det enbart spel i farmarlaget Rockford.
– Mitt mål från start var att slå mig in i AHL. Jag hade spelat två säsonger i SHL och kände själv att jag inte riktigt slagit igenom där. Jag kände att jag skulle passa bättre på den nordamerikanska sidan.
– Innan hade jag varit över på två ”prospect camps” med Chicago och hade fått en jättepositiv feedback där. Dom ville ha över mig till ett AHL-kontrakt. Det är inte så ofta att man skriver ett AHL-kontrakt direkt med någon från Sverige. Oftast är det så att man blir draftad och sedan skriver man ett NHL-kontrakt.
– Jag åkte över och var jätteglad att få vara med på Chicagos huvudcamp. Det gick jättebra och dom fick upp ögonen för mig. Redan efter två månader skrev jag mitt första NHL-kontrakt. Det var en jäkligt lyckad satsning från min sida att åka över dit för det är inte så vanligt under dom förutsättningarna.


Viktor Svedberg i Chicago-tröjan. FOTO: Patrick Gorski/Icon Sportswire

Du är drygt två meter lång, var det många i AHL som ville nita till dig i början?
– Nej, det var inte det. Jag kanske hade förväntat mig det. Första gången var på en av dom här camperna. Då var det en som jag spelat med lite senare, Phillip Danault, som var på mig lite. Han var dessutom en gammal förstarundespelare och han ville visa att han inte var feg.
– Han ville slåss med mig, vi slogs och han åkte på storstryk (skratt), men han brydde sig inte. Han gjorde det mest för att visa att han inte var rädd. Det gynnade honom och i dag spelar han i Montréal. På något vis gjorde han det för att gynna sig själv mer än att ”jag kan slå ner Svedberg”.
– När vi sedan väl spelade tycker jag att amerikanarna är rätt proffsiga på att se vilka roller alla har. Fighters slåss oftast med fighters om man nu inte gjorde något dumt. Jag var ingen fighter när jag åkte över utan ganska färsk på det där. Sedan var jag med i någon fight, men det var inte många som försökte hetsa igång mig för att slåss, vilket jag kanske hade förväntat mig.

Hur upplevde du omställningen från stora till små rinkar med tanke på din räckvidd?
– Klart att det är skönare att vara närmare spelaren när man är stor eftersom du kan använda din kropp och vara i vägen lite mer.
– Samtidigt går allt snabbare. Omställningarna går snabbare och du kan göra mål från i stort sett hela anfallszonen. Det är returer och så vidare. Det är både för och nackdelar. Jag tycker att hockeyn är lite roligare där borta och att jag passar bra där just för min storlek.
– Sedan har man många små bra backar i NHL. (Torey) Krug i Boston är en liten back (175 cm) som gör jättebra ifrån sig. Man behöver inte vara stor bara för att det är en liten rink.

”KLART JAG HADE HOPPATS PÅ ATT FÅ SPELAR FLER MATCHER”

Säsongen 2015/16 debuterar Viktor Svedberg i NHL. Totalt blir det 27 matcher, men efter det har han inte fått några mer chanser i det som kallas världens bästa liga.
– Jag ska inte skylla på någonting. Hade jag varit bättre så hade jag spelat i NHL. Efter säsongen jag hade varit med mycket i NHL sajnade Chicago tre backar till. Det blev en större konkurrens och dom valde att satsa på andra spelare. Så funkar business. Man får ingenting gratis bara för att man gjort lite matcher i NHL.
– Dom tyckte andra tog för sig mer eller gjorde bättre ifrån sig och då valde man att satsa på dom. Det är så det funkar och det kommer alltid fram nya unga duktiga spelare och free agent. Det gäller att alltid slåss för sin plats och man kommer aldrig sitta bekvämt. Samtidigt tycker jag att det är en bra sak. Bara för att man skrivit kontrakt är man inte klar för att få spela matcher.
– Klart att jag hade hoppats att få spela fler matcher senaste två säsongerna, men jag tror egentligen inte att det var någon annans fel än mitt eget. Hade jag spelat bättre så hade jag spelat i NHL.

Blev du besviken, arg, frustrerad eller hur var känslan senaste två säsongerna i Chicagos organisation?
– Jag fick gå till mig själv och ställa frågan ”varför är jag inte där?” ”Var jag tillräckligt duktig, spelade jag så bra, gjorde jag allt som krävdes”
– Tycker jag då att jag gjort allt jag kunnat och ändå inte klarat det då är det ingen idé att sitta och vara besviken. Istället måste man fortsätta försöka utvecklas och ta nya steg för att komma tillbaka till NHL.

HYLLAR TIDIGARE MORA-TRÄNAREN: ”GRYM”

Senaste säsongen var framgångsrik för Viktor Svedberg i AHL. På 73 matcher svarade han för sex mål och totalt 24 poäng.
– Om man kollar statistik och spelmässigt var det min bästa säsong i AHL. Vi fick in Jeremy Colliton från Mora som coach. Hans tänk funkade väldigt bra efter ett tag. Det tog några månader för laget att anpassa sig till hans spelstil.
– När vi väl kom in i det och fick lite struktur samtidigt som vi fick in lite spelare både från NHL och utifrån så blev vi ett jättebra lag. Dessutom hade vi jätteroligt ihop allihop.
– Vi kom fyra i vår division och slog ut ettan med 3-0 i matcher och tvåan med 4-0 i matcher. Efter jul tycker jag att alla fick ut max av sig själva. Dessutom var Jeremy duktig på att låta oss spela och få fram det bästa av alla. Vi var en vinst från en match sju mot Texas i semifinalen och vi var såklart lite besvikna över att det inte var vi som fick möta Toronto i finalen.

Hur går det med Jeremy Collitons svenska?
– Han kan några ord så jag fick passa mig vad man säger då jag satt på bänken, haha…
– Jeremy är grym. Vilken kille. Jag önskar honom allt gott och jag tror att säkert kommer vara i NHL om några år, avslutar Viktor Svedberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL