SHL

Guldtränaren tillbaka efter tuffa tiden: ”Då fanns inte tankarna åt det här hållet, kan jag säga”

ANNONS

Han vann SM-guld under sin första säsong som huvudtränare och hyllades av allt och alla. Sex år senare är Tommy Jonsson klar för sin andra SHL-klubb. Nu som ifrågasatt. För hockeysverige.se berättar han om guldet i Brynäs, den tuffa privata tiden – och nytändningen i Linköping.
– När man kommer ur det där blir man starkare.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter ett par år som assisterande tränare till Niklas Czarnecki tog Tommy Jonsson sommaren 2011 över Brynäs. Ett år senare var doldisen igenkänd av alla. Han hade coachat sitt Brynäs till SM-guld och hyllades på alla håll och kanter. Sen gick det tuffare. Säsongen efter inleddes lika bra som den förra avslutades – men efter en usel vår höll Brynäs på att missa slutspel. Helt plötsligt var Tommy Jonsson ifrågasatt.

Ett halvdussin säsonger senare har Jonsson fått sparken från både Brynäs och Björklöven och när han nu är tillbaka i SHL-cirkusen är han ifrågasatt. Tränaren själv är också lite förvånad över att han nu är tillbaka på högsta nivå.
– Ja, litegrann. Främst eftersom jag hade en period i mitt liv som var väldigt tung på det privata planet. Jag hade mycket att reda ut. Då fanns inte tankarna så mycket åt det här hållet, kan jag säga.
– Men sen när man lappar ihop sig blir man starkare. Jag känner mig starkare nu. Jag jobbade på hockeyförbundet och jag kände när jag var ute och reste med landslagen en enorm saknad efter den dagliga verksamheten. Så just nu känns bara otroligt roligt att få chansen att vara tillbaka.

VÄNDER DET TILL SIN FÖRDEL

Tommy Jonsson har tidigare berättat om den depression han genomgick i samband med en skilsmässa och de tunga resultaten på isen. Det vänder han nu till sin fördel.
– Absolut, absolut. Det går att vända det till något som man kan dra nytta av. När man är mitt i stormens öga så är det jättejobbigt. Men med all hjälp man har fått så…när man kommer ur det där så blir du starkare på något viss. Du bygger upp något i stormen  som gör att du blir förberedd på andra saker som kommer att ske och så känner jag just nu. Jag känner mig…jag känner att jag har utvecklas som människa och ledare.

Gick det för lätt för dig till en början? Blev det för ”enkelt” att vinna SM-guld?
– Det är många som tycker att jag kom till dukat bord men…samtidigt var alla experter övertygade om att vi skulle åka ur så jag vet inte vilket bord de syftade på. Jag såg inget dukat bort utan det var något vi jobbade fram. Vi fick ihop en grupp som utvecklades under resans gång. Det var en tuff resa. Det är som Sam Hallam säger. Alla tycker det såg så lätt ut för honom och för Växjö, men det är det inte. Det ligger enormt mkt arbete runt det. Du vinner inte SM-guld på tur utan det krävs en otrolig massa människor för att göra det. Så jag vet att den resan är väldigt svår. Jag fick inte den känslan att det gick lätt – men däremot är jag otroligt tacksam att jag fick vara med om resan.

Linköping har under många år varit ett lag som tippats i den absoluta toppen. Så är det inte längre. Nu väntar i stället en kamp för att ens gå till slutspel, är de flesta tyckare eniga om.
– Jag tror det beror på en blandad kompott av förra årets resultat ihop med en del förändringar, som mig exempelvis. Det gör att man inte riktigt vet var laget i sig står.

”MÅNGA LAG SOM KAN BLI FRAMGÅNGSRIKA”

Huvudtränaren själv tycker dock att laget ser spännande ut.
– Ja, det tycker jag absolut. Sen så… jag tror att ligan kommer bli väldigt jämn. Det är många lag som har chansen att bli framgångsrika, inklusive vi. Däremot är det många saker som måste falla på plats för att det ska bli så. Det är en tuff, hård och konkurrerande miljö att vara med i.

Tommy Jonsson.

Kan de lägre förväntningarna göra att du får en skönare start, eftersom du är ny i klubben?
– Ja, visst är det så. Men jag vet ändå att det är en enorm press att vara en huvudansvarig tränare i SHL, oavsett var du är tippad. Det är fortfarande bara resultat som räknas och det är jag medveten om. Så att jag tänker inte riktigt så.
– Jag har en press och sätter n press på mig själv för att bidra till att vi kan nå så bra resultat som möjligt i Linköping och få vårt lag att bli ett vinnande lag. Här är det alltid en press. Det är resultatbaserat och på toppen blåser det alltid. Det vet jag om.

Vad är rimligt för Linköping säsongen 2018/2019? Är det ett uppbyggnadsår eller tror du ni kan utmana?
– Vi kan börja där och kalla det för ett uppbyggnadsår. Sen får vi se vart den här resan tar vägen. Men jag tycker absolut att vi är där någonstans och tampas om slutspelsplatserna.  Sen kanske vi kan utvecklas och bli ännu bättre. Det är det jag hoppas på.
– Men vi kan ju börja där (slutspel) här och nu, för det är där jag känner efter några månader i min nya tjänst att vi står. Så får vi se sen om det kan bli bättre. Det hoppas jag naturligtvis på, säger Tommy Jonsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL