Carl Grundström
Toronto

Inledde säsongen i Frölunda – avslutade med karriärens höjdpunkt: ”Det största jag vunnit”

ANNONS

Han gjorde succé i Frölunda, men när laget åkte ur i SM-slutspelet tog han sitt pick och pack och drog till Toronto. Där gjorde Carl Grundström succé och var med och tog Marlies till Calder Cup-titeln. Nu vill han slå sig in i Maple Leafs.
– Självklart är det målet, säger han till hockeysverige.se.

När Carl Grundström lämnade Frölunda efter förra säsongsslutet med laget hade han nog inga planer på att hela säsongen skulle avslutas med att han nådde sin största framgång i karriären. Den 20-åriga ytterforwarden från Umeå reste nämligen över till Toronto där han blev Calder Cup-mästare med Marlies. På 20 matcher i AHL-slutspelet svarade han för åtta mål och totalt 14 poäng. Med det blev Grundström dessutom den rookie i AHL som gjorde flest poäng i slutspelet.
– Det är svårt att sammanfatta förra säsongen, men det var självklart en jätterolig resa. Det var framförallt speciellt att spela så pass långt in på sommaren. Dessutom kunde vi gå hela vägen och vinna mästerskapet, vilket var grymt kul, berättar Carl Grundström för hockeysverige.se från Toronto där han är på plats på för att förhoppningsvis få chansen till NHL-debut den här säsongen.
– Det fungerade riktigt bra att komma in i laget på en gång. Jag kände dom flesta i laget eftersom jag hade varit där året innan också, så det var inga problem alls.

Spelmässigt gjorde Carl Grundström stor succé i en kedja tillsammans med Andreas Johnsson och Miro Aaltonen. Trots det upplevde han att det var en viss omställning att hoppa in i AHL och ställa om till det spel som spelas där.
– Jo, men det är ett annat spel här borta. Det är mindre rinkar och lite annorlunda spel. Jag tycker att det gick ganska bra. Det tog någon eller några matcher, men sedan var jag inne i det. Det var inget jättebekymmer och spelet här borta passar mig rätt bra. 

HYLLAR KEDJEKOMPISARNA

Dessutom gjorde du flest poäng i slutspelet av alla rookies, vad låg bakom att det gick så bra så pass snabbt, du spelade trots allt bara två matcher i grundserien?
– Jag vet faktiskt inte, men jag spelade med väldigt bra spelare som hjälpte mig mycket. Vi hade en bra kemi i vår lina och kul när vi spelade. Klart att det hjälpte till också.

Var det lite lättare att spela med en svensk spelare när du kom in sent på säsongen?
– Självklart underlättar det att spela med en svensk spelare i början eftersom det är lättare att prata svenska med någon än engelska. Jag tror ändå det var det spelmässiga som gjorde att det var lättare att spela med honom än språket.
– Andreas är väldigt lätt att spela med, men så var det även med centern vi hade i linan, Miro Aaltonen. Det funkade bra redan från början.

Toronto är lite av hockeyvärldens huvudstad. Trots det har inte stan vunnit Stanley Cup, inte heller Calder Cup för den delen, sedan 1967. Därför var Marlies Calder Cup-vinst i våras extra uppskattad och välkommen.
– Det var stort att vi lyckades vinna även om NHL-laget är det stora i stan. Det var länge sedan man vann något stort i hockeysammanhang här i stan. Vi hade scen utanför Ricoh (Arenan) där det samlades en hel del fans och sedan firades vi där. Det var absolut en speciell känsla och riktigt häftigt.

”HELT KLART DET STÖRSTA”

Carl Grundström har vunnit TV-pucken, vunnit guld i JSM och CHL, men den här framgången rankar han högst.
– Det är helt klart det största jag har vunnit även om dom andra grejerna såklart också var speciella. Trots allt rankar jag, som sagt var, det här som det största. 

Maple Leafs har höga tankar om din framtid i organisationen, men vilka signaler har du själv fått av ledningen kring kommande säsong och framtiden?
– Jag har inte fått så mycket signaler. Klart att det är kul att dom gillar det jag gör ute på planen, men samtidigt försöker jag bara göra mitt bästa hela tiden. Sedan får vi se hur långt det räcker.
– Självklart är målet att spela i Maple Leafs. Sedan får jag sätta upp mål allteftersom, men just nu fokuserar jag bara på att spela så bra jag kan och göra mitt yttersta hela tiden.

Hur har camperna fungerat så här långt?
– Vi har bara haft rookie-campen ännu. Traininggcampen drar igång på torsdag, men det som har varit så här långt har varit bra.

OSÄKERT KRING NYLANDER

William Nylander har ännu inte dykt upp på camperna efter att hans kontraktsförhandling ännu inte är i hamn.
– Klart att det snackas lite grann om det, men faktiskt inte så mycket av det jag har hört. Det där ordnar nog upp sig.

Annars får väl Carl Grundström gå in och ta hans plats?
– (Skratt) Det blir nog svårt.

Vad betyder det annars att få bo och spela i en hockeystad som Toronto?
– Det är jättekul. Självklart är det roligt att spela med det intresset som det är för hockeyn här runtomkring. Det är verkligen jättekul och än så längre trivs jag jättebra här, berättar Carl Grundström som också upplever att intresset för Marlies är stort. Detta trots att Maple Leafs är det stora laget i stan.
– Ja, men det var kanske som mest då Maple Leafs åkte ut. Eller rättare sagt att då ökade intresset för oss lite grann eftersom vi var det enda hockeylaget i stan som var kvar och spelade. Annars är det också ganska mycket intresse för laget. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch