OKLAR FRAMTID. Tyler Seguin kan bli unrestricted free agent nästa sommar.
Nyheter

DALLAS: Stjärnans ovissa framtid – en onödig distraktion

ANNONS

Det var en försäsong som gav upphov till en hel del tillförsikt. Då gjorde lagets stora stjärna ett utspel som fick fansen att bäva. Nu kommer mycket av Dallas Stars säsong att handla om Tyler Seguins vara eller icke vara i klubben. Helt i onödan.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Dallas Stars.

En kollaps i slutet av förra säsongen kostade laget en slutspelsplats. Trots det fanns det mycket att vara optimistisk över som Dallas Stars-supporter. Nye coachen Jim Montgomery, som hämtats från University of Denver för att ersätta Ken Hitchcock, är en spännande bekantskap som tycks stå för ett modernt ledarskap. Och från Finland ansluter nationens kanske största backtalang genom tiderna i Miro Heiskanen, som Stars valde som tredje spelare i draften förra året.

Men av den här lite positiva känslan blev inte mycket kvar när Tyler Seguin öppnade munnen nyligen. I samband med NHL Media Tour i New York uttryckte han sitt tydliga missnöje över att klubbens general manager Jim Nill inte ansträngt sig för att förlänga hans kontrakt, som löper ut nästa sommar.
– Ingenting händer. Det har faktiskt inte hänt så mycket på hela sommaren. Det har varit en besvikelse. Jag trodde jag skulle ha några spännande nyheter att prata om nu, eftersom det är så sent på sommaren. Så det är en besvikelse, sade han i slutet av augusti.

Med tanke på vad New York Islanders tvingades genomlida i somras, när John Tavares lämnade klubben som unrestricted free agent, borde inte Stars utsätta sig för samma risk. Men om inget drastiskt sker kommer säsongen att inledas med frågetecken hopade över en av lagets stora stjärnor. Det kan bli en onödig distraktion för ett lag som behöver lugn och ro för att lyfta efter två raka säsonger utan slutspel.

POÄNGKUNGEN

Tyler Seguin
Satte personbästa med 40 mål förra säsongen och har aldrig varit under 70 poäng sedan han anlände till Texas sommaren 2013. Den ovan nämnda kontraktssituationen vilar som lite av ett orosmoln över den kommande säsongen, men även om parterna inte löser ett nytt avtal innan säsongsstarten kommer Seguin att vara högmotiverad. Skulle han beträda den öppna marknaden nästa sommar kommer han att kunna casha in rejält.

MÅLVAKTEN

Ben Bishop
Många rynkade på näsan åt sexårskontraktet som Stars sajnade amerikanen till i fjol. Bishop är en väldigt stor målvakt – över två meter lång och 100 kilo tung – och den typen av målvakter brukar inte åldras med värdighet. Första säsongen i Stars tröja var godkänd om än inte mer. Ska det bli slutspel den här säsongen måste 31-åringen vara minst ett snäpp bättre.

BACKEN

John Klingberg
Den svenske eleganten kommer från sin bästa NHL-säsong hittills och var med sina 67 poäng en hårsmån från att vinna backarnas poängliga. I stället plockade han sitt andra raka VM-guld med Tre Kronor efter en lysande turnering i Köpenhamn. Det som stod ut mest med Klingbergs spel i fjol var inte bara poängen, utan att han hittade en bra balans mellan offensiv och defensiv i sitt spel. Något han tackar Ken Hitchcock och backcoachen Rick Wilson för. Är han månne på väg att förvandlas till en äkta Norris-kandidat?

UNGTUPPEN

Miro Heiskanen
Finland har haft en hel del bra backar genom åren, men ingen som nått upp till Norris Trophy-nivå. Kan Miro Heiskanen bli den backen? Det är inte orimligt att tro det. Heiskanen har ett lugn i spelet som andas Nicklas Lidström. Han är samtidigt smart och skicklig nog för att göra en hel del poäng. Dallas har lyxen att matcha in honom försiktigt och ge honom en lugn resa i början av NHL-karriären. Han kommer nog inte att utmana om Calder Trophy som rookie, men blir han bara varm i kläderna är det ett gott första bra steg mot något stort.

COACHEN

Jim Montgomery
Att gå från en veterancoach som Ken Hitchcock till en i NHL ny förmåga som Jim Montgomery framstår som ett stort steg. 49-åringen, som spelade 122 NHL-matcher som spelare, har framgångsrikt lett University of Denver de fem senaste säsongerna och var förra året med om att leda skolan till collegemästerskapet. Han kommer in med fräscha idéer och har rykte om sig att vara en god kommunikatör. Det bådar gott, även om det är ett enormt stort steg att gå från NCAA till NHL även för en coach.


John Klingberg. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

IN OCH UT

Nyförvärv: Anton Chudobin, mv, Boston, Colton Point, mv, Colgate, Roman Polák, b, Toronto,  Erik Condra, fw, Tampa Bay, Blake Comeau, fw, Colorado, Valerij Nitjusjkin, fw, CSKA Moskva.
Förluster: Kari Lehtonen, mv, klubblös, Mike McKenna, mv, Ottawa, Greg Pateryn, b, Minnesota, Dan Hamhuis, b, Nashville, Antoine Roussel, fw, Vancouver, Brian Flynn, fw, St. Louis, Curtis McKenzie, fw, Vegas.

PROGNOSEN

Det råder ingen större tvekan om att Dallas Stars har ett lag nog bra för att gå till slutspel. Men i stenhårda Central Division finns det inte utrymme för några stora formsvackor, vilket Stars fick erfara den hårda vägen i våras. Ska man ta sig till slutspel efter de två senaste årens missar måste laget hitta en jämnare nivå mellan toppar och dalar. Ben Bishop måste klara av att bära ett tungt lass mellan stolparna samtidigt som toppspelarna Klingberg, Seguin, Aleksander Radulov och Jamie Benn ska producera på toppen av sin förmåga.

Minst lika viktigt är att laget får bättre produktion från skiktet under toppen. Stars problem de senaste säsongerna har varit att spelare likt Jason Spezza, Radek Faksa och Mattias Janmark att bidra mer. Kan de hitta en nivå till i sin produktion så att inte lika mycket ansvar faller på topparna kommer Dallas att vara ett betydligt svårare lag att möta. Här är även återvändande Valerij Nitjusjkin en viktig kugge. Den tidigare jättetalangen har inte lyft under sina år hemma i Ryssland, men lär få en stor möjlighet att spela topp sex-minuter med Dallas nu.

Beståndsdelarna för att lyckas finns där. Men då vill det till att Stars slipper ha Tyler Seguin-situationen som en onödig distraktion också.

DALLAS STARS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Ben Bishop
35) Anton Chudobin

BACKAR
3) John Klingberg ”A”
4) Miro Heiskanen
6) Julius Honka
23) Esa Lindell
28) Stephen Johns
33) Marc Methot
45) Roman Polák

FORWARDS
10) Martin Hanzal
12) Radek Faksa
13) Mattias Janmark
14) Jamie Benn ”C”
15) Blake Comeau
16) Jason Dickinson
17) Devin Shore
18) Tyler Pitlick
25) Brett Ritchie
40) Remi Elie
43) Valerij Nitjusjkin
46) Gemel Smith
47) Aleksander Radulov ”A”
90) Jason Spezza
92) Tyler Seguin ”A”

Tränare: Jim Montgomery (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL