Henrik Borgström och Mike Hoffman.Pricken över i:et?
Nyheter

FLORIDA: Kan de nya ge Panthers ordentligt med klös?

ANNONS

Pushen i slutet av förra säsongen har gett mersmak. Nu är det inte bara slutspel som gäller – nu ska Florida Panthers bli en Stanley Cup-utmanare. Och nya viktiga pusselbitar kan göra det möjligt.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen.

Idag tittar vi närmare på Florida Panthers.

Florida Panthers må ha legat lite i periferin hos många de senaste åren. Klubben har inte varit topptippat och de riktigt stora namnen har gått obemärkt förbi laguppställningen. Men superrycket under andra halvan av fjolårssäsongen har gjort att klubben blivit allt mer tydlig i synfältet.

Panthers vann 25 av sina 35 sista matcher och slutade fyra i Atlantic Division. Bara en poäng från ett wild card. Jobbet i det tysta verkar ha gjort Panthers gott. Och nu verkar de redo att ta det fulla steget till att först och främst bli ett slutspelslag, men också att utmana om Stanley Cup.

– Jag tycker vi är precis där. Vi måste bara ta steget. Vi har ett väldigt bra lag. Alla är taggade. Alla vet att vi kan göra det och alla tror på det. I slutet av förra året visade vi att vi kan göra det, säger centern Aleksander Barkov till NHL.com/sv.

Barkov sticker ut hakan, men attityden i Florida Panthers har förändrats. Detta trots att sommaren inte varit allt för livad.

Det sprattlade till när Mike Hoffman under ett par hastiga timmar bytte Ottawa Senators mot San Jose Sharks till Panthers. Men kanske är han en av de sista pusselbitarna som behövs för att det ska bli slutspelshockey i Sunrise igen.

– Vi kände att vi saknade en forward som kunde gå in och leverera i en av våra två första kedjor förra året, säger coach Bob Boughner till nhl.com. Med Hoffman får vi in en spelare som passar in perfekt. Det gör också att vi kan komponera tredje- och fjärdekedjan bättre.

Hoffman har varit god för över 50 poäng de senaste säsongerna och även om det var struligt i Senators på slutet borde han kunna lyfta i en stor roll hos Panthers. Han kommer med all sannolikhet att få sällskap av unge finländaren Henrik Borgström. Borgström, draftad av klubben, får räknas som nyförvärv och kommer med ungdomlig entusiasm. För rutinen står inplockade veteranen Troy Brouwer.

Lägg till stommen med Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau, Evgenii Dadonov och Aaron Ekblad och Panthers får ett tämligen intressant lag på pappret.

Panthers har spelat fem slutspel i sin existens. Under våren 2019 ska de göra sitt sjätte. Åtminstone om man får tro på vad spelarna i laget säger.

POÄNGKUNGEN

ALEKSANDER BARKOV
Det kommer bli ett hårt race om den interna poängligatiteln. Men förstacentern Barkov vann ifjol och är lagets ankare. Finländaren är en av ligans mest underskattade spelare, men har blivit allt mer uppsnackad de två senaste säsongerna. Slår han igenom på alla plan i år?

MÅLVAKTEN

ROBERTO LUONGO
När Luongo är bra är han riktigt bra. Han var det under pushen på slutet av förra säsongen, nu är bara frågan hur den fysiska statusen är hos 39-åringen. Förblir han skadefri och orkar lyfta Panthers eller kommer James Reimer få axla det stora ansvaret?

BACKEN

AARON EKBLAD
Många menar att det är dags för Ekblad att lyfta ordentligt nu. Han tog kliv förra säsongen, men finns det mer att hämta hos 22-åringen. Har balanserat på 40-poängstrecket i tre av sina fyra NHL-säsonger. Ska Panthers till slutspel behöver han kliva över det.

UNGTUPPEN

HENRIK BORGSTRÖM
Finländaren debuterade i NHL förra säsongen, men fick inte ens en handull matcher. I år lär det bli fler och kanske blir han till och med helt ordinarie. Panthers behöver mer offensiv kraft och med sin teknik och sitt snabba avslut är Borgström en joker. De senaste två har han öst in poäng i NCAA för Univ. of Denver.

COACHEN

BOB BOUGHER
Florida gjorde många förändringar under säsongen 2016-17. Inför förra säsongen tog Boughner över som tränare och resultatkurvan visar att han behövde en rejäl startsträcka för att implementera sitt spelsätt i klubben. Många är nyfikna på vad nästa steg blir för Boughner som nu har intressanta ingredienser på pappret.

Fokus mot slutspel. Aleksander Barkov siktar högt med sitt Panthers

 

IN OCH UT

Nyförvärv: Mike Hoffman (Ottawa Senators), Bogdan Kiselevich (KHL, CSKA Moskva), Michael Hutchinson (Winnipeg Jets), Mark Letestu (Columbus Blue Jackets), Troy Brouwer (Calgary Flames)

Förluster: Radim Vrbata (slutat), Harri Säteri (Detroit Red Wings), Connor Brickley (Nashville Predators)

PROGNOSEN

Panthers målsättning är klar. Det ska bli slutspel den här säsongen. Och i Atlantic Division, där racet om topp-3-placeringar är tight, krävs något alldeles extra. Men Hoffman och Borgströms intåg kan bli vikterna som väger vågskålen till Panthers fördel.
Förra året presterade förstakedjan med Barkov, Huberdeau och Dadonov fina siffror. Med Hoffman och Borgström i truppen kan Panthers ställa tre offensivt lagda kedjor på isen. En lyx de inte haft på flera säsonger.

FLORIDA PANTHERS TRUPP 2018/19

MÅLVAKTER
1) Roberto Luongo
34) James Reimer

BACKAR
5) Aaron Ekblad
55) Bogdan Kiselevich
19) Mike Matheson
12) Ian McCoshen
6) Alexander Petrovic
13) Mark Pysyk
52) MacKenzie Weegar
3) Keith Yandle

FORWARDS
16) Aleksander Barkov
27) Nick Bjugstad
95) Henrik Borgström
22) Troy Brouwer
63) Yevgeni Dadonov
18) Micheal Haley
68) Mike Hoffman
11) Jonathan Huberdeau
10) Mark Letestu
17) Derek MacKenzie
62) Denis Malgin
90) Jared McCann
88) Jamie McGinn
7) Colton Sceviour
21) Vincent Trocheck
72) Frank Vatrano

Tränare: Bob Boughner (Sedan 2017-18)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan