Nikola Pasic
SHL

Fick bara ett SHL-byte förra säsongen – nu är 17-åringen med i premiären: ”Har varit en dröm”

ANNONS

Olle Lycksell är den unga talang i Linköping som omgärdats av mest snack. Men i dagens SHL-premiär finns också 17-årige Nikola Pasic med.
– Ändå är det mest J20 jag tänker på, att vara en ledande spelare där och bidra där med mål och assist, säger han till hockeysveriges.se.

LÄS MER: Så tror Uffe Bodin om Linköpings säsong

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Förra säsongen blev det tre matcher i SHL för Nikola Pasic, men bara ett byte. Den här säsongen är det många som tror att den 17-åriga forwarden från Gislaved kommer att kliva in i SHL:s finrum på allvar. Säsongens resa inledde han igår med spel mot Örebro i J20 och redan idag är han med som 13:e forward när LHC tar emot Timrå hemma i Premiären.
– Mina tankar inför säsongen? Det är faktiskt först att vara en ledande spelare i J20. Sedan vill jag försöka göra det så bra som möjligt A-laget om chansen ges. Vi får se hur långt det räcker.
– Ändå är det mest J20 jag tänker på, att vara en ledande spelare där och bidra där med mål och assist, berättar Nikola Pasic när vi slår oss ner i sofforna på Linköpings kansli inne i Stångebros Ishall.

Vad har nya tränaren, Tommy Jonsson, skickat för signaler till dig inför säsongen?
– Att jag ska våga slappna av, inte tänka så mycket, spela mitt spel och inte vara nervös. Han har sagt att jag göra det så bra som möjligt med mitt spel och inte försöka vara någon annan.
– När jag varit med och tränat med A-laget den här säsongen har det gått lite upp och ner, men mestadels har det gått bra. Jag har ofta fått lira med Johan Söderlund och vi gillar att spela med varandra.

SERBISKA RÖTTER

Pasic, namnet säger att du har rötterna i någon annan del av Europa också.
– Serbien, men jag är född här i Sverige. Både pappa och mamma är där ifrån och jag brukar vara dit på somrarna.

Hockey och länder från forna Jugoslavien brukar inte vara en alldeles vanlig kombination, vad ligger bakom att du valde att satsa på just den sporten?
– Farsan hade en pizzeria nära ishallen i Gislaved. Då hängde jag där i ishallen hela tiden eftersom det låg så pass nära. Jag började spela hockey när jag var sju år, men jag hade nog varit på is med skollan någon gång innan det. Sedan var det både fotboll och hockey fram till det jag var 12-13 år. 

Pappa Dragan driver alltså Diddis Pizzeria i Gislaved.
– Han har haft den i 15-20 år, men farsan är sportintresserad också. Han kollar på alla sporter som finns. Däremot kollade han inte på hockey innan jag började spela, men nu följer han det också. Fotboll, tennis, hockey… Morsan är inte lika sportintresserad utan hon hänger bara med lite.
– Sedan har jag en syrra som har lirade volleyboll. Nu var det länge sedan och hon spelar inte längre.

SLÅR NED GALNA RYKTET

Nikola Pasic är inte ensam i laget om att vara son till en pizzabagare. I laget finns som bekant Almen Bibic. Hans föräldrar drev under många år Bella Pizza i Rättvik, men speciellt mycket pizzasnack blir det inte mellan det båda.
– (Skratt) Nej, inte så mycket faktiskt.

Om man kommer på besök och vill äta en god pizza hos Diddis, vilken rekommenderar du då?
– Tolvan tror jag. Det är en bra pizza, en kebabpizza med pommes.

LÄS MER: Guldtränaren tillbaka efter tuffa tiden

Det går en historia om att i fall Nikola Pasic skulle komma till NHL så skulle pappa Dragan bjuda alla i laget på gratis pizza, men när vi berättar det för 17-åringen skrattar han bara.
– Va??? Var har du hört det? Det kanske är dom i klubben som haft det som ett skämt, men jag vet inte. Jag har inte hört det tidigare, men självklart kan jag bjuda på pizza om det skulle bli så ha ha…

Nikola Pasic inledde sin hockeykarriär i Gislaved. Där debuterade han i division 2 redan som 14-åring. Inför säsongen 2016/17 tog han klivet över till Linköping.
– När jag var här och kollade kändes allt så proffsigt. Staden verkade bra och det är viktigt att trivas runt om också samtidigt hade jag hört att många som hade dragit hit hade trivts. Jag hade några till alternativ, Rögle, Malmö, AIK och Växjö.

LANDSLAGSSPEL

Redan under din första säsong i Linköping får du chansen i U17-landslaget, vad låg bakom den här snabba utvecklingen?
– Jag kämpade på. I början var det tufft med all träning. När jag sedan väl kom in i det så blev det bättre och bättre. Sedan fortsatte jag bara att jobba och då fick jag också chansen.
– Det skiljde sig mycket träningsmässigt då jag kom hit från Gislaved. Främst var det att jag måste planera mera dag för dag, tänka på att prestera varje träning. Maten och kosten är också viktig. Hemma i Gislaved var det mer att bara köra.

Blev det mycket mer träning här i Linköping?
– Ja, ja, mycket mer. Jag vet inte om jag var så mycket mer på is. Det är kanske det är ganska jämt eftersom jag tränade med många lag i Gislaved. Men själva hårdheten, fysen och sådan, där är det mycket mer här.
– Det var, som sagt var, tufft att komma in i det här i början eftersom det var ovant för mig. Fys och sedan is på morgonen och sedan samma sak på eftermiddagen igen. Dessutom skulle jag vänja mig att laga mat själv, diska och allt sådant. Men jag kom snabbt in i allt det där, men det var lite ovant i början, berättar Nikola Pasic som faktiskt bor dörren mitt emot en lagkompis, Olle Lycksell.

FICK ETT BYTE

Det blev tre matcher för Pasic i A-laget förra säsongen.
– Det var spännande och kul att komma upp och spela med A-laget. Det har varit en dröm sedan jag kom hit, att försöka ta en plats och vara med där uppe. Jag var mest och där för att se hur allt fungerar där och ta lärdom av hur dom gör.
– Första matchen var mot Örebro. Då fick jag ingen istid. I andra matchen mötte vi Brynäs och då fick jag ett byte. Sedan var jag med på bänken mot Rögle också.

LÄS MER: Skadade LHC-veteranen om ledarrollen

Pasic fick även chansen förra säsongen att spela U18-VM. Där svarade han för tre mål och totalt sex poäng på sju matcher i en turnering där Sverige vann brons.
– U18-VM är nog det roligaste jag har gjort sedan jag började spela hockey. Det var hur mycket folk som helst där som ville ta kort och autografer. Arenan var fullsatt nästan varje match så det var sjukt coolt faktiskt.
– Spelmässigt gick det bättre än förväntat för mig. Jag fick mycket istid och försökte göra det så bra jag kunde. Jag spelade i den turneringen med Jonatan Berggren och David Gustafsson och det fungerade riktigt bra. Det kändes som vi hade spelat hur länge som helst tillsammans. Vi hade provat på att spel ihop två matcher innan turneringen och det gick bra då också. Sedan fick vi fortsatt förtroende.

Ni var lagets poängmässigt bästa kedja och du svarar för tre mål och tre assist, det måste ha varit helt okej?
– Det gick, som sagt var ganska bra och att det jag skulle göra tre mål och tre assist var inget jag skulle ha sagt innan turneringen att jag skulle göra.

DRÖMMER OM NHL

Vad betydde det för ditt självförtroende att få vara med i ett U18-VM och dessutom prestera på det sättet du ändå gjorde?
– Klart att om man har ett bra självförtroende så vågar man också göra mer saker på isen. Ju mer man vågar på isen desto mer utvecklas man, tror jag.

Är känslan i dag att du nu är inne i det här och att det inte är helt omöjligt att gå hela vägen till exempelvis NHL?
– Lite har jag tänkt på det, men just nu fokuserar jag mest på nuet och J20 som jag tillhör. Jag ville göra det bra där. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Premiär mot Timrå, hur slutar matchen och vem gör LHC:s första mål för säsongen?
– 4-1 till Linköping och första målet gör Olle Lycksell, avslutar Nikola Pasic. 

Olle Lycksell.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL