• Publicerat 20 september, 2018
  • Skrivet av Kajsa Kalméus
  • 0 Kommentarer

Med ett sug efter utveckling och en längtan efter guld kom Chay Genoway till Göteborg. I en lång intervju berättar han om vilseledda fans, första hockeyupplevelsen i Sverige för 14 år sedan och potentialen att göra framsteg på äldre dar.
– Så länge jag inte är en envis gammal gubbe kan jag kanske fortsätta att bli bättre, säger Chay Genoway till hockeysverige.se

GÖTEBORG. (HOCKEYSVERIGE.SE)

Kanadensaren Chay Genoway hade aldrig varit i Scandinavium innan han skrinnade ut till isträningen i arenan, dagen före SHL-premiären. Ett dygn senare skrinnade han ut på samma is, genom ett indianhuvud och till tonerna av rockmusik. Scandinavium är från nu och två år framåt hans hemmaborg.
– Det var superhäftigt. Man kunde verkligen känna vibbarna och förväntningarna i luften. Jag ser väldigt mycket fram emot att få spela fler matcher här, säger Chay Genoway när han ser tillbaka på premiären.

Inför säsongen har den 31-årige backen omskrivits som en vass värvning av Göteborgslaget. Och Frölundafansen har under försäsongen uttryckt sin glädje och hoppfullhet inför Genoways anslutning till klubben. Med sex poäng på fyra CHL-matcher är förväntningarna på kanadensaren höga. Men Genoway är självkritisk och säger att det är lätt att förblindas av poängkolumnerna.
– Jag tror att folk kanske blivit lite vilseledda, de tycker att jag gjort bra CHL-matcher bara för att jag gjort några poäng i powerplay. Men jag har massor med saker att jobba på i mitt spel. Speciellt nu när vi kliver in i SHL, säger backen.

Den 176 centimeter långe försvararen ser sig själv som en tvåvägsspelare som tar alla chanser att följa med upp i anfallen. Han lägger stor tillit till sina ben och fötter och försöker vara rätt positionerad oavsett vilken del av isen han befinner sig på. Trots sin storlek ser han det som en självklarhet att vara med i närkamperna och försöka gå segrande ur dem.

Vad är det för saker du har att jobba på?
– Lite av allt, egentligen. Jag har till exempel inte sett mig själv på video så mycket de senaste fyra åren, och här har jag verkligen utmanats av coacherna med det. Jag känner att det här är en bra tid i livet att utmana min defensiva sida. Jag vill att man ska kunna förlita sig på mitt defensiva spel. Bra offensiv kommer från ett starkt försvar, och där har jag mycket arbete att göra.

Chay Genoway har bildat backpar med nykomlingen Gustav Lindström under säsongsinledningen. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”DET SADE VÄLDIGT MYCKET OM DET HÄR STÄLLET”

Oliver Lauridsen, Adam Almquist, Oscar Fantenberg. John Nyberg, Jacob Larsson, Lukas Bengtsson. Många är namnen på backarna som via Frölundas organisation tagit sina karriärer till nya höjder. Chay Genoway hoppas få ta del av samma recept, och står med armarna öppna redo att utvecklas under de två år han är kontrakterad.
– Jag har hållit koll på den svenska ligan genom åren och har har sett både spelare som jag spelat med och yngre killar som kommit hit och utvecklat sitt spel, säger backen som varit lagkamrat med backen Oliver Lauridsen i Jokerit och med forwarden Casey Wellman i Spartak Moskva.
– Casey och jag spelade ihop innan han kom till Frölunda, och jag tror han hade ett kämpigt år i Moskva. Sen kom han hit och Frölundas ledarteam hjälpte honom att bygga upp spelet något otroligt, han hade en enorm utveckling från det att han kom hit till att han lämnade. Att se någon som jag kände och har spelat med, både i Nordamerika och Ryssland, ha den utvecklingen… det sade väldigt mycket om det här stället.

Den i Manitoba födde backen säger skämtsamt att han är avundsjuk på de unga spelarna i laget.
– Sakerna jag lär mig nu, som 31-åring, är saker jag önskar att jag lärde mig när jag var 20. Men jag hoppas att jag kan sprida lite kunskap.

Varför tror du att Frölunda varit så framgångsrika med att förvalta och utveckla backar?
– De ser verkligen potentialen i varje spelare och tillåter oss inte att komma med ursäkter. Det kan ibland vara svårt för tränare att vara helt medvetna om nivån på spelarnas självförtroende, du kanske behöver ge lite mer positiv feedback än att påpeka de utvecklingsbara punkterna när det gäller de yngre spelarna. Och vi äldre spelare kanske har lättare att hantera kritiken eller feedback på vad vi behöver göra bättre.
– Samtidigt är det viktigt för de unga att tidigt kunna lära sig om sina styrkor och svagheter. Det är en balansgång som jag tycker alla här är väldigt bra på att hantera.

Den offensive backen noterades för 27 poäng på 56 matcher under säsongen i Jokerit, 2016/17. (Foto: IBL/Toni Hekkala)

VÄXANDE BUFFALO-SYMPATIER

På den långa listan med namn på backar som haft framgång i Göteborgsklubben är det, som bekant, ett namn som sticker ut. En 18-åring från Västergötland. Chay Genoway har inte missat Rasmus Dahlins framfart och ser fram emot att följa talangen på hans nya äventyr.
– Jag spelade mot honom i Karjala Cup förra året. Han var pojken med galler, men spelade verkligen inte som en pojke med galler. Det självförtroendet, den balansen… Det var otroligt. Jag minns hur flera av mina lagkamrater i Kanadas lag satt efteråt och sade ”WOW!”, minns Genoway.
– Jag tror nog att alla här i laget kommer att följa hur det går för honom i NHL, och jag ser fram emot att kanske bli Buffalo-fan nu. Det är det säkert flera här i laget som blir. Vi känner en hel del folk i Buffalo.

Även om just Göteborg är nytt för OS-bronsmedaljören är det fjorton år sedan han spelade i Sverige för första gången. Han kom hit som 17-åring med sitt high school-lag Shattuck St. Mary’s, tillsammans med stjärnor som Jonathan Toews och Kyle Okposo.
– Vi spelade några riktigt roliga matcher mot ungdomslag runtom i Stockholm. Och så gick vi på en av Hammarbys matcher. Det enda jag minns därifrån var en berusad man som satt framför mig och skrek ”Haaammaarbyy!”, berättar Genoway och ler.
– Det var en speciell resa.

Han tillägger att huvudcoachen för laget som kom till Sverige, nu är assisterande i ovan nämnda Buffalo Sabres. Tom Ward.
– Det var faktiskt det enda jag sade till Rasmus när jag mötte honom innan han åkte över. ”Leta upp Tom Ward. Han är fantastisk med backar”. Jag sade att Tom kommer vara en bra kille för honom, i deras organisation. Så jag hoppas han tar det rådet. Det finns inget annat jag råd jag skulle kunna ge honom, han skulle nog snarare kunna ge mig lite råd!

Chay Genoway var med i Kanadas OS-lag för första gången när de tog brons tidigare i år. Ännu finns ingen ädlare metall på prishyllan. Foto: Bildbyrån/Brian Snyder

”ENVIS GAMMAL GUBBE”

Säsongen är ung och Genoway har två år på sig att nå den utveckling han vill nå i sin nya klubb. Efter sammanlagt fyra säsonger i Dinamo Riga, Spartak Moskva, Jokerit och senast Lada Togliatti är han redo att vara del av ett lag som tar ständiga steg framåt. Han trivs i Göteborg och säger att hans nya tillvaro får honom på bra humör.
– Jag har kommit på mig själv med att le mycket. Jag bara älskar Göteborg. Och denna organisationen, de gör det väldigt enkelt att komma till rinken varje dag, säger han.

Att personlig utveckling är en av anledningarna till att 31-åringen valde Frölunda är något han trycker extra på. Men han är också tydlig med att man måste ha en viss inställning för att fortfarande vilja utvecklas när man blir äldre.
– Jag tror att man lätt blir lite envis och tänker att man själv alltid vet vad som är bäst, för att man alltid gjort så. Det har jag kommit underfund med, säger Genoway.
– Jag har en del styrkor men jag har också en del svagheter. Så så länge jag inte är en envis gammal gubbe kan jag kanske fortsätta att bli bättre.

Men den största anledningen till att valet föll på Frölunda är mer konkret än så.
– Det viktigaste, helt ärligt, är att vinna. Och jag vill väldigt gärna vinna här, säger backen som ännu inte har någon gyllene medalj hemma i prisskåpet.
– Den största anledningen till att jag kom hit var för att jag vill se de där guldhjälmarna i slutet av säsongen. Så enkelt är det.