• Publicerat 20 september, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Jennifer WakefieldFoto: Bildbyrån

Hon är SDHL:s näst bästa poängmakare någonsin, sett till snittet per match. Ändå spelar Jennifer Wakefield i Brynäs. Igår debuterade hon för klubben, och berättade sedan om debuten och hennes första intryck av sitt nya lag.
– Du kan inte bygga en bra organisation på en dag, eller ens ett år, säger hon till hockeysverige.se.

GAVLERINKEN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det slog ned som ett par rejäla bomber i hockeysverige när ett av de senaste årens sorgebarn inom damhockeyn, Brynäs, gjorde klart med både Erika Grahm och Jennifer Wakefield. I förrgår landade den sistnämnda på svensk mark, och igår kastades hon in i hetluften när hon debuterade för Brynäs i mötet med Modo.

För egen del var hon precis så bra som omgivningen förväntade sig. Det blev två mål och en målgivande passning. Men Brynäs föll ändå med 4-3.
– Vi hade stunder där vi spelade bra, speciellt i den första perioden. I den andra perioden skiftade momentumet och Modo tog över, som alla kan se. I tredje gick det fram och tillbaka, men vi kom igång lite för sent. Hela laget måste höja sig nu, säger hon besviket till hockeysverige.se innan hon tillägger:
– Men vi ska komma ihåg att halva laget är helt nya och kom hit igår. Det är svårt att hitta kemi med spelare man inte lärt känna än.

Vad behöver ni göra annorlunda i fortsättningen?
– Vi är ett nytt lag, som sagt. Men vi måste spela bra i 60 minuter. Lagen är för bra numera för att man ska kunna vinna utan att vara det. De tar vara på dina misstag och vi gjorde för många idag.
– Min egen insats? Well, den var ungefär som lagets. Jag kom ut starkt men ”dog” i slutet. Förhoppningsvis kan jag få ihop en bra 60-minutersmatch på fredag. Men det kändes ändå bra att få spela med Erika (Grahm) och Cassandra (Vilgrain), så vi fick en känsla för hur vi spelar. Det kan bara gå uppåt efter den här insatsen (skratt).

Foto: Bildbyrån

DRÖMMÅL DIREKT

Jennifer Wakefield är nöjd med sina två mål men säger också att det är svårt att känna någon glädje, eftersom laget förlorade. Hon stod dock direkt för en kandidat till säsongens mål när hon stod för en mäktig soloprestation i samband med sitt 2-0-mål.
– Jag hade hellre tagit noll poäng för mig och ett ”W” (en vinst) än att göra tio poäng och förlora matchen. Det här hade varit viktiga poäng för oss. Alla matcher är så viktiga för ett lag som vi. Så det här är väl ingenting att vara glad för, right?
Jag vet inte riktigt vad som hände på det där målet… Jag bara körde mitt race, lyckades ta mig förbi backen och bara satte den. Jag bara ”spaced out” för en stund där.

Men det är en självkritisk Wakefield som möter media på plats, efter att hon fått ett första välkomnande av Brynäs nye klubbdirektör Michael Campese i katakomberna i Gavlerinken Arena.
– Jag måste hantera pucken bättre, men det är svårt när vi spelar ett nytt system. Det är svårt att veta vart alla åker. Den där instinktiva kemin som vi hade hoppats på och behövt fanns inte, skrattar världsstjärnan.
– Men förhoppningsvis kan vi få ihop fler bra byten i rad i fortsättningen, och inte bara ett bra byte här och ett bra byte där.

Hur var det med din jet-lag?
– Den var okej ändå! Men det var väldigt tufft mentalt i slutet av matchen, att hålla orken uppe. Förhoppningsvis har jag hunnit anpassa mig mer till matchen på fredag.

”KUL ATT VARA UNDERDOG FÖR EN GÅNGS SKULL”

Brynäs har genom åren fått mycket kritik för sin bristfällliga damsatsning. Det fick storstjärnorna Sara Grahn, Anna Borgqvist och Erica Udén Johansson att lämna klubben för SDHL-rivaler inför den här säsongen. Men Jennifer Wakefield tilltalades av Brynäs nya satsning när hon valde att skriva på för klubben.
– Det var nog en överraskning för många att jag valde Brynäs. Men jag kände ”Carro” (Markström) innan jag kom hit. Hon jobbar för klubben och berättade mycket om det program de drar igång nu. Hon sa att de vill bygga upp en bra satsning på damsidan. Och en bra organisation är ingenting du kan bygga på en dag, eller ens ett år. Lagen är för bra för det nu för tiden. Men det kändes som ett roligt projekt att vara en del av. Och dessutom känns det ganska kul att vara underdog för en gångs skull, säger 29-åringen med ett OS-guld, ett VM-guld och dubbla SM-guld på meritlistan.

Vilka har varit dina första intryck av Brynäs?
– Jag har varit väldigt glad för att de gjort allt de sa att de skulle göra. Allt som skulle vara löst, som stod i kontraktet, var löst när jag kom. Så det har varit en väldigt enkel omställning för mig. Jag har kunnat fokusera på hockeyn direkt.
. Men vi har som sagt mycket kvar att göra, precis som vi såg på isen idag. Gruppen verkar dock vara väldigt bra. Alla har ”bondat” direkt och det känns som att alla är fokuserade mot samma mål.

På fredag väntar topplaget HV71 på bortaplan.
– Vi ser den här matchen som en typ av riktmärke för oss som vi ska ta avstamp ifrån. Vi  är ett nytt lag så vi hoppas det blir bättre för varje match. Nu får vi en lång road-trip och vi möter ett bra lag som vann försäsongsturneringen vi var med i. Så det kommer definitivt bli en defensivt inriktad match. Åtminstone för vår del.