• Publicerat 20 september, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Kodie Curran.Foto: Bildbyrån

Han är i Rögle och SHL för att vara en poängstark back. Men för att kunna springa måste Kodie Curran först lära sig gå.
– Jag kanske hålls tillbaka lite just nu, men det tycker jag är bra för mitt spel på sikt, säger backen till Hockeysverige.se

ÄNGEHOLM (Hockeysverige.se)

Kanadensaren Kodie Currans hockeyresa fortsätter genom Skandinavien. Efter ett år i Danmark och ett i Norge är den 28-årige backen nu på plats i Ängelholm och i Sverige.
– Det känns bra. Det har varit kul att anpassa sig till att spela i en av de – i min mening – bästa ligorna i världen. Det börjar kännas bättre. Jag är väldigt glad över hela situationen, säger han.

De två senaste säsongerna har han gjort sig känd som en back som ofta syns i poängprotokollen. I danska Esbjerg stod han för 33 poäng på 45 matcher säsongen 2016-17 och ifjol i norska Storhamar levererade han 44 poäng på 38 matcher från blålinjen. Att komma från säsonger med så mycket poäng på kontot borde innebära en hel del press, eller?
– För egen del har jag aldrig tvivlat. Jag har aldrig haft problem att hantera press. Jag älskar det. Om andra vill lägga press på mig får de göra det. Det fungerar inte. Jag gillar att flytta och spela med pucken. Jag älskar att spela hockey, och vll fortsätta göra det oavsett vad. Ingen press, bara spela hockey och bli bättre. Precis som för hela laget.

För laget Rögle har förväntningarna vridits upp rejält efter fjolårets slutspurt. De lyckades undvika kvalspel och överraskade hela hockeysverige med sitt sätt att spela efter bröderna Chris och Cam Abbotts intåg.
– Alla pratar om förväntningar, men jag har aldrig riktigt trott på förväntningar. Jag tycker inte det ligger någon press på varken mig eller laget. Vi kommer från en bra slutpush förra säsongen där vi var ett av de bästa lagen. Vi fortsätter bli bättre varje dag och gör man det ska man ligga bra till i februari.

FÅR ANPASSA SITT SPEL

Kodie Currans äventyr i Sverige är bara några träningsmatcher och en seriematch gammal. I SHL-premiären mot Skellefteå gick han poänglös från isen, men allt är en process menar han och Curran är övertygad om att hans eget spel kommer lyfta ju längre säsongen går.
– Vi har ett strikt system som vi vill spela. Det gör att jag kanske hålls tillbaka lite just nu, men det tycker jag är bra för mitt spel. För när vi får ordning på spelet, kommer ner djupt, kan cirkla i anfallszon och bli riktigt bra på det, kommer det ge mig möjligheter att glänsa offensivt. 

Du menar att ni måste hitta era roller?
– Det handlar om alla 20. Hur kan vi bli bättre som lag? Vi kan inte ha 20 som går ut och gör någon snygg fint för det kommer inte fungera för de andra, menar Curran och fortsätter:
– Om alla hittar sin roll och hur han kan bidra till laget. Om alla kan göra det kommer vi vara bra. Vi behöver ingen superstjärna, jag vet inte ens om vi har det. Med all respekt för vårt lag. För Craig Schira, kanske ligans bästa back, för Taylor Matson, Christian Thomas eller Ted Brithén. Alla är så bra, men jag tror ingen är någon superstjärna. Vi har riktigt stabila spelare som ska bygga oss till ett ”superstjärna-lag”.

Den Calgary-födde backen har inlett ödmjukt, och kommer fortsätta på den inslagna biten för att på sikt få in sitt namn allt mer frekvent i poängprotokollen.
– Just nu försöker vi bara jobba på tre saker ”enkelt, rejält, snabbt”. Det är vad vi ska göra. Min tid att göra det jag är bra på kommer, avslutar han.