LHC’s Joe Whitney segerdansar efter 5-1 mot HV71 …
SHL

Äntligen sprack målnollan för LHC:s amerikan: ”Skönt att få det ur vägen”

ANNONS

Efter att ha spenderat hela sin hockeykarriär hemma i Nordamerika, och då främst USA, tog Joe Whitney beslutet att inför den här säsongen prova vingarna i Europa. Valet föll på Sverige, och Linköping.  Med en hektisk sommar bakom sig räknar den relativt nyblivne tvåbarnsfadern dagarna:
– De kommer om tio dagar. Då kommer familjen, säger han när Hockeysverige träffar honom efter LHC’s storseger mot HV71. 

Joe Whitney anslöt till Linköping i mitten av augusti, något senare än vad man kanske hade kunnat tänka sig. Men anledningen var enkel: Whitney skulle bli pappa för andra gången och kunde inte lämna sin familj tidigare än så. En familj bestående av fru, dotter och nu även en son.
– Han föddes den 31 juli. Jag fick tio-elva dagar med honom innan jag satte mig på planet och flög hit. Det var några omtumlande dagar, ler Whitney.

Trivs i sin nya hemstad Foto: Bildbyrån

Han har all anledning att vara glad. Efter en trög försäsong, hur omtumlande vägen dit än var, spräckte Whitney äntligen målnollan i sin nya klubb. Och som han gjorde det. En missil i Felix Sandströms vänstra kryss inledde torsdagens målfest i Saab Arena. En målfest som LHC vann med klara 5-1 – och en målfest där Whitney stod för dubbla fullträffar. Det andra stryde han fint in i powerplay i den tredje perioden. Men det är inte utan att det har varit lite frustrerande, förklarar han själv:
– Det är alltid skönt att få den första ur vägen och börja jobba vidare. När man förväntas göra mål är det alltid jobbigt när pucken inte går in. Visst började jag tänka på det, men om man fortsätter jobba så kommer det att komma. Grabbarna har varit fantastiska och stöttat mig.

”SHL HAR GOTT ANSEENDE”

Han berättar med ett leende att han trivs i Linköping och Sverige. Den svenska hockeyn står högt i kurs utomlands:
– SHL är en liga som har gott anseende i Nordamerika. Jag ville prova på och se hur det fungerar, menade han och än så länge är han försiktigt positiv. Han ler igen:
– Det är lite annorlunda att spela här. Jag gillar det verkligen. Det passar nog min spelstil lite bättre, förklarar forwarden som gjort 311 poäng, varav 128 mål, på 450 AHL matcher.

Valet av Linköping tycks inte ha varit sjlävklart men att ha kompisar som spelar i en klubb är ju alltid en fördel. I Whitneys fall är den kompisen Broc Little:
– Han har pratat gott om klubben, staden och ligan. Vi känner varandra sedan tiden i Boston och brukar träffas på somrarna med familjerna, förklarar Whitney.

Familjen var det, ja. Fru och barn är kvar på andra sidan Atlanten men tiden närmar sig för familjen att återförenas i pappa Joes nya arbetsstad. Han medger att det är lite långsamt utan dom ibland. Längtan efter dom är naturligtvis stor:
– Att komma till rinken är bra. Då lämnar jag det där hemma. Det här är mitt jobb, men det är klart jag saknar dom. Skype är bra. Jag checkar in hur det går för min fru varje dag. Men nu är det inte långt kvar, det ska bli jätteroligt.

Leendet har inte försvunnit från Whitneys ansikte under hela vår pratstund men det blir om möjligt större när familjen kommer på tal. Dottern är tre år och vet vad Sverige är, säger han. Hon längtar naturligtvis efter pappa men verkar vara än mer sugen på att flytta utomlands.
– Hon kommer säkert att lära sig svenska före mig, skrattar Whitney.

TRIVS I LINKÖPING: ”BRA RESTAURANGER”

Hur går det med det för din del?
– Det går bra. Jag förstår vad som står på skyltarna och sådär. Men när jag är på stan måste jag fråga en hel del fortfarande.

När du inte tränar eller spelar, hur spenderar du dina dagar i Linköping just nu?
– Jag har haft gott om tid att gå runt på stan. Jag har provat många olika restauranger. Det finns massor här i Linköping, och de är riktigt bra! Jag spenderar så lite tid jag kan i lägenheten. Där är det så tråkigt just nu, menar han.

Är det Broc Little som har visat dig runt stan?
– Ja, och även Derek Roy. Och ”Billy” (Chad Billins), han har inte heller sin familj här än så vi passar på innan de kommer, hehe. Sen är man familjefar på heltid igen, men det ser jag fram emot.

Målnollan är bortblåst. Hemlängtan tycks vara under kontroll och snart är hela familjen Whitney på plats i Linköping. Om tillfälle ges får pappa Joe visa några restauranger för övriga familjemedlemmar.
På isen har han hur som helst börjat visa vägen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL