Grönborg positiv till utvecklingenFoto: Kajsa Kalméus

NHL’s internationella charmoffensiv rullar på och snart spelas ytterligare NHL-matcher på europeisk mark, bland annat en seriepremiär i Göteborg. 
– Att det spelas NHL-hockey i Europa är bara bra, säger Rikard Grönborg till Hockeysverige.

NHL’s globala satsning går vidare i oförminskad skala. OS-debaclet med PyeongChang till trots fortsätter världens bästa hockeyliga att flörta med den internationella publiken. I år sänds hela 130 grundseriematcher på tider anpassade för den europeiska publiken. Dessutom fortsätter ligan att placera matcher utanför Nordamerika.

Försäsongen har än så länge bjudit på två matcher i Kina mellan Calgary Flames och Boston Bruins i Shenzhen och Beijing. Den första oktober träningsspelar New Jersey Devils mot Bern i Schweiz och två dagar senare genrepar Edmonton Oilers mot tyska Kölner Haie. De två lagen möts sedan i en seriepremiär i Göteborg. I november spelar dessutom Winnipeg Jets och Florida Panthers ett dubbelmöte i Helsingfors. Men frågar man den avgående svenske förbundskaptenen, Rikard Grönborg, så är det inte bara ett sätt för NHL att visa musklierna:
– Vi har en riktigt bra liga här i Sverige men vårt stora hockeyintresse sträcker sig långt utanför landets gränser. Att det spelas NHL-hockey i Sverige och Europa är bara bra, tycker jag.

”VI HAR EN BRA DIALOG”

Grönborg menar att det finns saker att lära från båda läger.
– Svenska klubbar kan absolut lära en del av NHL-klubbar, men vi kan lära dom en del om hur vi jobbar, inte minst med publiken. Vår läktarkultur är något alldeles extra och det finns inte på samma sätt därborta.

Tidigare har det, åtminstone utifrån sett, varit en frostig relation mellan de europeiska klubbarna och förbunden och NHL. Men så är det inte nu, säger Grönborg:
– Vi har inte haft några problem i våra samtal med NHL som jag varit med om. Vi har en väldigt bra dialog. Man kan alltid diskutera om de kunde ha börjat med det här tidigare men tidpunkten för något sånt här är aldrig fel, avslutar han