INSPIRATIONSKÄLLA. Pappa Steve Thomas är en bra påminnelse för Christian Thomas om att det omöjliga är möjligt.
SHL

”Kan jag ha hälften av karriären som pappa hade kommer jag att vara stolt över mig själv”

ANNONS

Hans pappa besegrade oddsen och spelade i NHL i 20 år – utan att ha blivit draftad. Rögles nyförvärv Christian Thomas står inför en nästan lika svår utmaning: att 26 år gammal försöka lyfta mot en NHL-karriär via spel i SHL.
– Drömmen lever fortfarande, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Rögles prestigevärvning Kodie Curran om pressen att leverera poäng 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
1 233 NHL-matcher och 933 poäng. Det är synnerligen starka siffror för en NHL-spelare. Speciellt när det handlar om en kille som varken draftades till juniorligan OHL eller NHL. Steve Thomas var en tuff liten forward som byggde en imponerande NHL-karriär på knappa förutsättningar.

Efter att ha avslutat NHL-karriären som 40-åring 2004 har Thomas bland annat jobbat som spelarutvecklare och assisterande coach i Tampa Bay Lightning och St. Louis Blues. Men framför allt har han följt sonen Christian Thomas karriär på nära håll.

Den 26-årige forwarden, som tog OS-brons med Kanada i Pyeongchang tidigare i år, är ett av Rögles mest högprofilerade nyförvärv inför den här säsongen. Efter 335 matcher i AHL och ytterligare 27 i NHL kände han att han behövde ett miljöombyte för att ta nästa kliv i karriären.
– Jag har varit i Europa en hel del genom åren, men det var framför allt i fjol när jag var med och spelade turneringar inför OS som jag fick upp ögonen för hockeyn här. Jag tänkte att det kunde passa mig att komma hit och spela här, berättar han för hockeysverige.se.

FÅR BESÖK AV PAPPA NÄSTA VECKA

Efter en assist på Rögles inledande förluster mot Skellefteå (1–5) och Djurgården (2–5) medger han att omställningen har varit stor.
– Försäsongen är en sak. Där får man en slags känsla för vad det handlar om, men när säsongen startar blir det som en annan sport. Alla jobbar så mycket hårdare och all tävlar mer. Det kommer att ta ett tag att vänja sig vid sina kedjekamrater och hur de gillar att spela. När jag gjort det kommer poängen att ramla in, tror han.


Foto: Bildbyrån/Mathilda Ahlberg

LÄS ÄVEN: Olle Liss – ”Ska jag vara ärlig hade jag helst dragit på en keps”

Kanske kan han få lite extra inspiration när hans pappa dyker upp i Skåne i början av nästa vecka. Christian Thomas beskriver honom som en guide genom sin egen karriär.
– Hans inverkan på mig har varit enorm såklart. Ända sedan jag var liten har han varit ett stöd och när jag var barn coachade han mig. När jag spelade i (juniorligan) OHL var han på varje match, gav mig tips och råd efter matcherna och en klapp på axeln när jag gjorde något bra. Han spelade i NHL i 20 år så jag kan ställa vilken fråga som helst och han kommer antagligen att ha ett bra svar på den.

Vad är ditt största minne från hans karriär?
– Antagligen när han trejdades till Anaheim inför slutspelet 2003 och de gick hela vägen till final och förlorade den sjunde och avgörande matchen mot New Jersey. Det var hans stora chans att vinna Stanley Cup. Att spela 20 år utan att vinna den suger såklart, så det var lite hjärtekrossande, men det är ändå ett stort minne att få se sin pappa spela en Stanley Cup-final.

LATTJADE MED NHL-STJÄRNORNA

När Steve Thomas spelade för Toronto Maple Leafs mellan 1998 och 2001 var han mestadels högervinge åt Mats Sundin. Då var Christian Thomas mellan sex och nio år. Han minns Sundin som en stor ledare.
– Pappa är givetvis en god vän till honom och de spelade en välgörenhetsmatch tillsammans i somras. När min pappa kommer hit kommer han säkert att åka förbi och hälsa på. Mitt minne av Mats är att han var väldigt schysst mot de yngre spelarna, någon alla såg upp till. En väldigt speciell spelare.


Steve Thomas 2001. Foto: Imago Sport/IBL

Tie Domis son Max Domi har berättat hur han brukade leka i Torontos omklädningsrum när han var litet barn. Gjorde du också det?
– Ja, antagligen tillsammans med Max till och med (skratt). Ibland fick vi följa med ut på isen och lattja innan eller efter träningarna med våra pappor och hänga med spelarna. Jag minns att jag fick skjuta en del på ”Cujo” (målvakten Curtis Joseph) efter träningarna och att han lät mig göra mål på honom. Då kändes det som att jag kunde spela i NHL, haha. Det var alltid coolt att få vara där och träffa spelarna och de var alltid trevliga. När man ser tillbaka på det i dag är det väldigt speciella minnen även om man kanske tog det för givet bara för att det var din pappa som spelade där.

Känner du att det funnits press på dig i din karriär på grund av din pappas framgångar?
– Ja, det fanns nog lite press där. Men man ska minnas att min pappa aldrig draftades till vare sig OHL eller NHL. Jag draftades till både OHL och NHL, vilket var speciellt för mig och min familj. Efter att jag blev draftad till NHL spelade jag faktiskt min första match med New York Rangers när jag var yngre än min pappa var när han spelade sin. Men sedan spelade han ju i ligan i 20 år så… Kan jag ha hälften av karriären som han hade kommer jag att vara väldigt stolt över mig själv.

Christian Thomas använder fortfarande sin pappa som inspirationskälla i jakten på NHL. För var det något som Steve Thomas bevisade under sin karriär var det att man kan besegra oddsen och få en bra NHL-karriär även när förutsättningarna inte är klockrena.
– Det är fortfarande en dröm jag har, att spela i NHL på heltid, säger Christian Thomas.
– Jag har alltid trott att jag kan spela i ligan, även när jag blivit nedskickad (till AHL). Om jag gör bra ifrån mig här i Rögle finns chansen. Det finns spelare som har gjort den resan tidigare. Man vet aldrig vad som kan hända. Drömmen lever fortfarande.

LÄS ÄVEN: Bytte skolböckerna i USA mot proffslivet i Sverige: ”Natt och dag” 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan