Patrik Carlsson.
SHL

Succévärvningens hyllning till Kallio: ”Betydde fantastiskt mycket”

ANNONS

När Frölunda i kväll möter Mora är det inte bara en match i mängden. Då ska nämligen en av klubbens stora under 2000-talet, Tomi Kallio, hyllas. Patrik Carlsson minns hur stor Kallio var när han själv kom upp i A-laget 2005.
– Han var en vägvisare för oss, säger Carlsson till hockeysverige.se.

GAVLERINKEN (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tomi Kallio har gjort femte flest mål, femte flest assist och femte flest poäng i Frölundas historia. Dessvärre för hans del har han inte spelat tillräckligt många säsonger, enligt Frölundas stadgar, i klubben för att han ska hyllas genom att få sin tröja hissad i taket. Men idag ska den finske ikonen i alla fall hyllas.

En av de som kom upp i Frölundas A-lag under Kallios tid i klubben var den då blott 18-årige Patrik Carlsson. Succéåtervändaren berättar hur han minns finländaren.
– Han betydde fantastiskt mycket för oss som kom upp vid den tiden. Det var en ledare som alltid var som bäst när det var match.
– Jag kom själv upp i A-laget när han spelade i Frölunda och han var alltid en vägvisare för oss. Han jobbade alltid hårt. Han var noggrann med små detaljer för att allt skulle bli så bra som möjligt. Han var en fantastisk hockeyspelare, säger Carlsson.

”DE VAR IDOLER”

Frölundaforwarden kan dra paralleller till hur Joel Lundqvst agerar idag.
– Ja, absolut. Det var några stycken på den tiden som verkligen var bra förebilder för oss yngre. Speciellt Kallio, Niklas (Andersson) och (Jonas) Johnson). Hela den kedjan. Och Ronnie Sundin också. Det var några som var en kärna och man såg verkligen upp till dem.
– De var idoler för en själv, när man kom upp i A-laget som junior.

Det blir en speciell kväll på lördag.
– Han är en legend. Han är värd alla hyllningar, liksom. Det är något att se fram emot. Men jag vet inte så mycket om hur dagen kommer se ut, egentligen, säger Carlsson och fortsätter:
– Så vi får fokusera på matchen först och främst, och sen ta in alla hyllningar han får. Det är riktigt kul att få vara med vid sådana här speciella tillfällen.

 

Patrik Carlsson har gjort tre mål och en assist på de två SHL-matcher han spelat sedan återkomsten från Finland. Detta efter att han gjort 2+1 och blivit stor matchvinnare mot Brynäs under torsdagen. Det visste han dock inte om själv.
– Nja, jag gjorde ett idag va? Jaha, jag trodde ”Hjalle” (Simon Hjalmarsson) pillade in det där första. Jaja…det spelar inte så jättestor roll även om det alltid är kul att bidra. Men man jagar ju segrarna. Det är det som är viktigaste.
– Men samtidigt har man varit med så länge att man vet att det går lite upp och ned under en säsong. Det gäller bara att gå in i matcherna med samma mindset så det kan hålla i sig så länge som möjligt.

INLEDDE SÄSONGEN AXELSKADAD

Carlssons försäsong blev dock inte optimal. En axeloperation gjorde att han inte kunde vara med från start. Succévärvningen kände dock ingen oro över den krånglande axeln.
– Nej, egentligen inte. Jag har kunnat träna på bra hela tiden. Men det går upp och ned när man rehabbar. Jag kände dock en trygghet i att jag visste att vi jag en bra läkare och ett fantastiskt rehab-team också.
– Det känns bra nu. Men det är en pågående process som med andra skador. Ibland får man ju hålla igång det och jobba med det under en en lång tid.

Kände du någon frustration över att inte kunna vara med och spela matcher direkt?
– Inte inledningsvis men… Det är klart man blir sugen på att vara med när allt börjar där i augusti. Men jag har ändå känt att jag måste ha tålamod och att det viktigaste är att bli bra så man kan vara med i slutet av säsongen. Det är det viktigaste. Och det är då det roligaste börjar. Så jag har haft tålamod i hela processen.

MISSNÖJD MED STARTERNA

Frölunda har inlett säsongen med två raka segrar, trots att man både inlett och avslutat matcherna svagt. Däremellan har det sett desto bättre ut.
– Det är klart det är surt. Det här (Brynäsmatchen) är andra matchen i rad vi släpper in ett mål i slutet. Så det är något vi får titta på. Men vi behåller ett lugn, precis som i början. Vi tuggar på och kommer bättre in i matchen och tar över den.
– Vi var inte nöjda med starten. Alla var på varandra och försökte få igång det. Men samtidigt måste man vara lugn, så vi inte blir utspridda i stället. Då blir det ännu värre. Det är positivt att vi känner den tryggheten, att oavsett om vi spelar powerplay boxplay så behåller vi lugnet.

Idag jagar Frölunda sin tredje raka seger i SHL. Men först ska en av klubbens allra största få stå i centrum i Scandinavium en sista gång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga