PÅ VÄG UPP. Philip Borberg har etablerat sig som en av de mest spännande unga svenska backarna i landet.Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån

I augusti klev han fram som en av de främsta spelarna i sin ålderskull. Backen Philip Broberg, med rötterna i Örebro, var en av Småkronornas främsta spelare i Hlinka Gretzky Cup i Edmonton. Hockeysverige.se åkte till Hovet för att träffa ynglingen – som nu spelat till sig en plats i AIK som 17-åring.
– Det känns som jag har vuxit som person här i AIK, säger Broberg.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under förra säsongen var det inte många som visste vem 17-årige Philip Broberg var. I dag är han på mångas läppar både här i Sverige och i Nordamerika. Efter att ha gjort en mycket fin insats i Hlinka Gretzky Cup med U18-landslaget i augusti nämns han som en som kan gå tidigt i draften 2019.

Succén från landslagsturneringen har hållit i sig under inledningen av säsongen med AIK. Där har han tagit en plats intill Andreas Hjelm på AIK:s blålinje i Hockeyallsvenskan. Men Broberg är ingen stockholmare även om han idag är Solna-bo. Han lämnade nämligen sin moderklubb Örebro mitt under förra säsongen för att ansluta sig till AIK:s J20-lag.
– Jag tycker att det var bra i Örebro. Föreningen tog väl hand om mig precis som dom gör med alla spelare, berättar AIK:s 17-åriga back då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Hovet.
– Jag tror att jag utvecklats mest under J18- och J20-tiden, alltså senaste säsongerna. I början var det mer att lära sig åka skridskor, men senaste säsongerna har det blivit med video och sådana saker.

”KÄNDE ATT JAG BEHÖVDE ETT MILJÖOMBYTE”

Hockeyn i Örebro har varit ner ganska långt ner i seriesystemet och vänt, men nu tycker Philip Broberg att det börjar byggas upp en hockeykultur i stan.
– Ja, det skulle jag säga efter det att A-laget gått så pass bra och är uppe i SHL nu. Det finns redan en hockeykultur där och den kommer nog bara bli bara bli större och större. 

Trots att Philip Broberg trivdes i Örebro valde han att lämna klubben under förra säsongen för att spela med AIK:s J20. ”Philip känner att hans utveckling har stannat av”, kommenterade J20-tränaren i Örebro Jörgen Hägg för Hockeymagasinet när övergången offentliggjordes i december förra året. Nu väljer Broberg själv att berätta om anledningen till att han valde att lämna klubben.
– Jag kände att jag behövde ett miljöombyte. Det gick inte så bra som jag ville i Örebro och jag behövde byta klubb. Då tyckte jag AIK var den perfekta klubben för mig. Jag tycker också att AIK har tagit väl hand om mig sedan jag kom hit så det känns bra.

När du säger att det inte gick så bra för dig i Örebro, vad tänker du närmast på då?
– Det klickade inte riktigt med spelet och att jag inte fick den istid jag behövde. Det gjorde att jag kände att jag behövde ett miljöombyte.

I stället kom Philip Broberg hamna på slitna Ritorp i Ulriksdal.
– (Skratt) Precis. Jag tyckte att det var bra. Så fort jag kom dit blev jag bra välkomnad och jag tycker bara att det har gått bra sedan dess.


Foto: Ronnie Rönnkvist

FYRA POÄNG PÅ FEM MATCHER

Som tränare i AIK:s J20 fick han bland annat Peter Nylander, som i dag är assisterande tränare åt Thomas Mitell i A-laget.
– Peter har kommit att betyda jättemycket för mig. Han trodde på mig då jag kom till AIK:s J20 från Örebro. Här i A-laget trivs jag dessutom med att ha en tränare som jag haft innan. Jag trivs bra med Peter och vi har en bra dialog både på och utanför isen.

Under sensommaren fick Philip Broberg alltså chansen i U18-landslaget på Hlinka Gretzky Cup i Edmonton. Sverige tog silver efter att ha förlorat finalen mot Kanada. Redan i första matchen mot Slovakien gjorde Broberg mål. Totalt blev det tre mål och fyra poäng på fem matcher.
– Det gick bra i den turneringen och vi hade framgång som lag. För min egen del kände jag att spelet klickade samtidigt, jag hade bra lagkamrater runt omkring mig och framför allt en bra backpartner i Ludvig Hedström.
– Vi tog silver. Det blev tyvärr inte guld i finalen, men jag kände, som sagt var, att det klickade både som lag och för mig som spelare.

Vad är det som gjort att du tagit det här klivet i din utveckling under sommaren så du kunde kliva in och inte bara spela i landslaget utan även imponera?
– Kanske handlar det om självförtroendet och mognaden i spelet. Det känns som jag har vuxit som person här i AIK. Man trycker mycket här på just det här med självförtroendet och att jag ska våga mycket. Utvecklingen sedan jag kom hit till AIK har varit bra.

Har sommarträningen varit annorlunda jämfört med i Örebro?
– Ja, det har den varit. Här i AIK har vi en väldigt bra fys-tränare som har förberett oss på ett bra sätt inför säsongen. Jag kände mig redo då jag gick på, vilket jag är säker på att alla i vårt lag kände i seriepremiären. Det kanske även syns på resultaten.

FICK BERÖM AV KANADENSISK EXPERT

Efter landslagsturneringen svävade Philip Broberg upp ganska högt upp på NHL-scouterna listor, men själv lägger han inte speciellt mycket vikt vid det. Kanadensiska TSN, som sände turneringen på tv, hade expertkommentatorn Craig Button, tidigare general manager för Calgary Flames, på plats. Han hyllade Broberg som en av turneringens främsta spelare.
– Han är en exceptionell skridskoåkare som kan ta tag i spelet på alla sätt och vis, sade Button om den unge backen.

Broberg är glad över att han lämnat ett intryck.
– Det är såklart jättekul att få höra det, men det är ingenting jag tänker på som spelare. Jag försöker bara ta det dag för dag, match för match. Bara fokusera på detaljer och utvecklas.

Var det mycket NHL-folk och då främst scouter som snackade med dig under turneringen i Edmonton då det gick så pass bra för dig där?
– Nej, inte så mycket. Det var kanske någon här och där, men vi hade fokus på laget, varje träning och match. Samtidigt ville vi inte ha media runt om oss.

Går det att bara fokusera på match och träning och släppa allt som sker runt omkring er?
– Klart att jag tänkte på det, men jag försökte bara slappna av och, som sagt var, ta träning för träning, match för match.

Med tanke på framgångarna, kan du känna en extra press att du måste prestera och leverera?
– Jag försöker bara släppa det där, ta det lugnt och försöka utvecklas varje dag.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

NOBBADE OHL: ”VILL SPELA MOT A-LAGSSPELARE”

Inför årets säsong talades det om att Philip Broberg skulle lämna AIK för spel i juniorligan OHL och mästarlaget Hamilton Bulldogs som draftade honom under sommaren. Men det var aldrig riktigt aktuellt enligt backtalangen.
– Självklart var det kul att dom draftade mig och Hamilton tycks vara en härlig stad, men jag kände att AIK är det rätta stället för mig att utvecklas som spelare och person. Jag vill spela mot A-lagsspelare både på träning och match för jag tror att det kan utveckla mig bäst som spelare.
– Jag var i Hamilton under sommaren på besök under någon timme, men det var inte mycket mer än så. Från den dagen dom draftade mig har det ändå varit AIK som gällt för mig.

Var AIK delaktiga i det beslutet att stanna i Sverige?
– Nej. Det var jag som kände att det här är vad jag ville, att stanna i Sverige en säsong till och spela mot seniorspelare.

Hur har steget varit in i Hockeyallsvenskan och seniorhockeyn?
– Det har varit lite skillnad med det fysiska spelet, mer publik och lite mer stök vid matcherna. Jag tycker att det ändå har känts bra och jag har bra lagkamrater runt om mig som tar väl hand om mig.
– Sedan har jag (Andreas) Hjelm som backkompis och han försöker lära mig allt han kan. Han har trots allt varit med några år nu.  

Det är en draft i sommar, har du hunnit börja tänka på den ännu?
 Det är långt kvar dit och mycket kan hända så jag försöker fokusera på att utvecklas i första hand, avslutar AIK:s talang Philip Broberg.