ANAHEIM, CA – JULY 01: Anaheim Ducks first pick 23rd overall in 2018 forward Isac Lundestrom (48) from Sweden works out during the Ducks Development Camp held at The Rinks – Anaheim Ice in Anaheim, CA. (Photo by John Cordes/Icon Sportswire) NHL Eishockey Herren USA JUL 01 Ducks Development Camp PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxRUSxSWExNORxDENxONLY Icon506180701004 …
Nyheter

Isac Lundeström: Från Malmberget – till Orange County redan i år?

ANNONS

Los Angeles, torsdagen den 26 september 2018
– Jag tycker att han är en bra skridskoåkare. Bra skridskoåkare är ofta bra på att skydda pucken. Han gjorde en bra rookieturnering. Där fick han tid och utrymme. Just nu tror jag att han tycker att det är trångt därute. Men han är en spelare med unika egenskaper.

Orden kommer från Anaheim Ducks tränare Randy Carlyle till The Athetlic och handlar om en blivande svensk NHL-spelare: Isac Lundeström. 
Alla bör vid det här laget vara rörande överens om att frågan inte ska ställas om Isac Lundeström spelar i NHL. Den bör ställas enligt följande:
Spelar han i NHL nästa vecka?

Vi tar det från början. Vem är egentligen den här oerhörda talangen?
Isac Lundeström är född och uppvuxen i Gällivare. Likt många talanger hade han tidigt en oerhörd passion för sporten och han tampades alltid med sin tre år äldre bror Eric,
– Hans talang såg man ganska tidigt, faktiskt. Han har alltid spelat med de som varit två år äldre. De andra 99:orna hade inte börjat med hockey än. Han har alltid spelat med 97:orna och det gck jättebra direkt. Man såg att han hade spelsinnet. Han såg allt över hela banan. Han visste precis var alla var. Medspelare, motspelare, allting, berättar pappa Peter Lundeström för Hockeysverige.

Isac Lundeström har själv i intervjuer berättat att storebror har betytt mycket för honom. De tävlade ofta och var det inte landhockey så var det fotboll eller ishockey på uterinken.
– Vi var där nästan varje dag när det fanns is. Mamma fick komma och hämta oss och säga att det var dags att gå och sova, förklarade han i  en intervju med Norrbottens Kuriren 2015.

PAPPA FÖLJDE MED TILL LULEÅ

Som 15-åring flyttade han till Luleå efter att Luleå Hockey fått upp ögonen för talangen under en ungdomsturnering i Malmberget. Isac Lundeström bjöds in för att testa på att spela med klubbens U15-lag och därefter rullade det på. Han flyttade till Luleå, men inte själv.
– Jag fick ta tjänstledigt. Det fick jag i ett år, berättar Peter Lundeström för Hockesverige. Peter jobbar som resurslärare på en mellanstadieskola i Gällivare. Han fortsätter:
– Men sen kom jag tilllbaka efter ett år och ville ha ett år till. Det fick jag först inte av chefen så jag fick gå till en annan chef som kunde lösa det, förklarar han.

I Luleå jobbade Peter inom uthyrningsbranschen och skötte allmän marksevice för sin son.
– För honom var det ju som att bo hemma fortfarande. Jag fixade mat och skjutsade till träningarna och allt det där. Sen fick han A-lagskontrakt och det gjorde att hockeyn tog över, förklarar Peter Lundeström. Och det är inte utan att han hade svårt att acceptera att sin son skulle skippa skolan:
– Som förälder ville jag ju att han skulle gå i skolan. Man ska alltid gå i skolan. Men det var ju träningar mitt på dagen och låt säga att de skulle spela bortamatch i Rögle en torsdag. Då åkte han ju på onsdagen och kom hem på fredagen- han missade alltså tre skoldagar. Då sa lärarna att ”det går inte”. Så jag pratade med hans mentor och vi kom överens att han fick lägga skolan åt sidan och köra hockey på heltid.

Så blev det. När Isac kritat på A-lagskontraktet med Luleå Hockey flyttade pappa Peter hem till Gällivare igen. SHL-debuten kom under säsongen 2015-16 då ynglingen gjorde fyra poänglösa framträdanden, och redan året därpå blev han i princip bofast i laget. Den 23 oktober 2016 gjorde en då 16-årig Lundeström – han fyller i november – siitt första SHL-mål och blev därmed Luleås yngste målskytt i SHL genom tiderna:
– Otroligt skönt. Det här har jag drömt om sen jag var liten grabb, sa en nöjd Lundeström efter matchen.

REKORDUNG MÅLSKYTT

Vald som nummer 23 totalt Foto: Bildbyrån

Den säsongen spelade han 45 matcher och han tog för sig. Totalt blev det tre mål och tre assist men Lundeström hade gjort ett avtryck. Inte minst med sin fysik, något som kan härledas till familjehemmet:
– Han spelade hockey långt före de andra i sin åldersgrupp. Isac var tre år när han började spela med Erik, berättar Peter Lundeström och fortsätter:
– Han har alltid kört enkel fys med de äldre spelarna hemma i Malmberget, Inga vikter, han har använt sin egen kropp. Armhävningar och situps och sådär.

Succén i SHL gav naturligtvis eko och i somras draftade Anaheim Ducks honom som nummer 23 totalt.
– Han är 18 år och har en väldigt viktig defensiv roll i ett seniorlag. Därför vill han inte göra bort sig och då kan offensiven bli lidande. Han vill vara konservativ i sitt spel. Vi har sett honom spela i över tre år och vi vet att han har farten och kreativiteten för att producera framåt, sa Ducks chefsscout Martin Madden när man valt Lundeström.

VILL VARA KVAR

Från gemytliga Gällivare och Malmberget via Luleå till Orange County och Anaheim Ducks. I ishockeyns värld kan det vara en kortare resa än vad det geografiska avståndet ger sken av. Isac Lundeströms framtid är, när de här orden skrivs, ännu oklar. Blir det Nordamerika eller blir det hem till Luleå? Själv har han sagt att han vill stanna.
– Han ringde mig igår morse klockan åtta, säger Peter sakligt under torsdagens samtal. Han hade fått bra beröm från assisterande tränaren efter matchen. Han verkar nöjd.

Det är Randy Carlyle också.
– Han är en spelare som gör vår beslutsprocess rörande truppen till premiären mycket svårare, avslutade han till The Athletic.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL