HOPPAS PÅ BÄTTRE FÖRUTSÄTTNINGAR. Rikard Grönborg vill att svensk damhockey, med Ylva Martinsen i spetsen, får bättre möjligheter att växa.
SDHL 1

”En självklarhet att tjejerna ska ha samma chanser som grabbarna”

ANNONS

Rikard Grönborg vill se bättre förutsättningar för tjejer och damer att kunna spela ishockey. I en intervju med hockeysverige.se ger han sin syn på vad som kan göras för att ge damhockeyn bättre understöd att växa i Sverige.
– Jag har själv en sexårig tjej som spelar. Som spelare hoppas jag hon får samma möjligheter som alla grabbarna där ute om hon vill satsa på sin sport, säger Grönborg.

LÄS ÄVEN: Hockeysverige.se på besök hemma hos Rikard Grönborg

SALEM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Intresset för damhockeyn i Sverige ökar från säsong till säsong. Trots det är klyftorna mellan dam- och herrhockeyn stor och någon form av jämlikhet mellan de båda är långt borta.

En som brinner väldigt mycket för allas lika värde och jämlikhet är herrarnas förbundskapten Rikard Grönborg.
– Jag tycker att det är en självklarhet att tjejerna ska ha samma chanser som grabbarna att smaka på ishockeyn. Jag vet inte varför det inte blivit så, men inom fotbollen blev det naturligt relativt snabbt, säger förbundskaptenen och fortsätter:
– Sverige är väldigt starka kulturellt sett med ishockeyn så jag tycker att det vore en självklarhet att man får samma förutsättningar. Jag har själv en sexårig tjej som spelar. Visserligen spelar hon med grabbar, men som spelare hoppas jag hon får samma möjligheter som alla grabbarna där ute om hon vill satsa på sin sport.

Han anser att hans arbetsgivare, Svenska Ishockeyförbundet, är på rätt väg i att ge ungdomar av båda könen bättre förutsättningar att spela.
– Den största utmaningen för oss är att hitta istid för alla tjejer och killar så vi kan ge alla en chans att lyckas. Jag tycker att vi på förbundet har en medveten satsning på damhockeyn. Det finns en plan och ett fokus på hur vi ska ta nästa steg på samma vis som vi fokuserar på killhockeyn.

Vad kan klubbar och förbund göra för att det ska bli ännu mer jämlikt och öka rekryteringen?
– För det första tycker jag det är kul att nästan alla SHL-klubbar förstår värdet av att ha damhockey i sin organisation. Återigen, man kan tycka att det skulle vara en självklarhet.
– Sedan förstår jag rent ekonomiskt att man i vissa klubbar jobbar med väldigt små marginaler. Det kommer kanske kosta lite pengar att starta damverksamhet, men man måste börja bygga ett intresse. Hade vi varit i en optimal värld hade tjejerna haft samma förutsättningar att tjäna pengar som grabbarna genom att spela ishockey. Tyvärr är inte marknaden så.


Foto: Ronnie Rönnkvist

LÄS ÄVEN: Garpenlöv om nyckeln till framgång och tankarna kring nya jobbet: ”Går inte köpa för pengar eller gå någon utbildning”

”SATSA PENGAR PÅ TJEJER I UNG ÅLDER”

Grönborg tror och hoppas att ett växande breddintresse ska hjälpa sporten att växa på damsidan.
– Hur bygger vi det då? Jo det bygger vi genom att satsa på våra unga tjejer, att vi har framgång och att det blir samma intresse kring deras matcher som det är i grabbarnas. Det kommer att tid och det vore optimalt att ha det som i tennisen där tjejerna tjänar ungefär lika mycket i sina turneringar och liknande som killarna. Samma sak är det i till exempel golf. I alla fall finns det samma ekonomiska förutsättningar att lyckas där.
– I dag vill tjejerna i eliten ha en massa pengar som kanske inte marknaden står bakom. Då kanske det är bättre att vi satsar pengarna på tjejerna i ung ålder som finns inom breddhockeyn. Då kanske fler tjejer som inte blir elitspelare kommer fortsätta följa våra damspelare. Det är så killhockeyn fungerar om man ska hårdra det, att du skapar ett långvarigt intresse för ishockeyn. Att dom då vill sponsra, gå på matcherna och skapa event, liknande det som i dag är på SHL-matcherna.
– Jag står definitivt bakom en medveten satsning på damhockeyn och jag tycker det är jättekul då vi har sittningar med alla förbundskaptenerna. Damsidan är också med där och bidrar väldigt, väldigt mycket. Ylva (Martinsen) som tagit över den här säsongen tycker jag är en väldigt bra och rolig satsning. Dessutom spelar Damkronorna väldigt mycket utefter vår röda tråd.
– Det har inte varit att alla förbundskaptener har dragit åt samma håll, inte vid alla tidpunkter i alla fall, men nu har vi alla ett liknande tänk och vi jobbar ihop, vilket känns jättebra. 

Har du mycket dialog med Ylva Martinsen?
– Mycket skulle jag inte säga, men vi sitter ner med alla förbundskaptener och vi träffar på varandra titt som tätt. För två, tre veckor sedan var vi på en gemensam utbildning. Sedan har vi sett varandra en del på förbundet.
– Jag tycker att det är jättekul då vi diskuterar och att vi ser på hockey på ett liknande sätt. Det ska bli kul att följa Damkronorna närmsta tiden även om vi är väldigt långt efter USA och Kanada. Det kommer ta tid innan vi når upp dit, men samtidigt var det många som garvade åt Leffe Boork när han tog över Tre Kronor 1985 och sa att vi skulle vinna VM-guld och utmana Sovjet. Sedan vann vi VM-guld 1987 även om det då inte var ”Leffe” som var coach. 

LÄS ÄVEN: Hennes farbror var NHL-buse – själv toppar hon SDHL:s poängliga

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL