• Publicerat 1 oktober, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Veckans Lag

En upphackad SHL-vecka bjöd på tolv matcher av varierande karaktär. Uffe Bodin har tagit ut Veckans SHL-lag utifrån de senaste dagarnas prestationer – och tycker även till om händelserna på isen.

MÅLVAKT

Niklas Svedberg, Timrå
Har av många – undertecknad inkluderad – framhävts som den viktigaste spelaren för sitt lag i hela SHL. Inledningsvis har 29-åringen levt upp till det genom att stoppa 93 av 97 skott på sina tre första matcher i Timråtröjan. Höll nollan mot Färjestad i veckans enda match efter en härlig målvaktsduell med Markus Svensson.

BACKAR

Emil Djuse, Skellefteå
Målskytt i derbyt mot Luleå, men framför allt en skicklig tvåvägsback som ser ut att bygga vidare på fjolårets framgångar. Vid 25 års ålder ser jämtlänningen ut att vara på väg mot sitt stora genombrott. Har inlett SHL väldigt förtroendeingivande.

Marek Daloga, Mora
Den slovakiske landslagsmannen visade prov på sitt fantastiska skott när han bombade in sitt första SHL-mål mot Djurgården. Därefter gjorde han en väldigt stabil insats mot Brynäs och satte pricken över i:et när han spelade fram Andrew Rowe till segermålet. Daloga var en trivsam bekantskap under VM i våras och ser ut att bli en stor tillgång för Mora i SHL.

FORWARDS

Aaron Palushaj, Örebro
Hur många extra poäng kan en produktiv stjärnspelare ge ett lag under en säsong? Örebro kanske får ett svar på det den här säsongen. Under säsongsinledningen har Aaron Palushaj varit värd sin enorma lön. Kvitterade matchen mot LHC sent och blev övertidshjälte för att sedan sätta den avgörande straffen mot Växjö. Klass!

Jacob Josefson, Djurgården
När hjärnskakningsförföljde Andreas Engqvist försvann efter en tackling förra veckan vållade det inte Djurgården så stora bekymmer som man kanske kunde ha anat. Jacob Josefsons inledning på SHL-säsongen kan anses vara anledningen till det. 27-åringen har varit SHL:s kanske allra främsta aktör sedan återkomsten från NHL och står noterad för tio poäng på fem matcher efter fyra nya poäng (1+3) under veckans bägge matcher.

Emil Bemström, Djurgården
Man kan föreställa sig att Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén gnuggar händerna av glädje över Bemströms explosionsartade start i Djurgården. 19-åringen har en bekväm roll i den första PP-uppställningen där hans fina skott har utmynnat i fem mål på lika många matcher. Svarade för 2+1 den här veckan och känslan är att det kommer att bli mer.

Veckans

… ”debatt”: Jörgen Lindgren kom till C Mores studio på lördagen för vad man hoppades skulle bli en debatt mellan SHL-bossen och någon av de största kritikerna som utmålat ligan till skurkar efter den senaste tidens kaos. Tyvärr fanns ingen av dessa kritiker på plats, utan en representant för Brynäs supporterförening satt där i stället. Det gjorde att den riktiga debatten uteblev, även om Björn Oldéen gjorde ett tappert försök att bryta igenom Lindgrens politiska skal.

… ”otillbörliga uppträdande”: Flera av SHL:s tränare förklarade inför säsongen i en panel i Dagens Nyheter att det där med machokultur, det existerade inte i ligan. Likväl fick vi snabbt veta att uttryck som ”horunge” tydligen är vanliga i SHL efter att Marcus Sylvegård skrikit det åt Alexander Urbom och stängts av i två matcher. Man kanske skulle kalla det som existerar i SHL för stenålderskultur i stället. Om den typen av uttryck är vardag i ligan har hjulen bevisligen inte börjat rulla än.

… vändningar: Örebro låg under med 0–2 med en och en halv minut kvar av torsdagens möte med Linköping. Då blixtrade laget till med två sena mål, varav Aaron Palushajs kvittering kom med 14 sekunder kvar att spela. Samme Palushaj avgjorde sedan i förlängningen. På lördagen var det dags igen. Ett sent kvitteringsmål av Tylor Spink bäddade för en seger efter straffar i bortamötet med Växjö. Matchvinnare: Palushaj såklart.

… tiondel: Janne Pesonen fick Vida Arena att tro att han hade punkterat matchen mot Örebro i förlängningens sista sekund, men icke. Hans skott passerade mållinjen någon tiondel för sent – och Växjö förlorade sedan matchen på straffar. Händelsen är en ganska bra summering av de regerande mästarnas snöpliga säsongsinledning.

https://twitter.com/RoadLaker/status/1046506201482178566

… besvikelse: Vi är många som har höga förväntningar på Färjestad. Bortsett från en glimrande insats i premiären mot HV71 har det på pappret så starka laget inte varit i närheten av prestera på topp. 0–1-förlusten mot Timrå var ett lågvattenmärke. Hittills är det bara målvakten Markus Svensson som har kommit upp i nivå med vad man kan förvänta sig.

… mest oväntade friläge: Fick antagligen HV71-backen Kristofer Berglund i bortamötet med Skellefteå. SHL-veteranen prickade in ledningsmålet bakom Mantas Armalis efter en krock mellan Petter Granberg och Joakim Lindström. Målet var Berglunds första sedan den sjätte SM-finalen mot Brynäs 2017. Detta sedan han missat i princip hela förra säsongen med en axelskada.