Washington

WASHINGTON: Räcker all världens Resorb till?

ANNONS

Efter lika många sorger som bedrövelser föll alla bitar på plats, alla stjärnor stod rätt och Pittsburgh var lite för tröttkörda för att orka slå ut Washington igen. Då klarade Capitals till sist av att gå hela vägen och vinna Stanley Cup. Orkar de verkligen ladda om?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Washington.

De flesta hade nog gett upp hoppet om att få se Ovetjkin, Bäckström, Holtby, Carlson och de övriga trotjänarna, lyfta Stanley Cup. Men 2018 hände det till sist. När de för en gångs skull inte klev in i slutspelet som en av de stora favoriterna lyckades de vinna. Man ska komma ihåg att de var riktigt illa ute redan i den första omgången, då de förlorade sina två hemmamatcher mot Columbus och låg under med 2-0. En tidigare upplaga av Washington hade gett upp. Den här upplagan knöt handen i fickan och vände på serien. Sen kunde ingenting stoppa dem.

Washington kommer till spel med i princip samma lag. De större tappen som kan nämnas är Philipp Grubauer, som faktiskt gick in i slutspelet som förstemålvakt men ratades snabbt, och coachen Barry Trotz. Todd Reirden är dock en uppskattad tränare sedan tidigare och bör kunna ersätta Trotz utan att det märks någon större skillnad. Med andra ord är det egentligen ingenting som hänt med Capitals. Ändå känns det som att de kliver in i den här säsongen med helt andra förutsättningar än vad deras konkurrenter gör.

Washingtons Stanley Cup-firande var nämligen något i hästväg. Alex Ovetjkin sov med pokalen i en vecka och hans vilda festande blev publikt. Den ryske superstjärnan har exempelvis badat i fontäner och har sannerligen njutit av tiden som Stanley Cup-mästare. Men när premiärpucken släpps måste de tankarna bort. Då väntar en 82 matcher lång grundserie och ytterligare ett påfrestande slutspel innan Capitals är där igen. Det går att argumentera för att de absolut inte kommer orka ladda om. Varje grundseriematch kommer inte längre kännas som den viktigaste matchen för säsongen. De kommer i stället kännas som en av 82, på vägen mot att återigen få uppleva den eufori de fick vara med om under förra årets slutspel.

Spelartruppen är fortfarande en av de bästa i NHL, ändå känns det som att Washington inte ens är nära att tillhöra huvudfavoriterna. Baksmällan kan bli smärtsam. Men orkar de ladda om, då är Washington återigen en förväntad grundseriekung som kliver in i slutspelet som en favorit. Då är allt som vanligt igen.

Men hur mycket vätskeersättning har förbrukats längs vägen?

POÄNGKUNGEN

JEVGENIJ KUZNETSOV
Har gått om Nicklas Bäckström i lagets centerhierarki och får spela med Alex Ovetjkin både i powerplay och i fem mot fem-spelet. Ett spelgeni som studsade tillbaka efter en tung säsong genom att göra 83 poäng i NHL – och hela 32 i slutspelet. Det känns som att han en gång för alla är redo att ta rollen som Washingtons ledande offensiva spelare. En roll han lär ha för lång tid framöver.

MÅLVAKTEN

BRADEN HOLTBY
Tidigare har Washington haft ett av NHL:s allra bästa målvaktspar. Så är inte fallet nu. Braden Holtby är tok-given som förstaval och kommer säkert spela 65 matcher om han håller sig skadefri. Kommer från en ganska svag säsong och var inte ens förstaval när slutspelet inleddes. Nu måste han studsa tillbaka.

BACKEN

JOHN CARLSON
Vann backarnas poängliga närmast före John Klingberg. Det de båda har gemensamt är att ingen av dem, trots det, räknas som en av världens absolut bästa backar. John Carlson är dock Washingtons solklara etta, som nu också får en årslön på åtta miljoner dollar. Då måste han fortsätta prestera som en världsback.

UNGTUPPEN

JAKUB VRÁNA
Det finns inte direkt gott om ungtuppar i Washington. Jakub Vrána är egentligen den enda som kan räknas som en sådan. Tjecken kommer från sin första hela säsong i NHL och gjorde 27 poäng. Den summan kommer han kunna fördubbla inom kort. Får spela med T.J. Oshie och Nicklas Bäckström, och kan den kedjan få igång produktionen i fem mot fem-spelet kommer Jakub Vrána få ett genombrott den här säsongen.

COACHEN

TODD REIRDEN
Trots att det här är hans första huvudtränaruppdrag i NHL känns Todd Reirden etablerad. Han har gått vägen via ett jobb som huvudtränare för Pittsburghs farmarlag, en roll som assisterande i Penguins, och nu senast var han Barry Trotz högra hand. Med andra ord har han haft en närmast perfekt resa till den post han nu gjort sig förtjänt av. Känns extremt välskolad, och faktiskt inte alls som en chansning. Det kan tyckas som en paradox eftersom det trots allt är en ”ny värld” för Reirden. Men nog är han rätt person att ersätta Barry, trotz att kan är ”rookie”.
Foto: Bildbyrån

IN OCH UT

Nyförvärv: Nic Dowd, fw, Vancouver, Michael Sgarbossa, fw, Winnipeg, Sergej Sjumakov, fw, CSKA Moskva
Förluster:.Jakub Jerabek, b, Edmonton, Philipp Grubauer, mv, Colorado, Jay Beagle, fw, Vancouver, Alex Chiasson, fw, Edmonton

PROGNOSEN

På pappret är Washington i allra högsta grad en Stanley Cup-utmanare. Här kommer orken, den mentala och den fysiska, vara det som i stor grad avgör hur bra man kommer vara. Det finns dessutom ett litet frågetecken på målvaktssidan. Braden Holtby måste studsa tillbaka och vara nära den nivå som gav honom Vezina Trophy. Nu finns inte Philipp Grubauer där bakom, som ligans bästa backup. Nu ligger ansvaret på Holtby igen.

Dessutom behöver spelare som Jakub Vrána och, framför allt, André Burakovsky, ta steg framåt om Capitals ska orka vara ett topplag igen. De kan inte bara förlita sig på att Bäckström, Ovetjkin och Kuznetsov ska orka bära laget med tanke på den relativt korta återhämtningsperiod laget haft efter det långa slutspelet i somras.

WASHINGTON CAPITALS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
1) Phoenix Copley
70) Braden Holtby

BACKAR
2) Matt Niskanen
6) Michal Kempný
9) Dmitrij Orlov
22) Madison Bowey
29) Christian Djoos
44) Brooks Orpik
74) John Carlson

FORWARDS
8) Aleksandr Ovetjkin ”C”
10) Brett Connolly
13) Jakub Vrána
18) Chandler Stephenson
19) Nicklas Bäckström 
20) Lars Eller
25) Devante Smith-Pelly
26) Nic Dowd
43) Tom Wilson
65) André Burakovsky
72) Travis Boyd
77) T.J. Oshie
92) Jevgenij Kuznetsov

Tränare: Todd Reirden (sedan 2018)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan