Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders LarssonFoto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Problemen med hjärnskakningarna inom ishockeyn växer. Nu väljer svenska ishockeyförbundet att ta ett krafttag för att göra hockeyn till en säkrare sport.
– Svensk hockey ska sätta den här frågan högst upp på agendan inom alla nivåer, säger förbundets ordförande Anders Larsson till Sveriges Radio.

LÄS MER: ”Vi har rätt att plocka bort honom oavsett om han mår bra eller dåligt”

Listan på hockeykarriärer – och vardagliga liv – förstörda av hjärnskakningar kan göras lång. Andelen hjärnskakningar har bara blivit allt fler. Enligt en studie som Sveriges Radio tagit del av har andelen hjärnskakningar hos svenska elitspelare ökat från 4 procent på 70-talet till 15 procent idag.

”BEHÖVER TA ETT SAMLAT GREPP”

Nu tar Svenska Ishockeyförbundet ett krafttag mot hjärnskakningsproblematiken.
– Det här är inte bara ett elitproblem. Det finns även bland lägre ligor, juniorer och inom damhockeyn. Vi behöver ta ett samlat grepp runt de olika erfarenheter och kompetenser som finns i landet, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Sveriges Radio.

Larsson menar på att det inte är sporten i sig som är problemet, då hjärnskakningar uppstår även i damhockeyn där tacklingar inte är tillåtna. Larsson nämner inte specifikt vad den nya satsningen innebär, men att förbundet hoppas att den ska resultera i mindre skador – från ungdomssidan upp till elitnivå.
– Allt från utbildningsinsatser, regelfrågor och medicinsk kompetens. Svensk hockey ska sätta den här frågan högst upp på agendan inom alla nivåer, säger Larsson till sajten.