Maja Grundström.
SDHL 1

Modos 16-åriga rivjärn – ett hett framtidsnamn: ”Minns en tioårig liten lockig tjej som var blyg”

ANNONS

Modo har inlett SDHL starkt. En av anledningarna till det är en 16-årig rookieforward med skinn på näsan. Maja Grundströms respektlösa spel har fått många att höja på ögonbrynen.
– Hon är verkligen inte rädd för det fysiska spelet, säger Modos tränare Björn Edlund till hockeysverige.se.

Inför årets SDHL-säsong var det inte många som trodde att Modo skulle klara av att göra samma sensationellt fina insats som förra säsongen. Men inför veckans matcher leder Ö-viksklubben den haltande tabellen före Leksand, Linköping och Luleå.

Inför säsongen tappade Modo profiler som Annie Svedin, Erika Grahm, Alice Östensson, Emma Söderberg och Sarah Berglind. Dessutom gjorde Johanna Olofsson ett kortare uppehåll innan kärleken till hockeyn gjorde att hon valde att satsa vidare ytterligare en säsong.

Det som nästan imponerar mest är ändå hur Örnsköldsvik som stad fortsätter att fostra blivande landslagsspelare. Nu leds Modo på isen till stor del av en rad skickliga utländska spelare, men tränaren Björn Edlund lyfter även in många unga spelare från bygden. En av dessa är 16-åriga Maja Grundström.
– Hon är en spelare som alltid ger järnet, håller sig framme där puckarna trillar ner och är verkligen inte rädd för det fysiska spelet, berättar Modos tränare för hockeysverige.se.

”BLYG UTANFÖR ISEN – ETT RIKTIGT RIVJÄRN PÅ ISEN”

Forwarden är fostrad i Örnsköldsviks SK. Där har hon enbart spelat med killar. Något hon även gjorde så sent som förra säsongen.
– Uppväxten i Örnsköldsvik som hockeytjej var densamma som om jag skulle ha varit en kille. Den var väldigt bra och jag har behandlats väldigt jämlikt, berättar Maja Grundström som trots att hon spelat med killar under hela uppväxten hade Erika Grahm som stor förebild.
– Hon spelade i Modo och det blev att jag fick träffa henne, vilket gjort att jag ser upp till henne extra mycket.

Med tanke på att hon är din förebild, hur var då känslan då hon lämnade Modo för spel i Brynäs?
– Det var väldigt tråkigt att höra… För mig kändes det nog extra tråkigt att hon lämnade eftersom hon är min förebild.

Erika Grahm minns hur hon träffade Maja Grundström för första gången 2012 när Modo startade sin satsning Dam Framtid.
– Jag minns en tioårig liten blond, lockig tjej som var blyg utanför isen men ett riktigt rivjärn på isen, redan då, skrattar Grahm.
– Jag såg tidigt att Maja är en tjej att räkna med för framtiden. Det har varit roligt att följa hennes framfart under åren och även de andra tjejerna som varit med i Dam Framtid. Kul att det är deras tur att blomma nu.


Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

FÅTT FYSIK GENOM ATT SPELA MED KILLAR

Så sent som förra säsongen spelade alltså Maja Grundström med killar. Närmare bestämt i Örnsköldsviks U16-lag.
– Det har alltid fungerat väldigt bra. Jag har haft en riktigt bra kontakt med alla där och inte känt mig utstött eller någonting. Jag har alltid varit en del av gruppen.
– Anledningen till att jag valde att spela med Örnsköldsvik förra säsongen var att jag alltid tyckte det var roligt att spela med killarna. Jag kände också att jag tyckt om själva kill-hockeyn så pass länge att jag inte velat gå över till tjejhockeyn före den här säsongen. Nu kände jag att jag behövde ta steget in i damhockeyn.

På vilket sätt föredrog du att spela med killar fram till förra säsongen?
– Kill-hockeyn är lite mer fysisk med tacklingar och sådant som jag tycker om, men nu har det övergått till att jag gillar mer passningsspel och så vidare, berättar Grundström.

Hon inte var den enda tjejen i Örnsköldsviks U16-lag förra säsongen. Där spelade även Alva Forssén, Alma Pettersson och Sanna Johannsson.
– Vi var ett 02- och ett 03-lag. Dom som var lite bättre spelade i U16-serien. Det var också där jag spelade förra säsongen. Andra tjejerna spelade mest i U15-serien, men vi tränade ihop.
– Det betydde faktiskt ganska mycket att det var lite andra tjejer med också, att jag hade som en trygg punkt och några som jag kunde luta mig tillbaka mot men även ha lite extra roligt med.

Vad har det betytt för din utveckling som hockeyspelare att få spela med killar så pass länge och vad tar du med dig in i SDHL?
– Jag känner absolut att jag tar med mig farten, men också det här att jag alltid måste vara beredd på att få en tackling, att det kommer någon i ryggen. Annars känner jag då vi spelar på en så pass hög nivå så är det nästan exakt som killhockeyn.

Vilken nivå håller SDHL jämfört med U16-killarnas serie?
– Nivån är högre med tjejerna. Det går så pass mycket fortare i SDHL och passningsspelet är mycket snabbare än vad det var då jag spelade med killarna i U16.

MATCHADES I TOPPKEDJAN

Maja Grundströms inledning av säsongen i SDHL har varit mycket fin.På tio spelade matcher hittills har hon svarat för tre mål och totalt fyra poäng och senaste matchen, mot HV71 borta, inledde hon med att spela i förstakedjan tillsammans med Marion Allemoz och Michaela Cava.
– Säsongsinledningen har faktiskt varit väldigt bra. Jag känner att jag har fått visa vad jag kan och verkligen utvecklats mycket under så pass få månader. Det känns verkligen att jag gått framåt.
– Jag tror att det jag utvecklat mest är det här med att bära puck, att det bara blir bättre och bättre. Samtidigt är det en annan typ av hockey i SDHL med mer skridskoåkning, vilket jag också utvecklat.

Vad tror du ligger bakom att Modo just nu leder SDHL?
– Jag tror det handlar om att alla verkligen vill spela på topp, ger allt i alla byten och jobbar som ett lag. Sedan tror jag att moralen i gruppen är en viktig del.

Vad har det betytt att få tillbaka Johanna Olofsson?
– Eftersom hon är så pass rutinerad är det väldigt, väldigt nyttigt för exempelvis mig som inte alls är rutinerad. Det blir att jag ser upp till henne, berättar Maja Grundström som har rutin av spel i juniorlandslaget.
– Jag var med i Schweiz då vi spelade fyranationers så jag kanske har en lite chans att komma med till Junior-VM. I Schweiz förlorade vi mot Ryssland (1–2), och sedan vann vi mot Tyskland och Schweiz (3–2 i båda matcherna).

Modo-forwarden svarade för en assist, men framför allt visade hon upp ett väldigt moget och bra spel.
– Det gick bra, men det kunde ha gått bättre, säger 16-åringen som har U18-VM som ett av målen den här säsongen.
– Ja, verkligen. Kommer jag med så tror jag att det skulle innebära att jag satsar ännu hårdare på hockeyn, visa att jag verkligen kan och vill spela på en så pass hög nivå.    

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL