Johan Garpenlöv.
SHL

Svensk ishockeys dilemma: ”Vi tappar spets i våra serier”

ANNONS

Över 130 svenska proffsspelare spelar hockey i Nordamerika den här säsongen. De flesta av dem i NHL, men många i AHL. Hur ska svensk hockey tackla det här stora tappet av spelare? Hockeysverige.se satte sig med blivande förbundskaptenen Johan Garpenlöv för att spåna kring det.
– Det vi kan göra är att försöka ha så bra ligor som möjligt, erbjuda en bra utveckling och möjlighet för dom här killarna att stanna kvar, säger Garpenlöv.

TYRESÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen har just startat på andra sidan Atlanten. Under den första veckan har inte mindre än 
79 svenskar varit uppsatta i NHL-trupperna och ytterligare 53 i AHL-trupperna. Debatten har rasat ett tag hemma i Sverige om det här är bra eller dåligt för svensk ishockey. Vissa har hävdat att det skadar Sverige att ha så pass många spelare i AHL, andra påstår att det är ett kvitto på att svensk ishockey står sig stark att spelarna är så pass eftertraktade.

Tillträdande förbundskaptenen Johan Garpenlöv har spelat tio säsonger i NHL och kan se debatten ur två olika perspektiv. Hockeysverige.se skickade frågan vidare till honom för att få hans tankar kring ämnet. Bra eller dåligt för svensk ishockey?
– Man kan se det där från olika synvinklar. Om vi ser från det positiva betyder det att vi gör något bra här i Sverige, att vi utbildar och utvecklar många unga duktiga hockeyspelare. Det är inga dåliga spelare som åker över utan där borta letar dom talanger och vi har mycket talang i Sverige, säger Johan Garpenlöv då vi ses för en intervju på Bageriet i Trollbäcken.

”EN DRÖM KILLARNA HAR”

Han vänder sedan frågan till motsatt perspektiv.
– Om vi tänker egoistiskt i Sverige, är det bra om vi tappar våra bästa spelare hela tiden? Jag tror självklart inte att vår liga bli bättre av att vi tappar våra bästa spelare. I en förlängning tappar vi kvalité, så är det. Kan vi göra någonting åt det? Nej, det kan vi inte. Det vi kan göra är att försöka ha så bra ligor som möjligt, erbjuda en bra utveckling och möjlighet för dom här killarna att stanna kvar.
– Till syvende och sist är NHL en dröm som dom här killarna har. Med påtryckningsmedlen som finns från både agenter, klubbarna, i vissa fall föräldrar, men framför allt med deras egna drömmar så är det här svårt att stoppa. Jag önskar ibland att killarna tänker ett steg till: ”vad är bäst för mig?”

Johan Garpenlöv menar att det inte finns något givet facit på den frågeställningen.
– För vissa är det bäst att åka tidigt, men inte för alla. Ibland kanske man måste våga säga att ”för min utveckling är det bättre att stanna kvar” och vara tydlig med det, vilket jag tror är lättare sagt än gjort.


Oscar Klefbom och Adam Larson. Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

”VI ÄR DOM PERFEKTA LAGSPELARNA”

Vad är det unika med svenska hockeyspelare som gör att dom är attraktiva och unika borta i Kanada och USA?
– Att vi är välutbildade… Det är två delar i det här. Dels är killarna väldigt bra hockeyspelare, välutbildade individuellt men har även det lagtaktiska med sig.
– Sedan är det vår mentalitet som vi har i svensk kultur. Vi är dom perfekta lagspelarna. Det är också det vi vinner på inom alla lagidrotter i Sverige, att vi är bra på att anpassa oss, gör allt för laget och underkastar oss roller. Vi gör det bästa i den rollen vi får även om vi hellre hade spelat i en annan roll. 

Fick du själv den uppskattningen då du spelade i NHL?
– Det jag ofta fick höra var att alla gillar svenskar. Sedan var det andra nationaliteter som inte alltid var lika uppskattade eller man tyckte lika gott om, så var det.
– Jag fick även höra att vi var anpassningsbara, kunde engelska, vi gnällde inte mycket om vi inte får speltid och så vidare. Det där kan både vara positivt och negativt, men vi har många positiva egenskaper ur deras ögon sett.

”DE BETALAR MER PENGAR – DIT MAN VILL GÅ”

Kan du se att den här så kallade utvandringen av bra hockeyspelare påverkar SHL och Hockeyallsvenskan på så vis att kvalitén på serierna hockeymässigt går neråt?
– Vi tappar spets i våra serier. Dom bästa spelarna är inte lika bra och vi har inte lika många bra spelare som förut, men det här är jag givetvis inte ensam om att se.
– Det handlar inte bara om våra svenska spelare. När jag kom in i ligan på 1980- och 90-talet var dom bästa finnarna och tjeckerna här. Nu är dom i NHL eller KHL och spelar så vi har inte förstasorteringen av spelare här. Det är naturligt och inget konstigt. I och med att KHL och NHL betalar mer pengar så är det dit man vill gå om man är duktig och får ett bra erbjudande.

Vad betyder den här utvandringen för Tre Kronor?
– Tittar vi på VM så ser det just nu jättebra ut. När vi spelar VM får vi i stort sett plocka in dom bästa spelarna förutom dom som spelar kvar i slutspelet.
– Nu har vi så pass många där borta att är det några som tackar nej så finns det andra som tackar ja.

Statusen på Tre Kronor blir ändå annorlunda i ett VM jämfört med under Euro Hockey Tour-turneringarna.
– Ja, då får vi inte använda NHL-spelarna, men statusen… När det gäller spelarna så vill och älskar alla spelarna att spela i Tre Kronor.

”NIVÅN ÄR FORTFARANDE MYCKET HÖG”

Statusen bland publik och media?
– Jag tror att även om vi spelar ett Karjala Cup är det bättre hockey där en vad man är van att se här hemma. Det är ett steg upp. Grejen är att media skriver negativt så folk får en negativ uppfattning om turneringarna.
– Självklart har vi inte dom bästa spelarna tillgängliga då vi spelar dom här turneringarna. Det kan också vara så att vi inte alltid tar ut dom bästa spelarna på grund av olika anledningar, men nivån är fortfarande mycket hög.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur kan vi kringgå det här med att spelarna vill testa på NHL/AHL så pass tidigt i sina karriärer, ska vi försöka stoppa killarna eller ska vi tänka åt andra hållet i stället?
– Det måste vara spelarnas beslut och regelmässigt går det inte att göra någonting. I och med att NHL ligger utanför det internationella förbundet kan vi inte sätta upp några regler.
– Det vi kan göra är att upplysa och informera så mycket vi bara kan om vad som är bäst för den individuella spelarens utveckling. Där kan jag tycka att det är konstigt att spelare ibland blir förvånade när dom kommer över med tanke på hur upplysta alla är idag.
– När jag åkte över fick vi läsa resultaten i tidningen. Något mer än så var det inte. Nu ser man matcherna på tv och har ofta redan varit där flera gånger. Kanske har dessutom en agent förklarat för dig hur det fungerar där borta. Ändå finns det spelare som blir förvånade över hur det går till där.
– Där kan jag tycka att spelarna måste ta reda på hur det ser ut, inte bara hockeymässigt utan även kring laget. Gör dom det, gör ett bra jobb och tycker dom är mogna att spela i NHL då ska man åka.

Kan det vara viktigare att få hem spelare som varit i NHL/AHL till SHL, som exempelvis Anton Rödin som nu valde spel i Schweiz, än att slita hårt för att stoppa unga spelare att åka över för tidigt?
– Det är aldrig bra att stoppa folk och vi kan inte tvinga folk att vara någonstans där dom inte vill vara. Det blir bara fel.

Men att uppmuntra folk att återvända till SHL?
– Det försöker vi göra. Jag tror att alla SHL-lag vill ha Rödin i sitt lag. Han är i en situation där han givetvis vill tjäna så mycket pengar som möjligt och trivs så bra som är möjligt. I det här fallet verkar Davos vara det laget, avslutar Johan Garpenlöv.

FAKTA: Svenska spelarna i NHL och AHL

Anaheim Ducks (5)
Hampus Lindholm, b
Marcus Pettersson, b
Isac Lundeström, fw
Rickard Rakell, fw
Jakob Silfverberg, fw

Nedskickade:
Jacob Larsson, b, San Diego Gulls (AHL)
Pontus Åberg, fw, San Diego Gulls (AHL)

Arizona Coyotes (3)
Niklas Hjalmarsson, b
Oliver Ekman Larsson, b
Mario Kempe, fw

Nedskickade:
Kevin Ekman Larsson, b, Tuscon Roadrunners (AHL)
Jens Lööke, fw, Tuscon Roadrunners (AHL)
David Ullström, fw, Tuscon Roadrunners (AHL)

Boston Bruins (1)
Joakim Nordström, fw

Nedskickade:
Emil Johansson, b, Providence Bruins (AHL)
Anton Blidh, fw, Providence Bruins (AHL)
Jakob Forsbacka Karlsson, fw, Providence Bruins

Buffalo Sabres (4)
Linus Ullmark, mv
Rasmus Dahlin, b
Patrik Berglund, fw
Johan Larsson, fw (skadad)

Nedskickade:
Jonas Johansson, mv, Cincinnati Cyclones (ECHL)
Lawrence Pilut, b, Rochester Americans (AHL)
Rasmus Asplund, fw, Rochester Americans (AHL)
Victor Olofsson, fw, Rochester Americans (AHL)
Alexander Nylander, fw, Rochester Americans (AHL)

Calgary Flames (2)
Rasmus Andersson, b
Mikael Backlund, fw
Elias Lindholm, fw

Nedskickade: 
Oliver Kylington, b, Stockton Heat (AHL)
Marcus Högström, b, Stockton Heat (AHL)
Adam Ollas Mattsson, b, Stockton Heat (AHL)

Carolina Hurricanes (2)
Victor Rask, fw (långtidsskadad)
Lucas Wallmark, fw

Chicago Blackhawks (4)
Anton Forsberg, mv (skadad)
Gustav Forsling, b (långtidsskadad)
Erik Gustafsson, b
Marcus Krüger, fw

Nedskickade:
Carl Dahlström, b, Rockford IceHogs (AHL)
Lucas Carlsson, b, Rockford Icehogs (AHL)
Jacob Nilsson, fw, Rockford Icehogs (AHL)
Victor Ejdsell, fw, Rockford Icehogs (AHL)

Columbus Blue Jackets (2)
Gabriel Carlsson, b
Alexander Wennberg, fw

Nedskickad:
Kevin Stenlund, fw, Cleveland Monsters (AHL)

Colorado Avalanche (4)
Patrik Nemeth, b
Gabriel Landeskog, fw
Carl Söderberg, fw

Nedskickad:
Anton Lindholm, b, Colorado Eagles (AHL)

Dallas Stars (2)
John Klingberg, b
Mattias Janmark, fw

Nedskickade:
Niklas Hansson, b, Texas Stars (AHL)
John Nyberg, b, Texas Stars (AHL)

Detroit Red Wings (4)
Jonathan Ericsson, b (skadad)
Niklas Kronwall, b (skadad)
Gustav Nyquist, fw
Christoffer Ehn, fw

Nedskickad:
Axel Holmström, fw, Grand Rapids Griffins (AHL)

Edmonton Oilers (2)
Adam Larsson, b
Oscar Klefbom, b

Nedskickad:
William Lagesson, b, Bakersfield Condors (AHL)

Florida Panthers

Nedskickade:
Ludwig Byström, b, Springfield Thunderbirds (AHL)

Los Angels Kings (2)
Oscar Fantenberg, b
Adrian Kempe, fw

Montreal Canadiens (1)
Jacob de la Rose, fw

Nedskickad:
Gustav Olofsson, b, Laval Rocket (AHL)
Lukas Vejdemo, fw, Laval Rocket (AHL)

Minnesota Wild (2)
Jonas Brodin, b
Joel Eriksson Ek, fw

Nedskickade:
Gustav Bouramman, b, Iowa Wild (AHL)
Eric Martinsson, b, Iowa Wild (AHL)

Nashville Predators (4)
Mattias Ekholm, b
Viktor Arvidsson, fw
Filip Forsberg, fw
Calle Järnkrok, fw

Nedskickade:
Emil Pettersson, fw, Milwaukee Admirals (AHL)
Carl Persson, fw, Atlanta Gladiators (ECHL)

New Jersey Devils (3)
Eddie Läck, mv
Marcus Johansson, fw
Jesper Bratt, fw (skadad)

New York Islanders (1)
Robin Lehner, mv

Nedskickad:
Sebastian Aho, b, Bridgeport Sound Tigers (AHL)

New York Rangers (4)
Henrik Lundqvist, mv
Fredrik Claesson, b
Jesper Fast, fw
Mika Zibanejad, fw

Nedskickade:
Lias Andersson, fw, Hartford Wolf Pack (AHL)
Michael Lindqvist, fw, Hartford Wolf Pack (AHL)

Ottawa Senators (1)
Magnus Pääjärvi, fw

Nedskickade:
Filip Gustavsson, mv, Belleville Senators (AHL)
Marcus Högberg, mv, Belleville Senators (AHL)
Julius Bergman, b, Belleville Senators (AHL)
Andreas Englund, b, Belleville Senators (AHL)

Philadelphia Flyers (3)
Christian Folin, b
Robert Hägg, b
Oskar Lindblom, fw

Pittsburgh Penguins (2)
Carl Hagelin, fw
Patric Hörnqvist, fw

Nedskickade:
Tobias Lindberg, fw, Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL)
Linus Ölund, fw, Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL)

San Jose Sharks (5)
Tim Heed, b
Joakim Ryan, b
Erik Karlsson, b
Melker Karlsson, fw
Marcus Sörensen, fw

Nedskickad:
Filip Sandberg, fw, San José Barracuda (AHL)

St. Louis Blues (3)
Carl Gunnarsson, b (skadad)
Alexander Steen, fw
Oskar Sundqvist, fw (skadad)

Tampa Bay Lightning (2)
Victor Hedman, b
Anton Strålman, b

Toronto Maple Leafs (2)
Andreas Johnsson, fw
Pär Lindholm, fw

Nedskickade:
Rasmus Sandin, b, Toronto Marlies (AHL)
Andreas Borgman, b, Toronto Marlies (AHL)
Timothy Liljegren, b, Toronto Marlies (AHL)
Calle Rosén, b, Toronto Marlies (AHL)
Carl Grundström, fw, Toronto Marlies (AHL)
Dmytro Timashov, fw, Toronto Marlies (AHL)
Pierre Engvall, fw, Toronto Marlies (AHL)

William Nylander fortfarande kontraktslös

Vancouver Canucks (5)
Jacob Markström, mv
Anders Nilsson, mv
Alexander Edler, b
Loui Eriksson, fw
Elias Pettersson, fw

Nedskickad:
Jonathan Dahlén, fw, Utica Comets (AHL)

Washington Capitals (3)
Christian Djoos, b
Nicklas Bäckström, fw
Andre Burakovsky, fw

Nedskickade:
Hampus Gustafsson, fw, Hershey Bears (AHL)
Axel Jonsson Fjällby, fw, Hershey Bears (AHL)

Vegas Golden Knights (2)
William Karlsson, fw
Oscar Lindberg, fw

Nedskickade:
Oscar Dansk, mv, Chicago Wolves (AHL)
Erik Brännström, b, Chicago Wolves (AHL)

Winnipeg Jets

Nedskickad:
Jacob Cederholm, b, Manitoba Moose (AHL)
Dennis Everberg, fw, Manitoba Moose (AHL)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL