Lukas Bengtsson.Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Efter två mardrömssäsonger i Nordamerika är Lukas Bengtsson tillbaka på svensk mark igen. Den 24-årige Linköpingsbacken har inlett säsongen starkt och för hockeysverige.se berättar han om den extremt tunga tiden i Nordamerika, varför det blev spel i Linköping och hur han fått en ny syn på livet sedan sjukdomsbeskedet.
– Jag tar mig an hockeyn på ett annat sätt idag, nu njuter jag mer av det och försöker ha roligt varje dag. Det var nära på att sluta illa, så man tar det inte för givet längre utan man försöker istället bara ha sjukt kul, säger Lukas Bengtsson.

Inför den här säsongen valde Lukas Bengtsson att lämna spel i Nordamerika och Pittsburghs organisation för att flytta hem till SHL igen. I våras presenterades den spelskicklige backen av Linköping och både 24-åringen och laget har fått en fin start på säsongen.
– Vi har fått ihop det bra. Alla chippar in och vi vet vad vi behöver göra för att vara ett bra lag i ligan och kunna ta poäng och vinna varje match. Sen har vi otroligt kul tillsammans också och det tro jag att man kan se, säger Bengtsson till hockeysverige.se.
– För egen del känns det bra att vara tillbaka i Sverige igen. Det har varit otroligt kul. En stor anledning till att jag ville komma hem var för att hitta glädjen igen, både i hockeyn men även i livet. Det har varit en tung tid, med skador och sjukdomar.

”DEN JOBBIGASTE TIDEN I MITT LIV”

Nej, de senaste två säsongerna har inte varit lätta för Lukas Bengtsson.
Efter SM-guldet med Frölunda säsongen 2015/16 fick backen ett NHL-kontrakt med Pittsburgh Penguins men tiden i USA blev inte alls vad Bengtsson hade tänkt sig.
– Jag hade det tufft där borta i USA. Första året spelade jag bara 16 matcher på grund av sjukdomen där…

Bengtsson blir tyst.
Sjukdomen han pratar om är POTS – Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome. 24-åringen diagnostiserades med den ovanliga sjukdomen under sitt första år i Nordamerika och istället för att slåss om en plats i Penguins stjärnspäckade lag plågades han av sjukdomen som höll på att kosta honom karriären.
– Sjukdomen är den jobbigaste tiden i mitt liv. Jag mådde inte alls bra. Det var jättetufft, speciellt när du inte har vänner eller familj runt om dig som kan hjälpa. Du har bara hockeyn. Du vill visa upp dig och du vill visa att du är någon att räkna med, men istället ligger du bara sjuk. Jag orkade inte ens vara på hallen, det gick inte. Det blev jobbigt på det sättet att man tänkte: ”hoppas de tror på mig”. Jag skulle aldrig åka dit för att sitta i en lägenhet hela dagarna. Det var en riktigt tuff tid, både på och utanför isen.


Bengtsson i Pttsburgh-tröjan. FOTO: Mark Spowart/Alamy

”UTAN HONOM VET JAG INTE OM JAG HADE KLARAT DET”

Sjukdomen gör att Bengtsson har problem med blodcirkulationen och den medför illamående och en påtaglig trötthet. Till en början visste inte läkarna vad som var problemet med Bengtsson och 24-åringen berättar att mycket av det första året i Nordamerika gick ut på att försöka lokalisera problemet.
– Jag spenderade mycket tid på att försöka ta reda på vad det var för sjukdom, så det var ett otroligt tufft år mentalt, att inte kunna spela. Sen är jag jätteglad att jag fick den hjälpen som jag fick och att vi till slut kunde komma fram till vad det var som var problemet med mig. Det är jag otroligt tacksam över och jag är glad att jag krigade mig igenom hela det året för att till slut kunna få ett svar. Där måste jag säga att agenten jag hade i USA, Michael Deutsch, låg på och ville göra nya tester hela tiden. Utan honom vet jag inte om jag hade klarat det, berättar Bengtsson.

LÄS MER: ‘Då undrade jag vad som händer, är mitt hjärta dåligt?’

När Bengtsson väl fått bukt på sjukdomen började backen leverera ute på isen. 24-åringen gjorde ett starkt träningsläger med Pittsburgh den efterföljande säsongen och var nära att ta en plats i NHL-klubbens backuppsättning till premiären.

KÄNNER SIG SOM EN GLADARE PERSON

Bengtsson tog med sig det fina spelet ner till AHL, men väl där började ett skadehelvete som begränsade honom till 37 matcher i farmarligan.
– Då kände jag väl att jag var väldigt nere, jag var inte den personen som jag brukar vara. Jag kände, ”nej, jag måste göra någon förändring”. Självklart ville jag ta mig till NHL, men samtidigt kände jag att det var mycket som satte stopp för att kunna ge det en riktig chans och vara nära på att få spela. Pittsburgh hade mycket skador då, men jag var ju sjuk och skadad så det… Det var tufft.

Istället blickade Bengtsson hem till Sverige och SHL igen.
– Jag ville hitta glädjen både på och utanför isen, något som jag kände att jag tappade under de där säsongerna. Jag hittade inte riktigt den där gnistan. Jag känner att jag hittat tillbaka till den här glada Lukas igen och det här drivet som jag hade innan. Att stå och nöta på småsaker efter träningar och sådana grejer. Jag känner mig som en mycket gladare person och det är så jag vill vara. Jag vill sprida glädje runtom mig och där känner jag en stor skillnad från tiden där borta.

LÄS MER: Uppgifter: Nobbar sin tidigare klubbar – för spel i Linköping


Lukas Bengtsson jublar efter ett försäsongsmål mot Malmö. FOTO: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

”TAR DET INTE FÖR GIVET LÄNGRE”

Bengtsson hade tidigare representerat Mora och Frölunda på seniornivå i Sverige. När det stod klart att 24-åringen skulle återvända till SHL blev det dock ingen av Bengtssons gamla klubbar. Istället blev det en flytt till Östergötland och Linköping.
– Jag hade en dialog ganska tidigt och de visade i tidigt skede ett intresse för mig. Det blev på något sätt starkare och starkare ju längre tiden gick och jag började känna att Linköping kunde vara ett väldigt starkt alternativ. När det sedan närmade sig att ta ett beslut så var det smågrejer som också var avgörande, typ att jag fick träna i Stockholm hela sommaren. Jag har en otrolig trygghet i min tränare Henrik Petré. Han har väldigt bra koll på sjukdomen och vet vad jag behöver för att komma i form men även må bra. Linköping tyckte att det var okej att jag körde sommarträningen med honom och det blev en väldigt bra lösning, säger Bengtsson.

Idag är Lukas Bengtsson gladare och piggare än på många år, enligt honom själv. Han bär fortfarande med sig sjukdomen, men har idag kunskaperna som krävs för att leva ett bra och hälsosamt liv. Sjukdomen kan försvinna i framtiden och Bengtsson berättar att han gjort framsteg det senaste året.
– I somras behövde jag inte ha kompressionsstrumpor i vardagen. Det behövde jag från början, så det har ju gått framåt. Sen får man se om det försvinner eller om det kommer att ligga kvar. Jag vet vad jag ska göra. Det är klart att det kan vara jobbigt, men jag är otroligt tacksam för att jag fick veta vad det var för fel och att jag kan fortsätta spela hockey.

SIKTAR PÅ TRE KRONOR

Bengtsson berättar också att hans relation till hockeyn har förändrats under de tuffa åren.
– När man har varit med om något sånt här så tror jag att man tar det inte för givet längre. Jag är otroligt tacksam och glad över att jag får göra det man vill och älskar att göra. Det är klart att jag uppskattade det tidigare också, men jag tänkte kanske inte att ”snart kommer en sjukdom som gör att jag aldrig mer kan hålla på med det här”. Jag tar mig an hockeyn på ett annat sätt idag. Nu njuter jag mer av det och försöker ha roligt varje dag. Det var nära på att sluta illa. Jag tar det inte för givet längre utan man försöker istället bara ha sjukt kul.

Och sjukt kul, ja det verkar Lukas Bengtsson ha just nu. Med fem poäng på åtta matcher ligger 24-åringen på en fjärdeplats i backarnas poängliga. Laget toppar SHL-tabellen och Bengtsson har börjat anpassa spelet mer och mer tillbaka till den svenska spelstilen.
– Det börjar komma mer och mer. Jag ska vara med och bidra framåt och vara ett offensivt hot. Självklart vill jag också ta steg i karriären, jag vill fortfarande någon gång försöka ta en plats i NHL. Sen hade det så klart varit sjukt kul att få spela några landskamper också.

Fortsätter Lukas Bengtsson på den inslagna vägen behöver han nog inte vänta länge på ett samtal från Rikard Grönborg. Men även om det går bra spelmässigt är det inte det som backen fokuserar mest på just nu.
– Den stora anledningen till att jag åkte hem var för att hitta mig själv och hitta tillbaka till mitt spel som jag hade innan jag åkte över. Jag känner att jag börjar hitta tillbaka till den gamla, glada Lukas. Det är det största jag trycker på – att hitta tillbaka till mig själv. Lyckas jag med det tror jag att det kommer bli en väldigt bra och rolig säsong.