Robin Lehner …
Nyheter

FUNQVIST: Det tar jag med mig från första NHL-veckan

ANNONS

NHL-säsongen är en dryg vecka gammal och vad passar bättre än en fredagslista på några saker vi har snappat upp under den gånnga veckan. 

Fredagen bjuder för första gången den här säsongen på en spelfri afton i NHL Då passar jag på att titta i den väldigt lilla backspegeln och bjuder på några takeaways.

ROBIN LEHNER

Det är var en match. Men det var en ack så viktig sådan. Inte långt före säsongsstart gick Robin Lehner ut i ett brev i The Athletic där han berättade om sina alkoholproblem, hur han funderat på att ta sitt liv – och vägen tillbaka från det helvetet. Han berättade hur han och Islanders har haft en öppen dialog om det och hur han fortfarande har kontakt med Buffalos general manager Jason Botterill. Han berättade också hur glad han blev när Islanders hörde av sig. Hur han är ”redo att kämpa”.

I debuten mot San Jose Sharks såg det inte ut som att han kämpade. Lehner spelade lugnt, stabilt och med pondus. Han höll nollan. Men egentligen är allt det där en bisak.
Robin Lehner är tillbaka som familjefar och person.
Att resultaten på isen går hans väg är en härlig bonus.

 

BLÅGUL SUCCÉ

Jag ska inte lista alla svensk spelare men tar med mig några stycken än så länge:
Att säga att Elias Petterssons framfart saknar motstycke vore att ta i från tårna. Men visst är det underbart att se honom producera på NHL-nivå. Målen, de fyra han bjudit på har varit fantastiska på sitt sätt. Bortsett nattens styrning mot Tampa Bay har det mer eller mindre varit missiler rakt av.. Med tre assistpoäng är han dessutom bäste svenske poängplockare än så länge.

Bakom Pettersson i ”Svensktoppen” skuggar en drös spelare, naturligtvis. Nicklas Bäckström har stått för ett mål och fem assist. Elias Lindholm har hittat formen direkt i kedjan med Johnny Gaudreau och Sean Monahan. Facit än så länge? Tre mål och två assist på fyra matcher. Även Carl Söderberg har inlett säsongen strålande poängmässigt – även han med tre mål och två assist. Samma poängtotalt, men ett mål och fyra assist, har Jakob Silfverberg.

Som en härlig svenskbonus finns ju Rasmus Dahlin, som växer in i sin roll i Buffalo Sabres. Med tryggt och moget spel kommer han mer och mer in i NHL.

BLACKHAWKS REVANSCH?

Nej, det är naturligtvis för tidigt att spekulera i att Chicago Blackhawks är det storlag vi är vana att se. Men laget har ännu inte förlorat efter 60 minuters spel. Med två segrar och två övertidsförluster får säsongsinledningen ses som en framgång för det nederlagstippade Blackhawks. Storstjärnorna Jonathan Toews och Patrick Kane leder vägen.  Toews ,”Captain Fantastic” kallad, har gjort fem mål och tre assist än så länge. Kane och supertalangen Alex DeBrincat skuggar med fyra mål och tre assist vardera.

TORONTOS POÄNGSPRUTOR

Auston Matthews och backen Morgan Reilly toppade poängligan med tio poäng vardera efter sju dagars spel. Duon stod då på tio poäng vardera. Senast en spelare gjorde tio poäng under första veckans spel var Teemu Selänne under hösten 1996. Leafs har i skrivande stund ligans sämsta försvar, men vad gör det när man har ligans bästa anfall? Målskillnaden 25-20 på fem matcher säger sitt. Firma Matthews/Reilly är för övrigt fortfarande kvar i topp med tolv poäng vardera.

Toronto kämpar med William Nylanders kontrakt. Nästa år ska man skriva nytt med Mitch Marner – och Auston Matthews.

SKADORNA OROAR

LIte smolk i bägaren än så länge är alla skador. Jesper Bratt fick en puck på käken på träningen inför matchen i Göteborg och missade således premiären. Han beräknas vara borta till slutet av månaden och det finns de som har det betydligt värre. Här är ett axplock på skador som offentliggjorts. Samtliga spelare har gjort minst ett framträdande den här säsongen::
Travis Hamonic (Calgary Flames) spelade en match innan han råkade ut för en ansiktsskada och tidpunkten för återkomst är okänd.
* James Van Riemsdyk hann spela två matcher för Philadelphia Flyers innan han gick sönder. Underkroppsskada, har klubben sagt. Han beräknas vara borta fem-sex veckor.
* Roberto Luongo (Florida Panthers) är borta i två till fyra veckor med en underkroppsskada. Han hann spela en match.
* Jonathan Quick (Los Angeles Kings) har också en underkroppsskada. Han kan kanske spela i slutet av oktober igen.  Han spelade en match.
* Brandon Dubinsky (Columbus Blue Jackets) gjorde två poäng på de två matcher han medverkade i innan han skadades. Centern väntas vara borta mi fyra till sex veckor.
* Veteranen Joe Thornton har fått en infektion i det knä han opererade i somras. Än så länge finns inget datum för hans återkomst.
* Pittsburghs målvakt Matt Murray dras med en hjärnskakning och väntas bli borta ett tag. Hur länge vet ingen.

Förhoppningsvis är det bara en olycklig slump.
LIgan har börjat strålande.

***

Just det. Marcus Sörensens ”tv-spelsmål” mot New York Rangers förtjänar en honorable mention i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch