Elias Pettersson efter Mike Mathesons fula smäll.Foto: IBL/All Over press

Michael Mathesons avstängning på två matcher har varit en av dagens snackisar i NHL. Och den upprör TSN-experten Jeff O’Neill rejält. Han menar att avstängningen är ett skämt.
– Så fort du tacklar någon kommer du bli avstängd, dundrar han.

Mike Mathesons tackling och efterföljande kast på Elias Pettersson har varit något av en vattendelare. Den ena sidan säger att Pettersson väger för lätt och att Matheson inte ska behöva straffas för det, medan den andra sidan ser en hämndlysten Floridaback som vill markera revir genom att gå över gränsen. Resultat av det hela blev i alla fall att Pettersson åkte på en hjärnskakning och att Matheson stängdes av två matcher.

Straffet har fått TSN-experten Jeff O’Neill att rasa. Den forne 40-målsskytten säger i ett panelprogram att han inte kan förstå hur Matheson stängs av.
– Man kan lika gärna ta bort tacklingar från sporten. Det är ett dåligt jobb från disciplinnämnden och George Parros. Det är ett skämt. Du kan inte tackla längre, så det är bara att sluta göra det.
– Så fort du tacklar någon kommer du bli avstängd.

”DET ÄR ETT SKÄMT”

O’Neill vände sig bland annat emot att Matheson stängdes av för interference och osportsligt uppträdade.
– Det finns ingen interference! Han (Pettersson) hade pucken. Det här håller på att bli ett skämt. Och för mig är osportsligt uppträdande att säga ”dra åt helvete” till en domare.

LÄS ÄVEN: Här är straffet för attacken på Pettersson

Det faktum att det var en kommande stjärna som blev tacklad spelade in i disiciplinnämndens beslut, tror den tidigare Torontostjärnan.
– Matheson tacklade en spelare som flög upp i sargen och som han sen ville bli av med. Och det handlar om en ung kille som kommer bli årets rookie. Det är en fantastisk spelare. Men om det hade handlat om en fjärdekedjespelare i Florida eller Vancouver hade vi inte ens pratat om det här nu, dundrar O’Neill.

”BARA ATT LIGGA KVAR OCH KASTA UT ARMARNA”

Jeff O’Neill säger också att Elias Petterssons skada gjorde att Matheson stängdes av. Om han hade rest sig upp direkt hade det inte varit några problem, menar han.
– Spelaren som blir tacklad är alltid den som påverkar sådana här situationer. Han kan ligga ned, kasta ut sina armar och vara orörlig. Då sätts spelaren som tacklat i problem. Får du en tackling av en storstjärna i ett slutspel är det bara att ligga kvar och kasta ut armarna så vet du att du blir av med honom i ett par matcher. Det är pinsamt.

Programledaren: Men Elias Pettersson fick ju en hjärnskakning. Han spelade inte skadad.
– Jag bryr mig inte om vad han hade, sade O’Neill innan han tillade.
– Men jag älskar spelaren. Han är en av mina favoriter att titta på redan nu, så här tidigt i hans karriär.

Elias Pettersson sköt fem mål på fem matcher innan skadan, men kommer nu missa spel i en dryg vecka.