Forsling snart tillbaka
Chicago

Svenske backtalangen snart tillbaka: ”Svårt att inte stressa”

ANNONS

En lång väntan är snart över för en av de mest lovande svenska backarna i Nordamerika. Gustav Forsling är åter på is och tränar i princip för fullt igen för att ta en plats i sitt Chicago Blackhawks.
– Alla säger att jag inte ska stressa, men det är svårt, säger han till Hockeysverige. 

En skadad handled har stoppat Gustav Forsling från spel den här säsongen men tiden börjar närma sig för en återkomst. Handleden, som opererades den 29 juli, hämmade även backens sommarträning.
– Jag fick lägga om ganska mycket under sommarträningen. Det blev ganska mycket ben och bål. Jag cyklade en del. Benstrykan är det inget fel på nu i alla fall, säger han.

Forsling har annars etablerat sig bra i Chicago Blackhawks organsiation och gör nu sin tredje säsong sedan han lämnade Sverige och hemstaden Linköping något slumpartat.
– När jag åkte över var inte ens tanken att jag skulle vara kvar. Chicago ville ha över mig och se på mig. Men det gick ju väldigt bra både på rookieturneringen och campen. Men visst, det var lite osäkert fram till december om jag skulle vara kvar eller inte. Jag hade ju inte packat för mer än några dagar så jag fick köpa en hel del grejer här innan allt kom på plats, förklarar Forsling med ett skratt

Det var hösten 2016 och redan samma säsong spelade Forsling 38 matcher i NHL. Han gjorde även 30 framträdanden i AHL-laget Rockford IceHogs och förra säsongens uppdelning var snarlik: 41 matcher i NHLoch 18 grundseriematcher samt 13 slutspelsmatcher med Rockford. Vad det blir den här säsongen är ännu oklart. Förra veckan gick Blackhawks tränare Joel Quenneville ut och sa att han väntar sig att Forslign spelar i NHL vid sin återkomst:
– Jaså? Det har jag inte hört något om. Jag bara kör på. Jag vet inte om jag ska vara kvar här eller om jag blir nedskickad när jag blri frisk. Men när jag väl är tillbaka så tar jag det därifrån. Blir jag nedskickad så blir jag. Det blir bra det också. Säsongen är lång, säger 22-åringen diplomatiskt.

”SVÅRT ATT INTE GÖRA FÖR MYCKET”

Med skadan i princip bakom sig har Gustav Forsling i alla fall börjat träna på riktigt med Blackhawks.
– Har gjort några ispass med laget nu. Det är fortfarande inte helt bra men jag har kört som om det vore det, om vi säger så, säger han.

Det som han inte kunde träna på under sommaren har Forsling fokuserat på under hösten istället. Mycket av det fokuset har naturligvis legat på att få handleden i spelbart skick och det är en process i olika steg:
–  Jag har tränat mycket rörlighet på sistone för att få tillbaka den fullt. Nu är det mycket styrka och snart är den tillbaka helt och hållet och jag kör en del teknik nu också, säger han och fortsätter
– Det är en balansgång. Man vill ju köra klubbteknik och skjuta på en gång men det gäller att inte överbelasta nu. Både lagkamrater och ledare säger åt mig att jag inte ska känna någon stress. Det är en lång säsong. Det är bättre att bli helt bra i handleden för att kunna njuta av säsongen så mycket som möjligt.

Kan man vara så lugn, då?
– Nja, det är svårt ibland, haha! När man inte har spelat på flera månader vill man gärna komma igång. Men det gäller att tygla sig, blir svaret.

I Forslings frånvaro har en annan talang gjort avtryck i NHL. Finländaren Henri Jokiharju har gjort fem matcher med Blackhawks och noterats för fem assistpoäng så här långt. Men även om de är potentiella konkurrenter är det bara med glädje som Forsling har sett back-kollegans framfart:
– Jag kan inte lägga vikt på vad någon annan gör. Det är klart att vi konkurrerar. Det är jättekul för honom och jag unnar honom all framgång. Men jag tävlar lika mycket mot mig själv, och om jag spelar bra så vet jag att jag har en väldigt stor chans att slå mig in i laget.

”MÅSTE GÖRA JOBBET VARJE KVÄLL”

För att ta en plats i NHL gäller det att leverera i varje byte oavsett situation. Den lärdomen drog Forsling tidigt och det är något han har fått beröm för, inte minst under AHL-slutspelet förra året då han fick ta en lite annorlunda roll.
– Jag fick spela mycket boxplay och defensivt ansvar. Det kändes väldigt bra. Det passade mig. Coachen Jeremy (Colliton) gav mig det förtroendet. Det är så tätt med matcher så det gäller att kunna fortsätta spela på samma nivå hela tiden. Där ligger utmaningen, säger han och fortsätter snabbt:
– Det handlar om att ha ett bra grundspel. Att kunna falla tillbaka på spelet i defensiv zon. Även om man inte har en bra kväll med puck och klubba gäller det att alltid göra jobbet. För mig handlar det om att jag ska kunna leverera varje kväll i någon form. Det känner jag att jag gjorde väldigt bra i slutspelet med Rockford.

Om det blir NHL eller AHL återstår att se. Just nu bor den svenske backtalangen på hotell i Chicago.
– Ja just nu är det så. Men jag vet inte hur länge jag får göra det, säger han och berättar att även när han spelade i Rockford bodde han i lägenhet i Chicago.

Händer det att du tillåter dig själv att sväva iväg lite i tankarna någon gång? Du har nått ganska långt vid ung ålder.
– Njae, faktiskt inte. För mig är det har det aldrig varit något konstigt. Det åter kanske lite lustigt, men jag har hela tiden satt nya mål att jobba efter. Hemma var det att slå mig in i LHC’s A-lag. När jag kom hit skulle jag visa vad jag kunde. Nu har jag nya mål, avslutar han finurligt.

Om han når sina mål återstår att se men klart är att Gustav Forsling snart är tillbaka i spel. Om det blir i AHL eller NHL får framtiden utvisa och var han hamnar verkar inte bekomma honom det minsta.
Det är ju en lång säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch