Det råder fullständigt kaos i Väsbys hemmahall. Nu ger kommunen sin syn på saken.
Nyheter

Nu svarar kommunen på kaoset i ishallen: ”Första att beklaga att det här händer”

ANNONS

Renoveringen av Vilundahallen har dragit ut på tiden, vilket drabbat hockeylaget Väsby IK. Nu svarar kommunen på kritiken.
— Det projektledaren har sagt till mig är att den 10:e november ska det vara klappat och klart. Det är också vad jag säger utåt, säger Maria Röstberg som är kultur och fritidschef på Upplands-Väsby kommun.

LÄS MER: Totalt kaos i tidigare Elitserieklubbens hemmahall – inte ens nära att vara spelbar

I torsdags kunde ni här på hockeysverige.se läsa om problemen kring Väsbys hemmahall. Som det ser ut idag har inte klubben någon hall att spela A-lagshockey i trots löfte från kommunen att renoveringen av hallen skulle vara klar till seriestart. Bland annat behövdes betongplattan i hallen bytas ut. Nu står det i alla fall klart att Väsby IK har fått dispens från Svenska Ishockeyförbundet att spela junior och ungdomsmatcher i den provisoriskt uppsatta B-hallen.

Vilundahallen just nu. Foto: Ronnie Rönnkvist

Men hur kan det ha gått så snett? Maria Röstberg är kultur och fritidschef på Upplands-Väsby kommun. Hon är inte insatt i alla frågor kring renoveringen av hallen, men väljer ändå att ställa upp och svara på dom frågor hon kan då den ansvarige för projektet, Trianta Bakiris, inte ringer tillbaka eller svarar i telefon då hockeysverige.se söker honom.
– Jag vet inte exakt vilket datum det var sagt att renoveringen av hallen skulle vara klar, men jag vet att det har blivit försenat i två omgångar. Vi hade en dialog med hockeyn och konståkningen om när och där var vi överens, berättar Maria Röstberg och fortsätter:
– Den tidsplanen var okej och jag tror att det var sagt att det skulle vara klart till säsongsstarten. Sedan hände det två saker som har gjort att det blivit förseningar. Det första som hände var att då man satte spaden i marken upptäckte att det fanns olika former av gifter där. I betongplattan hittades arsenik. Under den här betongplattan hittade man även kobolt. I stället för att börja arbeta som planerat fick man börja ett saneringsarbete, vilket man inte hade räknat med. Där försvann flera veckor.

Maria Röstberg. Foto:Upplands Väsbys kommun

När väl byggnationen kom igång igen uppstod nästa problem.
– Efter saneringen var klar uppgav vi från kommunens sida att det skulle vara klart vecka 44. Det beskedet grundade sig i att projektledaren som hade hand om bygget fått besked av experter att det krävs tre veckor för en sådan betongplatta att brinna.
– När vi då skulle frysa isen kunde helt enkelt inte leverantören stå för risken att lägga den eftersom det fanns en risk att plattan inte skulle hålla. Det behövdes därför en vecka till för att den här plattan skulle få brinna klart så vi kunde lägga dit isen på ett säkert sätt. Därav den andra förseningen.

Hallen är fortfarande långt ifrån i speldugligt skick…
– Jag är bara beställare, men det projektledaren har sagt till mig är att den 10:e november ska det vara klappat och klart. Det är också vad jag säger utåt.

Under den här tiden då varken hockeyn eller konståkningen kunnat nyttja hallen vilka alternativ har ni erbjudit då?
– Föreningen har varit fantastiska med att hitta matchtider i externa hallar. Bland annat har klubben kunnat förlägga sina matcher ibland annat Sollentuna. Då har vi haft kontakt med den eller dom kommunerna för att ta merkostnaderna.
– Sedan har vi B-hallen. Kommunen satsade på att lägga ett tält över det som tidigare var en uterink. Problemet med B-halen har varit säkerheten vid matchspel. Det har varit ett antal punkter som behövts åtgärdas för att det skulle vara säkert, även för publiken.
– Nu tog föreningen hjälp av en kille som heter Jörgen Hjert på Svenska Ishockeyförbundet för att titta på detaljerna kring vad som krävs för att B-hallen ska vara säker. Sedan har gänget som jobbar med B-hallen jobbat frenetiskt den här veckan för att kunna säkerställa det. I torsdags kväll fick vi också ett okej från Jörgen att B-hallen är godkänd för att spela matcher i. Det innebär att klubben nu kan förlägga matcher där.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det är väl för att förbundet gett en tillfällig dispens?
– Precis. Det är en punkt där vi få dispens. Det var någonting med en sargdörr.

Det handlar om att avbytarbåsets dörrar inte är placerade i mittzonen utan i respektive lags försvarszon. Med andra ord kan det ganska lätt bli offside vid byten under spelets gång.
– Det här måste vi åtgärda. Av uppgifterna jag har fått så kommer vi kunna ta gamla sargen från A-hallen och sätta in i B-hallen så det blir rätt även där till kommande säsong.

A-hallen har så mycket mer problem än en platta som ska brinna klart. Avbytarbåsen är felplacerade och för små, det finns inget sekretariat, det fattas upphöjning på läktargolvet, det ligger skräphögar lite överallt och så vidare.

Är det folk som kan det här med bygge av ishallar som har jobbat med det här projektet?
– Nu är det inte ens mitt kontor som ansvarar för bygget. Jag vet att dom som har hand om det här upphandlade byggnationen. Jag antar att dom ställde krav på fackkompetens.

Det här byggänget tycks haft fyra veckors semester trots att allt var väldigt försenat. Borde inte ni från kommunens sida ställt krav på att projektledaren för bygget borde sett till att han tog in annan personal då eller sköt upp semestrarna?
– Jag läste i en lokaltidning om det här. Då ställde jag frågan till projektledaren vad det här handlade om. Då fick jag svaret att entreprenören som bygger var parallellt i en annan hall för att även färdigställa den.
– Det gjorde att när arsenikhistorien uppdagades och vår tidsplan blev förskjuten så fokuserade dom på det andra projektet. Sedan kunde dom ställa om på dagen när vi behövde att dom skulle sätta igång efter att saneringen var klar. Projektledaren beskriver att han var på dom om att arbetet behövde bli klart så snabbt som möjligt, men också att dom hade ett jobb på en annan ort där dom jobbade samtidigt. Det är den beskrivning jag har fått.

Stefan Sohlin unde Väsbys elitseriesäsong 1987. Arkivbild

Väsby IK har räknat att den här förseningen kommer att medföra en merkostnad på cirka en halv miljon. Nu förstår jag att du inte redan nu kan svara på hur kommunen ställer sig till att kompensera klubben för det, men hur ställer sig kommunen generellt till att ersätta föreningar vid sådan tillfällen som detta är?
– Vi hade ett möte mellan representanter för fastighetskontoret och föreningen i måndags. Där lyfte föreningen indexbortfallet dom har haft. Det handlade om biljett, café och sponsorintäkter. Det landade totalt på 508 000 kronor.
– Det är inte varje dag vi får den typen av frågor. Eftersom det handlar om så pass mycket pengar behöver vi titta på det och utreda frågan. Vi kommer behöva tillsätta en beredning inför ett politiskt organ som får kika på den här frågan och sin tur sedan ta ställning.
– Som kommunrepresentant är jag den första att beklaga att det här händer. Det här drabbar inte bara vår härliga hockeyförening där dom är superentusiastiska. Jag förstår att dom ligger på och vill ha en lösning, vilket vi också vill. Det finns inga hard feelings alls där och föreningen gör allt för att det ska bli bra. Det ska föreningen ha en eloge för.
– Men det är inte bara hockeyn som lider skada av det här utan det gör konståkningen, allmänhetens åkning, friluftsfrämjandet… Det gäller alla dom som är i behov av att ha en hall som fungerar.

Känns det här som ett misslyckande från kommunens sida eller hur skulle du uttrycka dig?
– Det är aldrig kul när det blir förseningar. Framförallt inte i en hall där kommunen har satsat pengar. Den gamla is-plattan var i ett väldigt dåligt skick och behövde bytas. När nu kommunen valt att sätta upp ett tält över det som nu är B-hallen och byta den här is-plattan men även så småningom bygga en entré vill vi att det ska gå i lås på ett bra sätt så folk kan nyttja den.

Kan du lova att Väsby kan spela hockey i A-hallen den 10:e november?
– Den tidsplan jag har fått säger att det ska vara klart till dess, avslutar kultur och fritidschefen Maria Röstberg.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch