Rasmus Andersson.Foto: Bildbyrån

Rasmus Andersson räddade en poäng för sitt Calgary när han låg bakom kvitteringen mot Washington i natt. Men Nicklas Bäckström blev till sist matchvinnare när han avgjorde straffläggningen som följde.
– Jag såg en lucka vid plockhandsken, säger svensken.

Det var flera svenskar som utmärkte sig i nattens match mellan Calgary och Washington. Till en början klev Elias Lindholm fram. Lindholm, som tidigare under karriären aldrig gjort fler än 17 mål under en och samma NHL-säsong, har inlett säsongen fullständigt briljant. Hans 2-2-mål i mötet med Washington var hans sjunde mål på de inledande elva matcherna. Dessutom har han noterats för tre passningspoäng.

Men Elias Lindholm får ursäkta. Det var två andra svenskar som utmärkte sig ännu tydligare i matchen. Först och främst: Rasmus Andersson. Den 22-årige halvdoldisen hade inte gjort någon poäng på sina första 19 NHL-matcher men fick ändå chansen när det jagades kvittering mot Stanley Cup-mästaren. Andersson styrde och ställde från backplats när Flames hade plockat ut målvakten, och det gav utdelning.

EN MINNESVÄRD FÖDELSEDAG

Svensken var nämligen den som tog skottet som styrdes in av Matt Tkachuk med bara 1:27 kvar av matchen. Tkachuks mål innebar 3-3, och att Rasmus Andersson gjorde sin första poäng i den unga NHL-karriären. Som om det inte var nog kom målet också på hans 22-årsdag. Det blev en ganska minnesvärd födelsedag för Calgarys back, med andra ord.
– Det känns förstås skönt att ha fått göra min första poäng…Jag önskar bara att vi som lag kunde ha fått med oss två poäng för segern också, sade svensken efter matchen.

Efter en mållös förlängning gick matchen till straffar där ställningen var oavgjord även efter de tre ordinarie straffarna. Då skickade Washington fram Nicklas Bäckström, som stängde matchen genom att stänka in avgörandet i nättaket bakom Calgarymålvakten Mike Smith.
– Jag skulle skjuta lågt på stötsidan, men han gjorde några konstiga saker med stöten. Så jag hittade en lucka vid plockhandsken.

Noterbart från matchen var också att 27-årige Phoenix Copley fick chansen i Washingtons bur. Han tog karriärens första seger i NHL.
– Det var kul att få se honom ta sin första seger. Det var bra att han fick ta den här, så han fick bort den tyngden från axlarna, säger ”Bäckis”.