• Publicerat 2 november, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Sam Hallam leder Växjö - gillar utmaningen i sitt ledarskapFoto: Bildbyrån

I våras summerade Sam Hallam säsongen som svensk mästare. Han hade gjort Växjö Lakers till en ångvält och för andra gången fått lyfta Le Mat-pokalen. Den här hösten har hans ledaregenskaper däremot satts lite mer på sin spets.
– Det är kul att bli testad. Jag har coachat i femton säsonger och jag har känt mig utmanad precis hela tiden. Det är en miljö som är utmanande och … vill man vara i den här miljön behöver man nog gilla det lite. Jag har nog aldrig känt ”vilken lätt resa jag har nu”, säger Sam Hallam till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är första kvällen i november. Växjö har precis förlorat med 6-3 mot Rögle, och för sjätte gången den här säsongen har den regerande mästaren lämnat isen som förlorare efter ordinarie tid. Fjorton omgångar in i grundserien ligger de till och med utanför slutspelsplats. Det är långt ifrån alla de förväntningar som ställdes på kravet efter fjolårets guldsäsong.

Sam Hallams roll som Växjös huvudtränare är knappast ifrågasatt. För även om resultaten gått emot har Växjö inte varit spelmässigt dåliga. Dessutom har han flera nya spelare i truppen, och att sätta ihop ett nytt lag tar sin tid. Även i ett regerande mästarelag. Växjös ledning vet också att Hallam varit i de här situationerna förr. Och vänt dem.

Växjötränaren står lutad med vänster axel mot en av betongväggarna i Lindab Arena. Hade han vridit huvudet åt höger hade han blickat rakt mot Rögles omklädningsrum. Efter en mardrömsstart med sex raka förluster testades skåningarnas karaktär tidigt – precis som Växjös testas nu.

Hur påverkas ditt ledarskap av det här, speciellt när ett lag har för vana att vinna?
– Det är klart att olika situationer kräver lite olika touch. Sen försöker vi har ett utvecklande ledarskap i allt vi gör. Jag tror att många skulle bli förvånande över hur det kan kommuniceras hos oss efter att vi har vunnit.
– Resultatet styr faktiskt inte vårt ledarskap så mycket. Vi har en bild av hur vi vill ha det i laget, vilken mentaliteten vi ska ha och hur vi vill spela. Och den är ju samma vare sig vi förlorat eller vunnit två matcher, säger Hallam. 

GILLAR UTMANINGEN

Hockey handlar om resultat, och de har inte Växjö fått med sig inledningsvis. Ändå upplevs Sam Hallam som varken stressad eller pressad. Han verkar snarare gilla utmaningen med att få Växjö till en segermaskin igen.
– Absolut gör jag det. Sen tror jag att vi har varit bra på att skapa utmaningar för oss oavsett (resultat). En säsong när det går bra, när saker och ting flyter på är utmaningen att hålla alla ödmjuka för de små sakerna och inte segla iväg. Och som nu, när det är varannan match resultatmässigt blir det i princip samma sak vi gör, men frågorna som ställs utifrån blir lite annorlunda.
– Men det handlar fortfarande om att komma till rinken och ha så roligt som möjligt. För när du gör saker och ting du tycker är kul gör du dem bra, poängterar han.

EGNA UTVECKLINGEN

Sam Hallam har utsetts till både Årets Ledare i svensk hockey och till Årets tränare i SHL. 39-åringen från Västerort i Stockholmsområdet har till och med nämnts som en tänkbar förbundskapten för Tre Kronor i framtiden. Meritlistan har han – men också drivet att hela tiden utveckla sin egen ledarstil.
– Utvecklingen sker nog mycket som för en spelare. Man får perspektiv, erfarenhet och får vara med om olika situationer. Man lär sig hur man gjort och hanterat saker tidigare och blir smartare. Men sedan jobbar vi också aktivt med att ha människor runt omkring som ger oss feedback på det vi gör och på vårt ledarskap.

Hur jobbar du specifikt i ett sådan här läge som ni upplever just nu?
– Man kan lära sig väldigt mycket i en match. Om vi inte delar in saker i positivt eller negativt utan i ”utvecklande” kan vi hitta saker vi kan förbättra från matcher som vi vinner likväl från matcher vi förlorar.
– Vi kan också hitta saker som är bra i både våra vinster och förluster. Eller från en träningsvecka som varit inriktad på kamp eller på speciell teams. Det finns hela tiden saker som är bra som kan förstärkas och saker vi kan utveckla, förklarar han.

INDIVIDUELL COACHING

Att ha studsarna emot sig kan många gånger vara påfrestande för ett lag som varit vana att vinna. Der är då som utmaningarna blir fler och ledarskapet testas i högre utsträckning.
– Vi har ju massa killar som vill hjälpa laget och bidra och som kanske känner lite frustration personligen. I den aspekten har det handlat mycket om att försöka få dem att hålla fokus på rätt saker och även att vi alla hjälps åt att se glädjen i små saker saker i vårt spel som är viktiga för oss som lag och uppmärksammar dem. Där har vi fått lägga lite extra kraft helt klart. En skottäckning är minst lika viktig för oss när vi gör ett mål per kväll eller när vi gör tre mål. Den delen har vi fått försöka belysa lite mer. 

Sam Hallam pekar ut riktningen. FOTO: Bildbyrån

Att lyfta fram det positiva detaljerna andra ord. 

I Växjös fall har det positiva under säsongsinledningen legat i deras defensiva spel. Laget har släppt in minst mål i SHL efter 14 matcher tillsammans med Malmö Redhawks och Djurgården (28 st). Däremot har de haft det svårt att få det att lossna framåt.
– Vi ska inte börja tjuva från vårt grundkoncept i vårt spel. Vårt spel, liksom många andra lag i SHL/Hockeyallsvenskan, handlar jun någonstans om att kämpa för att diktera villkoren och driva matcher.
– Och det är ingen skillnad nu. Det här period vi har varit inne i och där vi gjort lite mål har det varit väldigt viktigt för oss att betona att just hålla fast vid saker som fungerar. Det går inte att hoppa över dem och ta en genväg till att skapa mer, för då kommer det slå tillbaka på ett annat håll.

Det fanns förmodligen en hel del att utvärdera för Hallam och resten av hans ledarstab efter 6-3-förlusten mot Rögle. Både positivt och negativt. Blicken i Växjöcoachen ser lika bestämd ut som vanligt. Utmaningen är framlagd. Och accepterad av Hallam.
– Ledarskap handlar hela tiden om att hålla blicken fäst vid ett mål vi har och hitta små saker som vi behöver förbättra och förstärka för att hela tiden ta små kliv. Man vill veta var man står nu för att kunna navigera sig fram till det målet. Det är grunden till ledarskapet och så är det vår uppgift i ledarstaben att se till att hålla koll på vissa delar och om vi är på rätt spår. Både som lag och individuellt.

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.