Sean DayFoto: Youtube

Han är medlem i samma exklusiva sällskap som bland annat John Tavares och Connor McDavid. Nu skickas tidigare megalöftet Sean Day ned till ECHL.

Han är en av blott fyra spelare i historien som fått titeln ‘exceptionell status’ i den kanadensiska juniorligan OHL*, och därmed fått debutera redan vid 15 års ålder. Men Sean Days karriär har inte gått lika spikrakt som John Tavares, Aaron Ekblads eller Connor McDavids, som också fått epitetet.

LÄS ÄVEN: BODIN: Hockeyvärldens förmåga att avhumanisera spelaren

Efter att ha skrivit på sitt första NHL-kontrakt, med New York Rangers, fanns det dock hopp om att Sean Day skulle lyckas få ett genombrott några år senare än väntat. Men i stället har motgångarna fortsatt.

HAFT DISCIPLINÄRA PROBLEM

Den 20-årige backen har bara spelat sex matcher för Hartford i AHL under säsongen och nu skickas han ned till ECHL, det vill säga farmarligans farmarliga, för att få fart på karriären igen.

Day draftades i tredjerundan, som spelare 81 totalt, i 2016 ås draft. Han har under sin redan brokiga karriär  hunnit samla på sig en hel del fiender. Backen ska ha haft disciplinära problem, vilket bland annat medförde att Mississauga Steelheads valde att trejda honom till Windsor Spitfires för två år sedan.

* En femte spelare har också fått epitetet i de kanadensiska juniorligorna. Den nu 18-årige Joseph Veleno blev häromåret den första att få statusen i QMJHL.