Elias Lindholm och Matthew Tkachuk.Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports

Han fick inte ut max av sin talang i Carolina Hurricanes. Men efter flytten till Calgary Flames har det lossnat rejält för Elias Lindholm. Tillsammans med Johnny Gaudreau och Sean Monahan utgör han en av ligans vassaste kedjor.
– Dom här killarna är väldigt skickliga och givetvis underlättar det för mig att spela med dom, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Blir Elias Lindholm en ny William Karlsson?

Efter fem säsonger i Carolina Hurricanes blev Elias Lindholm trejdad till Calgary Flames i somras. Där har det blivit succé så här långt. Coachen Bill Peters, alltså samme Peters som han hade i Carolina, satte ihop Lindholm i en kedja med Johnny Gaudreau och Sean Monahan. Tillsammans har formationen svarat för 54 poäng under lagets 15 inledande matcher.

Trots att Elias Lindholm delvis var förberedd på att han kunde bli trejdad under sommaren kom beskedet som en överraskning.
– Carolina var ganska tydliga med det eftersom vi inte kom överens om något kontrakt, så lite förberedd var jag. Då det väl hände var det ändå en chock, berättar Elias Lindholm för hockeysverige.se från hemmet i Calgary och fortsätter:
– Det är ändå svårt att förbereda sig mentalt på att jag kunde bli trejdad. Men nu är jag i Calgary och det har varit ett bra ställe för mig att komma till för att testa på lite annat och den kanadensiska hockeyn, vilket har varit kul.

Den första att höra av sig till Elias Lindholm efter att trejden blev klar var Mikael Backlund som spelat i Calgarys organisation sedan 2008.
– Han skrev till mig några minuter efter att allt var klart. Första veckan här borta… (skratt)  Jag var jag lite stressad över vad som skulle hända och allt sådant. Det tog någon vecka innan jag ringde till ”Mickis” för att fråga vad som gällde, hur laget funkar och hur Calgary är som stad.
– Det har varit fantastiskt skönt att ha både honom och Rasmus Andersson här. Båda har varit här ett tag och känner till staden och allt runt omkring. Det har absolut underlättat för mig att ha dom här.

Hur har du upplevt intresset kring hockeyn i Calgary jämfört med den som var kring Carolinas matcher?
– Det är svårt att jämföra eftersom det är på en liten annan nivå. I Carolina var det inte alltför många matcher under en säsong som var fullsatta. Här i Calgary är det inte allt för många matcher som inte är fullsatta. Det är lite annorlunda och kul att det är ett så pass stort intresse samtidigt som det är kul att ha sett båda sidorna.


Foto: Sergei Belski-USA TODAY Sports

”JOHNNY GAUDREAU GÅR NOG INTE UT PÅ STAN”

Trots intresset för hockeyn i Calgary blir det inte speciellt mycket hockeysnack med fans på stan för Elias Lindholm.
– Det är mer att någon ropar ens namn eller vill ta någon bild. För mig har det hittills varit ganska lugnt. Jag tror att det blir lite mer för spelarna som varit här ett tag och som har lite mer kända ansikten för fansen än jag. Johnny Gaudreau går nog inte ut på stan alltför ofta.

Du har ändå varit fem säsonger i NHL, blir du ändå nervös när du kliver in i ett nytt omklädningsrum?
– Ja, absolut. När jag kom hit hade inte ”Mickis” kommit. ”Ralle” var här men inte på hallen då jag klev in. Det var nya ansikten överallt så det var svårt med namnen i början. Det har ändå fungerat bra.

Dessutom fick du Bill Peters som coach.
– Det trodde jag inte skulle hända. Jag hade honom under fyra säsonger i Carolina. Sedan möts vi i Calgary också, skrattar Elias Lindholm.
– Det är ändå en lite trygghet i att ha honom här. Nu vet inte jag hur det fungerar, men han måste haft en stor del i att jag kom hit. Då måste det också betyda att han tror på mig mycket. Jag får spela mycket och det är skönt att veta om spelsystemet innan så jag inte behöver oroa mig för något sådant. Det är bara att gå ut och spela. Jag känner honom ganska väl och vet vad han vill få ut av spelet.

”UNDERLÄTTAR FÖR MIG ATT SPELA MED DEM”

Trots att dom båda har kamperat ihop under fyra säsonger har Bill Peters gett Elias Lindholm en ny roll på isen.
– Jag skulle nog säga att min roll är lite annorlunda här. I Carolina kastades jag runt mycket och det var oklart vilka jag skulle spela med. Min roll där var ofta att jag skulle få igång spelare som inte riktigt var på tårna.
– Ibland kastar vi runt bland kedjorna här också, men jag börjar alltid med Monahan och Gaudreau. Det är också mycket lättare att veta vilka jag oftast ska spela med så man kan säga att min roll är lite tydligare här.

Johnny Gaudreau har svarat för sex mål och totalt 19 poäng, Sean Monahan åtta mål och totalt 18 poäng medan Elias Lindholm har gjort nio mål och totalt 17 poäng så här långt.
– Vi gjorde mycket mål redan i början och en skillnad jag upplevde direkt att dom här killarna behövde inte så många chanser för att hänga dit pucken. När jag spelade i Carolina behövde vi fem, sex chanser för att göra mål.
– Dom här killarna är väldigt skickliga och givetvis underlättar det för mig att spela med dom, vilket också har hjälpt mitt spel till en annan nivå. Jag vågar hålla i pucken mer och så vidare.
– Det har varit en rolig tid hittills och nu på slutet tycker jag att vi har börjat spela bra under hela matcherna. I början av säsongen tyckte jag att vi spelade bra någon period och hade lite chanser. Nu tycker jag att vi spelar bra under 60 minuter. Det är viktigt både för oss som kedja men även för laget.


Mark Giordano, Elias Lindholm och Sean Monahan. Foto: John E. Sokolowski-USA TODAY Sports 

”JAG KAN I ALLA FALL SÄGA ATT JAG GICK FÖRE HONOM”

Till saken hör att Elias Lindholm draftades av Carolina i första rundan som nummer fem 2013. Sean Monahan draftades som nummer sex.
– Ja, jag valdes före honom. Det är lite kul att vi båda är i samma lag nu. Det trodde jag inte skulle hända. Han surrar ganska ofta om det faktiskt. Nu har hans karriär gått lite fortare uppför än min, men jag kan i alla fall säga att jag gick före honom och det är ju skönt i alla fall, skrattar förre Brynäs-forwarden.

Vad betyder det för självförtroendet att göra en hel del poäng i början då man kommer till ett nytt lag?
– Det är kul såklart. Normalt sett så brukat oktober vara min sämsta månad eftersom jag är seg i starten. Att få börja spela med Gaudreau och Monahan samtidigt som jag får mycket istid (drygt 20 minuter per match) och gjort en hel del poäng har hjälpt mig mycket.
– Det gör att jag inte behöver åka runt och tänka så mycket utan det är bara att lira på.

Har det varit mycket media i Calgary kring dig i och med att du och er kedja inlett säsongen så pass starkt?
– Ja, det har blivit lite mer än vad jag själv velat. Jag är inte heller en sådan som vill synas alltför mycket utan jag försöker bara foka på hockeyn.
– Nu har det varit lite mer än vanligt och det är kul på ett sätt att jag blir lite mer uppmärksammad av folk, säger Elias Lindholm som trivs i sin nya hemstad.
– Jag har inte hunnit utforska alltför mycket, men folk säger att det finns mycket att göra här. Jag har mest varit i stan för att kolla lite affärer och restauranger. Sedan finns ju Banff uppe i bergen. Dit är det en och en halv timme med bil och jag ser fram emot att åka till någon dag.