• Publicerat 13 november, 2018
  • Skrivet av Kajsa Kalméus
  • 0 Kommentarer
Albin Eriksson.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

Efter åtta förluster de senaste nio matcherna tog Skellefteå en stark bortaseger i Scandinavium. Huvudperson för västerbottningarna blev Albin Eriksson, som efter 32 SHL-matcher äntligen fick göra både ett och två mål.
– Hur kul som helst, säger tvåmålsskytten efter 3-2-vinsten mot Frölunda.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var två lag med skilda förutsättningar som ställdes mot varandra i Scandinavium. Frölunda gick in landslagsuppehållet med tre starka segrar i ryggen och en andraplats i tabellen, Skellefteå med nio matcher utan trepoängare och på en elfte plats i serien. Men det var gästerna som drog det längsta strået.
– Det var otroligt viktigt för oss och jäkligt skoj, säger Skellefteåforwarden Albin Eriksson efter segern.

Den 18-årige Bollnässonen summerar insatsen Scandinavium.
– Jag tycker vi spelar bra hockey i 60 minuter idag. Vi har inte så djupa dalar och håller det på en bra nivå.
– Det är något extra med att komma hit, Frölunda är ett bra lag med många skickliga spelare och det har ju byggts upp en liten rivalitet också de senaste åren så det var otroligt viktigt att vinna här. De piskade oss på vår hemmaplan och nu piskade vi dem, säger forwarden och syftar på matchen i Skellefteå för knappt tre veckor sedan, där Frölunda vann på straffar.

Efter sånger i omklädningsrummet var det ett gäng lättade gäster som lämnade Scandinavium, och Albin Eriksson hade anledning att fira lite extra. Efter 32 spelade matcher utspridda på två säsonger fick han äntligen göra sina första SHL-mål.
– Det var jäkligt kul faktiskt, att få sätta inte bara en utan två. Det är nästan magiskt. Hur kul som helst, säger tvåmålsskytten.
– Jag har haft några lägen det här året, men jag spelar ju inte mest i laget så får jag en chans måste jag ta vara på den och det kanske jag inte gjort riktigt. Så det var skönt att få göra det idag.

”LÄGGER INTE NÅGON ENERGI PÅ DET”

Dallasdraftade Albin har ett förflutet i både U17- och U18-landslagen. Men till mångas förvåning var han inte uttagen till U18-VM i våras, och han fick inte chansen att visa upp sig när Juniorkronorna spelade den sista JVM-förberedande turneringen i Tjeckien i helgen. Även om landslagsspel är någonting som Albin ser som en morot hade han inga förhoppningar om att bli uttagen till Tjeckienlägret.
– Nej, jag fick ju nobben från U18-VM i våras också så jag är van med det där. Jag lägger inte någon energi på landslaget så länge jag är här i Skellefteå varje dag och spelar matcher. Det är ingenting jag tänker på.

Det gick inte riktigt Juniorkronornas väg i helgen, tror du det kan öppnas en dörr för dig inför JVM?
– Nja, jag vet inte, Sverige är ju Sverige liksom. Man vill ju inte att de ska förlora, och jag känner ju många av dem som är där och spelar. Det är inte så att man sitter hemma och skrattar åt att de förlorar. Det är tränaren som tar ut laget och jag spelar här. Man gör ju sitt bästa för att komma med men det är inget jag lägger någon större energi på.

JVM eller inte, nu har milstolpen att göra mål i SHL nåtts av den reslige forwarden. Och när han berättar vad som krävs av honom för att målen ska fortsätta trilla in är svaret enkelt.
– Jag ska fortsätta spela som jag gjorde idag bara. Spela min hockey, följa spelsystemet bra, kriga och vilja vinna. Så går det nog vägen.

Matchen i Scandinavium slutade 2-3 efter mål av Albin Eriksson (2), Simon Hjalmarsson, Andreas Wingerli och Ryan Lasch