Swedish Vikings under förra årets turnering i Dubai. …
utland

Blev ishockeyproffs i Dubai – nu driver han svensklag ”Rinken ligger i ett köpcentrum”

ANNONS

Kristoffer Winterstein lämnade kylan i Sverige för att spela ishockey i Förenta Arabemiraten. Efter 3 år i det till stora delar ökentäckta landet har han nu blivit General Manager för Swedish Vikings, ett lag med svenska spelare som ska spela den årliga inbjudningsturneringen i Dubai.

Allt började för tre år sedan. Kristoffer Winterstein ville testa på något nytt utomlands – men inte förlora kontakten med ishockeyn. Valet föll på Dubai, i Förenade Aramemiraten.
– Jag spelade ishockey på lägre nivå i Sverige och kände att jag ville flytta utomlands för att ta nästa kliv i min karriär som säljare. Så jag kollade var någonstans man kunde fortsätta med ishockeyn. När Dubai kom på tal behövde jag bara hitta ett svenskt säljbolag och ett hockeylag. Nu, tre år senare, sitter jag här. Det känns som mitt nya hem.

Vid sidan av ishockeyn jobbar Kristoffer inom telekombranschen, med fokus på mobila växlar. Jobbet tar mycket tid, men lite nöjen hinner han med i ett land som har sin lägsta medeltemperatur i januari – då är det 23 grader varmt.
– Det blir jobb och hockey. Annars gillar jag resa, träffa vänner och självklart
hänga en del vid poolen och sola.

Hur är nivån på ligan?
– Nivån är väldigt ojämn, toppspelarna i Dubai håller bra division 1-klass, medan de sämre lagens spelare går ner till division 4-klass. De bästa spelarna kommer från Slovenien och Vitryssland. Jag har spelat två säsonger här, men precis lagt skridskorna på hyllan och lägger allt fokus som General Manager för Swedish Vikings som jag har stora ambitioner med.

Och arenorna?
– I Dubai finns två ishallar, det finns totalt fyra i hela Förenta Arabemiraten. En av rinkarna här i Dubai ligger mitt i ett köpcentrum, Dubai Mall, som är världens största köpcentrum med tusentals butiker. Mitt i det ligger en lyxig rink med läktare där man lirar hockey.

Har spelarna guldkantade miljonkontrakt?
– Haha, nej, det finns en del som får betalt, men det är inga sådana summor. Det har varit på tal tidigare om att satsa på ett KHL-lag. Det finns både pengar och investerare, så det vore
jättekul om det blev verklighet en dag.

Är det många svenskar som spelar i ligan?
– Förra säsongen var vi två svenskar, i dagsläget har jag faktiskt inte koll. Ligan består till mestadels av kanadensare och amerikanare. Men även ryssar, finnar, tjecker, slovener och så vidare.

Hur skulle du beskriva intresset för ishockey över lag i landet?
– Ishockeyn tog sig faktiskt hit på 90-talet. Men det är på senare år som sporten har blomstrat. Dubai består till över 80 procent av invandrare, och många kommer från länder där just hockeyn är stor till vardags. Så intresset blir större och större.

STARTADE SVENSKLAG FÖR ALLA ”HOPPAS PÅ FOPPA OCH SUNDIN”

Förra året drog Kristoffer Winterstein igång projektet Swedish Vikings. Målet är att ta ut 52 spelare från Sverige som delas upp i fyra lag beroende på nivå. Därefter representerar spelarna Swedish Vikings i Dubai Internation Ice Hockey Tournament som spelas i april 2019.
– Jag kläckte idén att jag vill göra något inom hockeyn som skulle bli stort inom sin tid. Tanken är att alla spelare, oavsett var i Sverige man kommer ifrån, oavsett nivå eller kön, ska kunna vara med. Jag spelade Dubai International Ice Hockey Tournament första gången 2017 med ett kanadensiskt lag som behövde spelare. Själva inramningen av turneringen och allt runt omkring är fantastiskt. Så jag ville göra min egen grej av detta tillsammans med min bäste vän Fredrik Haag. I dag har Swedish Vikings fyra olika lag, ett för varje division. Det är därför alla spelare oavsett nivå kan platsa. Swedish Vikings A är för spelare från Hockeyettan eller pensionerade proffs från SHL, NHL och liknande. Swedish Vikings B är för division 2 och 3 spelare, C-laget för div 4 och 5. Sen har vi ett ”beerteam” för veteraner.

Kan vem som helst ansöka?
– Det är potentiellt möjligt för alla att vara med, alla är välkomna med sina ansökningar till och med den 25 december. 52 spelare blir uttagna, tolv utespelare och en målvakt per lag. 7–15 april nästa år väntar deras livs resa.

Kommer det några profilerade spelare till turneringen?
– Då detta är en uttagningsprocess är det för tidigt att svara på. Men just A-laget kommer bestå av nyckelspelare från Hockeyettan tillsammans med nyligen pensionerade proffs. Det vi vet är att ansökningar ska komma från Andreas Holmqvist, Mika Hannula, Conny Strömberg, Christian Berglund, Johan Sjödell Wiklander, Johan Adolfsson, Jonas Nyqvist och Kim Lennhammer.

Vad ser du mest fram emot?
– Det stora målet är att vi ska vinna guld i alla divisioner. Det jag ser mest fram emot är att ge grabbarna sitt livs resa och nya vänskapsband skapas för livet.

Någon drömvärvning till laget?
– Får jag välja själv, hade jag gärna fått en ansökan från Foppa och Sundin också…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL