• Publicerat 15 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
ÅTERFÖRENADE. Axel Jonsson Fjällby är tillbaka med bröderna Jonathan och Marcus Davidsson.Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Den förlorade sonen återvände – och svarade för en snygg assist på en gång. Axel Jonsson Fjällby stod för en oväntat pigg comeback i SHL bara timmar efter att ha landat i Sverige.
– Jag kände mig hyfsat pigg, säger forwarden efter strafförlusten, 3–4, mot Frölunda.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
11.50 landade Axel Jonsson Fjällby på Arlanda. Sju timmar senare gjorde han comeback för Djurgården på ett näst intill fullsatt Hovet för ett laddat toppmöte med Frölunda. Han inledde på bänken som 13:e forward, men han var snart tillbaka i sin sedvanliga omgivning med bröderna Jonathan och Marcus Davidsson.

Det var också Jonsson Fjällby som efter en snabb omställning spelade fram Jonathan Davidsson till 2–0-målet tidigt i den andra perioden. Varken resande, jetlag eller sömnbrist fick honom att sakta ned farten.
– Jag fick ett par timmars sömn på flyget och ett par timmar nu, så jag kände mig hyfsat pigg, berättar han för den samlade mediakåren efter matchen.
– Jag var helt inställd på att jag skulle få spela. Jag snackade med Jocke (Eriksson, sportchef Djurgården) i går. Han sa att ”om tränarna vill och pappersarbetet blev färdigt så kan du lira”, då sa jag självklart. Nu fick jag chansen och det var jättekul.

”HAN GJORDE AVTRYCK”

Han fick beröm av tränaren Robert Ohlsson.
– Jag är nöjd med hans insats. Han gjorde avtryck och kändes speedig. Sedan hade inte han rätt förutsättningar för att genomföra den här matchen på bästa sätt, men utifrån de förutsättningarna han hade så gjorde han det jättebra. Jag förväntar mig att han kommer att hjälpa oss under den senare delen av säsongen, säger tränaren.

Trots 2–0-ledningen tidigt i andra perioden kom Frölunda tillbaka och gick fram till 3–2 i tredje perioden. Ett sent kvitteringsmål av nyförvärvet Petteri Wirtanen skickade matchen till förlängning och sedermera straffar där Patrik Carlsson sköt gästerna till seger.

”GÅ FÖR SM-GULD”

Axel Jonsson Fjällby var ändå nöjd efter matchen. Han är tillbaka i Djurgården efter att ha inlett säsongen i Washington Capitals organisation. Det blev 16 matcher och 2+1 med farmarlaget Hershey Bears innan han tog beslutet att vända hem till Stockholm. Nu är han utlånad till Djurgården resten av säsongen.
– Det känns jättebra. Man kan se det som ett misslyckande, men det gör inte jag. Jag tycker det är jätteroligt att vara tillbaka, ta ett år till här och gå för SM-guldet, säger han och ser tiden i USA som lärorik.
– Jag lärde mig jättemycket. Det är ett annorlunda spel därborta i och med rinken, så spelet längs sargerna, i egen zon, att vara stark på puck… Sådana grejer. Jag har lärt mig mycket och tar med det. Det är mycket att tänka på, men jag försöker bli bättre på sådana detaljer.

Varför tog du det här beslutet?
– Jag och Washington kom överens om att det inte skadar att åka tillbaka ett år till och spela i Djurgården och utvecklas. Jag har egentligen bara spelat seniorhockey i ett år och är 20 år, så det är ingen brådska.

Vad tyckte Washington om det?
– Jag hade ”European out” i kontraktet och det hade de gått med på, så det var inga hard feelings. Jag kommer tillbaka nästa år som en starkare och bättre hockeyspelare.

Om ett år kommer han ge Nordamerika ett nytt försök – som en bättre spelare.
– Det är så pass annorlunda på och utanför is. Jag fick känna på det två och en halv månad nu och det tror jag är jättebra inför nästa säsong. Nu vet jag hur allt funkar. Vissa grejer kanske man inte var med på hur de funkar. Skönt att vara tillbaka här nu.