• Publicerat 16 november, 2018
  • Skrivet av Hockeysverige
  • 0 Kommentarer

Toronto Maple Leafs har varit en av medlemmarna i National Hockey League (NHL) sedan ligans grundande år 1917. Det innebär att laget tillhör gruppen ”Original Six”, det vill säga ”de sex ursprungliga” tillsammans med New York Rangers, Montreal Canadiens, Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks och Boston Bruins. Toronto Maple Leafs has vunnit Stanley Cup hela tretton gånger, vilket är näst flest av alla lag.

På topp i listan över antal Stanley Cup-vinster ligger Montreal Canadiens som har imponerande 24 vinster i bagaget. Det bör dock tilläggas att Maple Leafs meriter som guldmedaljörer i Stanley Cup är många år gamla. Senaste gången de vann var säsongen 1966/1967, det vill säga över 50 år sedan. I säsongen 2018/2019 är det nu tal om att den långdragna vinsttorkan är på gång att fyllas upp med hårt förtjänade framgångar.

I Sverige har ishockeyintresset länge varit väldigt stort, och NHL har alltid lockat tittare från Skandinavien. Kanske beror det på att flera av våra svenska stjärnskott rört sig, och fortfarande rör sig, i de amerikanska topplagen. Vem minns inte den dagen Mats Sundin skrev på för just Toronto Maple Leafs till exempel?

För inte så länge sedan var det en annan stjärnspelare som fick erbjudande om att spela i sin barndoms favoritklubb. När Toronto Maple Leafs skrev på ett sju år långt kontrakt med John Tavares, som tidigare spelade nio säsonger i New York Islanders, såg han en trygg framtid framför sig. Spelaren kommer ursprungligen från Toronto och de 700 miljonerna som kontraktet var värt lockade förmodligen minst lika mycket som vänner och familj. Förvärvet har visat sig vara en bra deal.

I år kan mycket väl vara Maple Leafs stora revanschår. Efter all denna tid är många analytiker eniga om att turen (eller kanske snarare skickligheten) har vänt för det anrika ishockeylaget. Ishockey online hos 888 sports betting håller Toronto Maple Leafs som andrafavorit att ta hem Stanley Cup-guldet, vilket säger en del om den här säsongens framgångar. Strax efter dem hamnar Tampa Bay Lightning med 9/1 i odds för att vinna guldet. Angående Maple Leafs låga odds handlar det mer specifikt om deras starka prestationer i säsongens första tio matcher, som har visat på en otrolig utveckling för laget. Först och främst vann de sina fem första matcher.

Tavares gjorde två mål redan i första matchen med laget, vilket rimmar fint med det höga hoppet man satt till hans inträde i laget. Den danska målvakten Frederik Andersen har även han imponerat i de första matcherna, med ett spel väl värdigt en elitspelare. Detta trots att försvaret i allmänhet har haft en del brister. De första matcherna har även visat att Maple Leafs håller måttet rakt igenom, med en trygg och stabil tredje period som genomgående tema. Överlag är det de unga stjärnorna i Maple Leafs som lyfter laget och inger en atmosfär av självförtroende som sprider sig i laget.

Förväntningarna hos Toronto Maple Leafs-fansen är fortsatt höga och de senaste matchresultaten har inte gjort mycket för att förminska dem. Det sägs att det är defensiven som vinner mästerskap i ishockey, och om det stämmer ligger Maple Leafs lite sämre till – risken finns att de kommer att släppa in fler mål framöver. Men jobbar man vidare mot detta snabbt och förbättrar försvaret kan det verkligen vara dags för Maple Leafs att ta hem Stanley Cup-vinsten i år.