SIKTAR PÅ REKORDET. Johanna Fällman och hennes Luleå kan få spela inför rekordpublik i kväll.
SDHL 1

Luleå laddar för rekordkväll: ”Jag tror att det betyder jättemycket”

ANNONS

För ett drygt år sedan satte Linköping nytt publikrekord i SDHL när 5 128 åskådare såg deras match mot HV71 i Saab Arena. I kväll satsar de regerande svenska mästarna Luleå på att slå det när AIK gästar Coop Norrbotten Arena.
– Det är väldigt speciellt för mig att få spela en sådan match. Speciellt eftersom Luleå är min hemstad, säger backen Johanna Fällman till hockeysverige.se.

I  kväll ska Luleå försöka att sätta publikrekord för en SDHL-match. 26 november i fjol hade Linköping 5 128 personer på plats i Saab Arena när hemmalaget besegrade HV71 med 5–0. Nu är Luleå Hockeys förhoppning att man ska kunna klå det i kvällens möte med AIK.

Luleås landslagsback Johanna Fällman har upplevt det mest som går att uppleva inom svensk damhockey. Hon är full av förväntan inför kvällen och hoppas att matchen kan ge ringar på vattnet.
– Jag tror att det betyder jättemycket. Särskilt nu då klubbarna tävlar mot varandra. Först tog HV71 rekordet av oss. Sedan tog Linköping det av HV… Att det blir en tävling på så vis är ganska så roligt, säger hon till hockeysverige.se.

Fällman ser det som en möjlighet för folk att upptäcka laget och sporten och på så vis locka en ny publik till arenorna.
– Det kanske är några som kommer tillbaka för dom tyckte det var kul match att titta på eller barn som vill börja spela och så vidare.
– Sedan vill jag att det ska vara mer naturligt att folk och framför allt fler personer kommer oftare. Det är ändå ett bra steg att dels få mer uppmärksamhet medialt och dels att det kommer en större publik även om det bara handlar om en match.

”BRA MARKNADSFÖRING”

Om en sådan match skulle spelas i Stockholm skulle ingen på stan prata om den, hur är snacket på stan i Luleå kring kvällens match?
– Huvudsponsorn till den här matchen, Galären, har varit jättemycket på. Det har varit annonser i tidningar, på bussar och på sociala medier givetvis. Jag tror ändå att det varit ganska bra marknadsföring så det har varit en del snack om matchen. Jag hoppas också att det kan komma en del folk.

Du har själv spelat OS, VM, SM-finaler och så vidare, hur ska det bli att åka ut på isen ikväll?
– Givetvis hoppas jag att vi slår rekordet (5 128), absolut. Det är ändå en väldigt hög siffra att slå. Går det så går det och jag hoppas att så många som möjligt kommer så vi får en fin kväll med en fin inramning.
– Det är väldigt speciellt för mig att få spela en sådan match. Jag tänker på SM-finalerna jag har fått spela på hemmaplan. Speciellt eftersom Luleå är min hemstad. Jag vet inte hur jag ska förklara den känslan, men man blir som ödmjuk och stolt inför att så många kommer för att titta på något som vi gör, att det är någon som bryr sig för det har inte alltid varit så.


Foto: Bildbyrån/Maxim Thoré

EN REJÄLT HALTANDE TABELL

Inför kvällens rekordmatch i Luleå haltar tabellen i SDHL ganska ordentligt. Modo som toppar tabellen har 19 spelade matcher. Luleå ligger just nu femma – men har spelat sex matcher (!) färre än serieledarna.

Vad betyder det här för statusen på ligan? Fällman, som var med redan då Riksserien startades 2008, ser det inte som speciellt bra för intresset kring ligan att det skiljer så många matcher mellan en del lag.
– Det är en sådan sak som behövs tas i tu med. Vi var över till USA en sväng, men det kanske handlar om att komma efter en eller två matcher. I SHL pratar man om att det är en haltande tabell då det skiljer två matcher, säger den rutinerade landslagsbacken och fortsätter:
– Jag tror att det här kan göra ligan lite mindre attraktiv att följa eftersom vissa lag ligger så långt efter med matcherna. Det blir mindre intressant då ett lag leder serien men har sex matcher mer spelade och så vidare. Givetvis hade det varit bättre för ligan om det bara skiljde som mest exempelvis två matcher.

Tror du att statusen på ligan sjunker lite då det blir så här för det är flera lag som legat upp till fem matcher efter andra?
– Det handlar givetvis också om att det måste fungera logistiskt och ekonomiskt. Det går inte att trolla med knäna och det fungerar inte för oss att flyga ner och spela en match på en torsdag. I alla fall fungerar det inte ännu. Då kanske vi får lov att spela lite flera matcher åt gången.
– Statusmässigt… Klart att det ser proffsigare ut om det är jämnare då det gäller antal spelade matcher.

Hur ser du på att ni ofta spelar dubbla matcher på en helg?
– Svaret är ganska givet. Givetvis är det inte optimalt. Samma sak där, att det gäller att få ihop allt rent logistiskt och ekonomiskt. Som ligan ser ut nu har vi inte möjligheten att spela enkelmatcher mitt i veckan eller på helgerna.
– Självklart måste vi i framtiden få bort det här, men just nu är det inte möjligt.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

”MAN VILL GÄRNA HA EN DAG MELLAN MATCHERNA”

En viktig bit i all idrott är både fysisk och mental återhämtning. Det här kan många gånger vara ett problem för en hockeytjej på elitnivå som ska jobba, träna och spela upp till tre matcher på en vecka.
– Vi i Luleå har oftast ledigt tisdagar från träning. Sedan har vi, som det nästan alltid sett ut, match på lördag och söndag. Den här säsongen har det varit lite mer varierande. Vi har ibland spelat fredag, lördag och någon gång har det bara varit en lördag.
– Rent återhämtningsmässigt är det såklart att man gärna vill ha en dag mellan matcherna. Rent fysiologiskt är det också bättre, vilket är ganska självklart.
– Förutsättningarna måste finnas där också. Finns dom inte är så måste du som spelare anpassa dig så bra det går. Vi är vana med att det är så här och inget vi tänker på då vi ska spela andra matchen på helg. Det är mer då det blir tredje eller fjärde matchen i rad som man tänker ”herregud”, skrattar Johanna Fällman som har ett vanligt jobb vid sidan av sin hockey.
– Ur den aspekten är inte vi några drömanställda. Dom flesta lagen tränar på kvällen, vi kan inte jobba helger och så vidare. Man blir lite begränsad i hur man kan jobba så det gäller att hitta en bra arbetsgivare som går med på allt.

”DET HAR HÄNT SÅ OTROLIGT MYCKET”

Årets upplaga av SDHL har ändå fått sig ett gott uppsving med bland annat flera tv-sända matcher och en hel del övrig media kring lagen som gjort att intresset ökat.
– Jag tycker det är ett bra signalvärde att man går in och gör satsningarna som både C More och SVT ändå gör. Det är jätteviktigt att få mer exponering för att öka intresset, men det handlar också om att sponsorerna då får ut ännu mer av sina investerade kronor.
– Jag var med första säsongen det var Riksserien en hel säsong och även den innan då det var Riksserien efter jul, 2007/08. Sedan dess har det hänt så otroligt mycket. Det är positivt och går ändå åt rätt håll, men samtidigt vill jag som spelare och individ att det ska gå ännu fortare.

Vilka är dom största stegen medialt som tagits senaste tio säsongerna, vilket som på sikt också har en stor del i att ni kan få bättre förutsättningar och högre inkomster i SDHL?
– Det är svårt att svara på eftersom jag är ganska hemmablind. Vi i Luleå har en extremt bra och seriös bevakning lokalt här. Det gör att intresset ökar och det blir mer proffsigt men sätter även mer press på oss i laget när vi vet att folk faktiskt vet vad vi gör på ett helt annat sätt. Som det ser ut nu inom damhockeyn skulle jag säga att nästan all publicitet är bra publicitet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 17 mars
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL