• Publicerat 24 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Mikko Rantanen, Gabriel Landeskog och Tyson Barrie.Foto: James Guillory-USA TODAY Sports

Gabriel Landeskog firade sin 26-årsdag på bästa sätt i Arizonaöknen. I Colorado Avalanches 5–1-seger mot Arizona Coyotes sköt han sitt 14:e mål för säsongen och hade en assist.

Colorado Avalanches toppkedja fortsätter att sprida skräck i NHL. När man i natt körde över Arizona Coyotes med 5–1 på bortais noterades trion för sex nya poäng. För Gabriel Landeskog var det en extra minnesvärd dag.

Sin 26-årsdag till ära slog han in säsongens 14:e mål och hade utöver det en assist. Det innebär att han är delad femma i NHL:s målliga tillsammans med bland andra Patrik Laine och Filip Forsberg.

Landeskog har 25 poäng (14+11) på 22 matcher och är med den noteringen delad etta i svenskarnas poängliga i NHL. Paradoxalt nog delar han den ledningen med Nicklas Bäckström, som också är född 23 november och som också tog sig in i poängprotokollet i går när Washington Capitals besegrades Detroit Red Wings med 3–1.

GJORDE TVÅ MÅL – I SAMMA BOXPLAY

Landeskogs kedjekompisar Mikko Rantanen och Nathan MacKinnon hade två poäng vardera i matchen och skaffade sig lite andrum i toppen av NHL:s poängliga. Rantanen toppar den med sina 36 poäng (9+27) medan MacKinnon är tre poäng efter med sina 14+19.
– Att se de där killarna varje kväll har varit en ära. Man uppskattar det ännu mer när man får se dem en hel match. De där killarna tävlar varje kväll och leder vårt lag, säger lagkamraten J.T. Compher till NHL.com.

Compher var för övrigt den kanske största storyn i den här matchen. Han lyckades nämligen med konststycket att göra två mål i numerärt underläge under samma boxplay. 23-åringen hade inte spelat sedan 13 oktober på grund av en hjärnskakning. I comeback sköt han både 1–0 och 2–0 medan Rantanen satt utvisad i första perioden. Det skilde mindre än 90 sekunder mellan målen.

Forwarden blev den 20:e spelaren i NHL-historien att göra två mål i numerärt underläge inom loppet av mindre än två minuter. De senaste 15 åren har bara tre andra spelare lyckats med bedriften. Michael Grabner (2013/14), Tobias Rieder (2014/15) samt Chris Tierney (2017/18).

Arizona – Colorado 1–5 (0–3, 0–0, 1–2)
Arizona: Dylan Strome (3).
Colorado: J.T. Compher 2 (5), Mikko Rantanen (9) (Gabriel Landeskog), Tyson Barrie (3), Gabriel Landeskog (14).