Finland stänger högstaligan. Här en bild från när Tappara firade guldet 2017.Foto: Mika Kylmäniemi/All Over Press

Finland går motsatt väg från vad Sverige verkar göra när det gäller upp- och nedflyttning från högstaligan. I dag meddelade nämligen det finska ishockeyförbundet och Liiga att man stänger ligan tillsvidare.

Under gårdagen presenterade enmansutredaren Ola Lundberg sitt förslag till hur serie- och kvalsystemet kan se ut i framtiden för svensk hockey. I förslaget ingick bland annat att ett Hockeyallsvenskt lag var garanterat en plats i SHL och att ett SHL lag åkte ur högstaligan varje år.

GER EKONOMISKT STÖD TILL ANDRALIGAN

I Finland verkar man gå i motstått riktning.

Det finska ishockeyförbundet meddelade under lördagskvällen att man ingått i ett samarbete med högstaligan, Liiga, om att stänga serien tills vidare, skriver Yle. Det innebär att inga kval, varken uppåt eller nedåt, kommer att ske tills vidare.

Yle skriver också att förbundet istället kommer att ge ett större ekonomiskt stöd till Mestis, andraligan, för att på så vis utveckla den serien.

I dagsläget finns tio svenskar i finska högstaligan. Malte Strömwall, med ett förflutet i bland annat AIK och Växjö, är poängbästa svensk med 27 poäng på 23 matcher.