• Publicerat 25 november, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Jack Connolly har gjort stor succé i sin fjärde SHL-klubb.Foto: Bildbyrån

Han blev ingen hit i Färjestad, han fick sparken från Leksand och trots ett par bra säsonger bröts hans kontrakt med Rögle. Nu gör Jack Connolly dundersuccé i Luleå.
– Jag är tacksam att jag fick den här chansen av Luleå, säger amerikanen till hockeysverige.se.

GAVLERINKEN (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Färjestad värvade in Jack Connolly inför säsongen 12/13 var det en prestigevärvning av stora mått. Han hade precis vunnit Hobey Baker Award, priset till collegehockeyns bästa spelare, och tanken var att han skulle bli en stjärna i SHL. Men de två åren i Färjestad blev jobbiga. I stället gick flyttlasset till Leksand, där han fick sparken nästan direkt. Där och då hade nog många gett upp och flyttat hem. Inte Jack Connolly. Efter fiaskot i Leksand var han med och spelade upp Rögle i SHL, och var sedan en bärande spelare även i SHL ett par år innan han efter en tung fjolårssäsong fick sitt kontrakt brutet även med den klubben.

Läge att ge upp och flytta till någon annan liga då, då? Nix. Jack Connolly blev kvar och bytte söder mot norr när Luleå blev ny klubbadress.
– Ända sedan jag kom hit från college har både jag och min fru gillat landet. Folket här är trevligt och ligan är grym. Jag menar, SHL är en av världens bästa ligor, säger Connolly till hockeysverige.se efter straffsegern mot Brynäs.
– Jag har blivit bekväm här och gillar verkligen att vara i Sverige. Luleå gav mig en möjlighet att få stanna här och fortsätta spela i den här ligan. Det var en bra möjlighet som jag valde att ta.

”GETT MIG EN ÄRLIG CHANS”

Väl på isen har han levererat sin bästa hockey sedan han kom till Sverige. 29-åringen har gjort poäng i tio av de senaste elva matcherna, är femma i poängligan med 18 poäng, och avgjorde så sent som igår mötet med Brynäs på straffar.
– Du vet, det var en frustrerande match för min del. De spelade bra i egen zon och det var svårt att få ned puckarna på mål och få tryck på dem. De har en bra defensiv och är bra på att vara i vägen. Så det var skönt att få sätta den där straffen och ge oss bonuspoängen.

Går det att förklara hur man kan ha en sådan form som du har, där ”allt” går in?
– Nej, det är ganska svårt att förklara. Men det är klart, en viktig faktor är att jag fått tillbaka mitt självförtroende här och det är en liten skillnad mot vissa av de tidigare säsongerna. Samtidigt har coacherna gett mig en bra roll och en ärlig chans att få mig att prestera i det här laget. Jag vill bara försöka hjälpa laget att vinna matcher, och det är klart att det är skönt att få en egen framgång och göra en massa poäng. Men framför allt har laget gått bra så här långt och det är det enda som betyder något.

VILL INTE SE DET SOM EN REVANSCH

Jack Connolly återvänder hela tiden till den tacksamhet han känner till Luleå som klubb och till coacherna som gett honom en stor roll i laget.
– Rollen jag har är den stora skillnaden jämfört med tidigare säsonger. Här får jag spela i en topp sex-roll hela tiden och jag tror de flesta spelarna blir bättre ju mer istid de får. I Rögle fick jag inte alltid spela powerplay exempelvis.
– Där bytte vi också ledning och coach under förra säsongen och det är sånt som kan hända i en klubb. De nya valde att plocka in andra killar och satsa på andra i stället för mig, och då var det nog dags för mig att flytta till en ny utmaning. Jag har tur som har fått den här möjligheten i Luleå.

Känns det som en revansch?
– Man får försöka att inte tänka så. Alla år är olika. Man spelar i olika lag och får olika möjligheter. Nu får jag som sagt spela mycket hela tiden och tidigare år har det varit lite från match till match med speltiden och sådana saker. Då är det svårare att prestera.

Jack Connolly har tre poäng upp till Jacob Josefson i poängligaledning och är den som bär Luleås offensiv. Luleå som dessutom är serieledare. Den forne collegestjärnan tror att det är en position norrbottningarna kan behålla även efter säsongen.
– Varför inte? Så känner jag. Vi har ett bra självförtroende i gruppen och spelar bra oavsett om det är på hemmaplan eller bortaplan. Vi går in till varje match på samma sätt och det är en grym inställning att ha.
– Det har varit suveränt så här långt. Vi har haft en jättebra förstahalva av säsongen. Vi vinner många matcher och tar poäng i många matcherna. Coacherna har fått in ett bra system och vi har följt det. Då kan det bli så här bra.